Hittills har antalet konkurser ökat med 33 procent jämfört med samma period förra året. I juni ökar konkurserna dessutom med minst 35 procent. Det visar dagsfärsk statistik från kreditupplysningsföretaget Syna.
Nytt dystert konkursrekord
Mest läst i kategorin
Ända sedan augusti förra året, elfte månaden i rad, har antalet konkurser i Sverige ökat jämfört med samma månad ett år tidigare.
– Det visar tydligt att det råder besvärliga tider för många företag. Dessvärre är det inte heller mycket som tyder på en förbättring framöver. Min bedömning är att antalet konkurser i landet kommer att vara fortsatt stort, konstaterar Karl Stjerna, vd för kreditupplysningsföretaget Syna.
– Toppar hittills i år vad gäller antal konkurser är januari och maj, för att slå ett nytt, dystert rekord i juni med den högsta siffran med råge på fem år. Främst är det små och medelstora företag som har det besvärligt, särskilt inom byggsektor. Även restaurangbranschen är hårt drabbad.
Bland de större konkurserna omsättningsmässigt utmärker sig Stockholms län som under årets första halvår sett antalet konkurser öka totalt med 34 procent. Antalet konkurser enbart i juni hamnar på närmare 350 samtidigt som en bra bit över 800 arbetstillfällen gick förlorade.
I de båda andra storstadslänen och ekonomiska motorerna, Västra Götalands län och Skåne län, är utvecklingen likartad. I Västra Götaland har konkurserna sedan nyåret ökat med otroliga 56 procent och för Skånes del är ökningen under det första halvåret 38 procent
– För många företag kommer sommaren att vara ett elddop när intäkterna sjunker samtidigt som kostnaderna för bland annat löner, sociala avgifter och lokaler kvarstår. Företag som då inte har en välfylld kassa kan snabbt hamna på obestånd, fortsätter Karl Stjerna.
– Till hösten väntar nya utmaningar med sviktande konjunktur, nya förväntade räntehöjningar och osäkerhet kring energipriser och mycket annat som påverkar det allmänna ekonomiska läget och företagens situation.
– Min bedömning är att det kommer fler dystra konkursbesked längre fram i år innan det förhoppningsvis väntar bättre tider för företagen, avslutar Karl Stjerna.