Realtid

Per Holknekt: "Blodspengar till ytterligare en yacht i Marbella"

Per Holknekt
"Vi är ett antal ”hållbarhetskrigare” som idag driver rättsprocesser i detta ärende. Vi vill få till ett större skydd för människor som riskerar inte bara sina egna liv, utan även företagens väl, familjernas och i synnerhet barnens framtid," skriver Realtids gästkrönikör Per Holknekt. Foto: TT
Realtid.se
Uppdaterad: 30 mars 2023Publicerad: 30 mars 2023

Betssons vd Pontus Lindwall är tydlig under förhör i Uppsala tingsrätt där hans Betsson ställts inför skranket. Han påstår sig veta absolut ingenting om Betssons produkter eller affärsmodell utan arbetar enligt egen utsago enbart med aktiemarknaden. Han säger sig även veta noll om bolagets verktyg för att upptäcka spelmissbruk bland bolagets kunder. Realtids gästkrönikör, Per Holknekt, är skeptisk.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Pontus Lindwall gick själv ut med ett pressmeddelande år 2017 och sade med tydlig röst att hans bolag hade utvecklat säkra och starka verktyg för att finna spelmissbrukare såväl i personliga- som i dataanalyser. Att man tog största möjliga spelaransvar. Hur visste han det. Och hur kunde han vara så säker? Och ville de verkligen det?

Nämnde Lindwall har arbetat inom Betsson i snart 25 år och varit med om att bygga affären från grunden, från online-gamblingens absoluta linda. Alltså även i tider före börsnotering och rapporter till aktiemarknaden. Hela affären torde sitta i hans märg. Han gjorde ju liksom ritningarna.

Men han förnekar detta under sanningsförsäkran. Samtidigt, som vd har man inte har så mycket att skylla på om ansvar skall utkrävas.

Mannen som nu stämt Betsson i Uppsala tingsrätt är en svårt beroende ung spelmissbrukare som hade dragits in i spelträsket och över tid kommit att systematiskt utnyttjas av Betsson tills dagen kom då han förlorat allt och mer därtill, inalles cirka 5 miljoner kronor. Han tillhörde ju de 4 procent av bolagets kunder som stod för minst 50 procent av affären. Bolagets absolut viktigaste kunder.

Han har i perioder spelat för över 200 gånger så mycket som genomsnittsspelaren. Gamblingbolagen lever sålunda på just dessa problemspelare. Upptäckte och spärrade man dem skulle man helt enkelt tappa sin lönsamhet och gå sönder som bolag.

Nu gör man istället tvärtom. Man gör offren till VIP-kunder med personlig service, bjudresor, presenter.
Visar spelmissbrukaren ändå tendenser till att plötsligt inte spela så sätter bolaget in lite cashbonusar, eller ”gambler-knark” på spelarkontot, sen är hen åter i klorna.

Spelmissbruksforskare och psykolog Anders Nilsson vid Akademiska sjukhuset vittnade om att ”Om Betssons verktyg inte är starka nog för att upptäcka den här unge mannens spelmissbruk, ja då kommer dom aldrig att upptäcka det i någon”.

Apropå Lindwalls pressmeddelande år 2017.

ANNONS

Men tro mig. De upptäcker missbruk. De upptäcker beroende som leder till psykisk sjukdom och inte allt för sällan självmord. Hela tiden. De vill det.

För när någons spelande gått överstyr, ja, då görs vederbörande plötsligt till VIP-kund, hårdbevakas och ges regelbundet erbjudande om bonusar. Det är som att bjuda på ett gram cola när pundaren inte köpt nåt på en stund.

Samtidigt som VIP-agenten blir spelmissbrukarens närmaste vän. Den enda som vet, liksom. Och VIP-agenten har ju sen en skön provision på de pengar hen kan förmå kunden att förlora.

Spelmissbruk är en demokratisk jävel. Den skiter i om du är adel, präst, borgare eller bonde. Rik som fattig. Kvinna eller man.

Som alkoholisten som är lika vanlig på Sturehof som på en parkbänk vid Medborgarplatsen. Med den enda skillnaden att den med god ekonomi mycket enklare döljer sitt missbruk. Ben Aflleck, Michael Jordan, Gladys Knight, Tiger Woods med flera är samtliga mycket framgångsrika…spelmissbrukare.

Spelmissbruk är för övrigt en fastställd psykologisk sjukdom sedan 2013.

Vi är ett antal ”hållbarhetskrigare” som idag driver rättsprocesser i detta ärende. Vi vill få till ett större skydd för människor som riskerar inte bara sina egna liv, utan även företagens väl, familjernas och i synnerhet barnens framtid.

Sen jag kom ut med mitt eget spelberoende får jag en strid ström av självmordsbesked, ofta även kopior på självmordsbreven.

ANNONS

Ett av de starkare var det från Ebba, 26 år, som i sitt avskedsbrev bland annat skrev ”börja aldrig spela”.

Snart 100 000 människor har tagit sitt spelande så långt att man blockerat sig själva digitalt från att spela på lagliga bolag via något som heter spelpaus.se. Bara detta är ett monumentalt misslyckande av regelverket och omsorgen om människor.

Vårt krig har knappt börjat. Den 20 april klockan 14.00 faller dom i Uppsalamålet. En dom som med all säkerhet överklagas, oavsett utfall. I höst är det nästa case, även då mot Betsson, i Patent- och Marknadsöverdomstolen, det vill säga sista instans.

Sen ska då mitt eget case mot Kindred Group/Unibet upp i huvudförhandling i Stockholms tingsrätt i januari nästa år.

Gamblingbolag döms nu runt om i Europa i, stor omfattning och till mycket höga bötesbelopp, på grund av brister i spelaromsorg och även enligt penningtvättsdirektivet. Även otillbörlig vinst vid en dom i Högsta Domstolen i Köln den 30 oktober förra året.

Vinden har vänt och blåser plötsligt i våra förhoppningars riktning.

Vi räddar liv. Jobbar för upprättelse och för att hjälpa förebygga familjetragedier. Samtidigt som bettingbolagen väljer att kisa för det faktum att deras verksamheter faktiskt såväl förstör som tar liv.

Blodspengar till ytterligare en yacht i Marbella eller på Malta.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS