Tusentals svenska företag riskerar att få sina bolagsbeslut underkända efter att Bolagsverket infört en kontroversiell ny tolkning av reglerna för skrivbordsstämmor.
Näringslivet varnar: Tusentals bolagsbeslut i fara
Mest läst i kategorin
Myndigheten kommer nu endast att godkänna beslut tagna utan fysisk stämma i bolag med högst tre aktieägare, skriver Dagens Industri.
”Det måste rimligen vara svårare att förfalska ett per capsulambeslut som 10 aktieägare skriver under än ett protokoll från en fejkad fysisk stämma som kan skrivas under av två personer”, säger Carl Svernlöv, delägare på Baker McKenzie och professor i associationsrätt, till Dagens Juridik.
Missa inte: ”Fortsätt med fysiska stämmor – och informera aktieägarna om stämman”. Realtid
Stora konsekvenser
Bolagsverket motiverar den nya tolkningen med hänvisning till sitt arbete mot ekonomisk brottslighet.
”Som ett led i arbetet med att motverka att företag används som brottsverktyg och för att säkerställa att uppgifterna i våra register är korrekta, utökar Bolagsverket nu kontrollerna i ärendehandläggningen”, säger Bolagsverkets rättschef Maria Monthure i ett pressmeddelande.
Läs även: Kinneviks ödesstämma avklarad på 30 minuter. Realtid
Svenskt Näringsliv varnar för omfattande konsekvenser.
”När förutsättningarna för registrering hos Bolagsverket ändras från en dag till en annan, utan förutsebarhet eller föregående information, uppstår stora konsekvenser för verksamheten i många bolag”, skriver organisationens experter Maria Althin och Sofia Bildstein Hagberg i ett uttalande.
”Kommer överklagas”
Särskilt problematiskt är att beslutet får retroaktiv verkan.
Beslut som redan fattats vid skrivbordsstämmor kan nu behöva tas om vid fysiska eller digitala stämmor. Det kan enligt DI påverka allt från nyemissioner och utdelningar till styrelseval och företagsförsäljningar.
Missa inte: ”Sveriges Warren Buffett”: Så investerar du långsiktigt. Dagens PS
”Detta kommer att överklagas från flera håll för att få dom på att Bolagsverket gör fel. Men det är olyckligt. Det kanske tar ett år i förvaltningsrätten och ett år till i kammarrätten innan man till slut får rätt”, säger Svernlöv.
Enligt Bolagsverkets egen statistik har användningen av skrivbordsstämmor ökat, trots att det numera finns möjlighet att hålla helt digitala stämmor.
Myndigheten anser att förfarandet ska ”användas med försiktighet”.
Läs även: Nya hotet: ”Värre än pandemi och finanskris”. Dagens PS
ANNONS