Realtid

Mutbrottshärvor skakar byggsektorn: "Korruptionsrisk"

Mutbrottshärvor skakar byggsektorn: "Korruptionsrisk"
Produktionskedjan i byggbranschen är "komplex och känslig", menar korruptionsexperten. (Foto: Helena Landstedt/TT)
Annelie Sandström
Uppdaterad: 02 sep. 2024Publicerad: 02 sep. 2024

Två omfattande mutbrottshärvor inom byggsektorn har lett till fällande domar under våren. Parul Sharma, generalsekreterare för Institutet mot mutor, menar att insatserna i sektorn behöver intensifieras.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Flera tunga domar har nyligen fallit inom bygg- och anläggningssektorn, vilket återigen lyfter frågan om korruption i branschen.

I juni dömdes en Peab-chef (börskurs Peab) till fängelse i ett år och två månader för att ha mottagit mutor på 1,4 miljoner kronor från en underleverantör. Entreprenadägaren dömdes till 3,5 års fängelse.

I ett annat fall dömdes en underleverantör i byggsektorn och en byggbolags-vd för att ha utfört respektive mottagit ”gratis” renoveringar värda 2,9 miljoner kronor, med dagsböter och företagsböter som påföljd.

Trotsar lagstiftningen

”Dessa två domar visar på hur komplex och känslig produktionskedjan är i branschen samt hur många aktörer som faktiskt utgör en korruptionsrisk”, säger Parul Sharma, nytillträdd generalsekreterare för Institutet mot mutor, IMM, i ett pressmeddelande.

Trots att IMM jobbat aktivt med byggsektorn fortsätter branschens aktörer att trotsa svensk mutbrottslagstiftning.

”Tyvärr är det uppenbart att våra förebyggande insatser och samarbeten behöver intensifieras ytterligare”, säger Sharma.

Läs mer:
Experten: “Korruption lika stort hot som gängkriminalitet”. Realtid
”Fundera på dina röda flaggor i hängmattan i sommar”. Realtid
”Nepotism är förmodligen del av den svenska kulturen”. Realtid
”Alarmerande hög siffra om korruption”. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]