Realtid

Lista: Nya lagar och regler från årsskiftet

Lista: Nya lagar och regler från årsskiftet
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 29 nov. 2023Publicerad: 29 nov. 2023

Företagarnas jurister och experter har listat nya författningar som träder i kraft efter årsskiftet. Realtid har gjort ett urval av hela sammanställningen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Bedragen på 100 000 kronor – banken nekar ansvar

16 nov. 2024
Spela klippet
Realtid TV

Svenskarna blåsta på miljarder – FI skärper insatserna

14 nov. 2024
Spela klippet
Realtid TV

Ekobrottsmyndighetens framtid osäker – facken slår larm

13 nov. 2024

Förstärkt jobbskatteavdrag

Från 1 januari 2024 förstärks det ordinarie jobbskatteavdraget med inriktning på att främst minska inkomstbeskattningen för heltidsarbetande med låga och medelhöga inkomster. För den som har en månadslön på 35 000 kronor motsvarar det en skattesänkning med cirka 230 kronor per månad.

Indexering av jobbskatteavdraget för äldre och höjd åldersgräns till 66 år

Från 1 januari 2024 införs en indexering i beräkningen av jobbskatteavdraget för äldre och åldersgränsen för att ta del av jobbskatteavdraget för denna grupp höjs från 65 till 66 år. Dessutom utökas detta jobbskatteavdrag ytterligare för personer som vid årets ingång har fyllt 69 år. Utöver det utökas det förhöjda grundavdraget för personer som vid årets ingång har fyllt 66 år.

ANNONS

Utvidgad tidsgräns för expertskatt

Från 1 januari 2024 utvidgas skattelättnaden för experter, forskare och andra nyckelpersoner till att gälla under högst sju år räknat från den dag vistelsen i Sverige påbörjades och ska omfatta vistelser i Sverige som är avsedda att vara högst sju år. Förändringen innebär att tidsgränsen utvidgas från fem år till sju år. Reglerna ska tillämpas första gången för vistelser i Sverige som påbörjats efter den 31 mars 2023.

Justering av beräkning av FoU-avdraget

Beräkningen av avdrag som företag som bedriver kvalificerad forskning- och utvecklingsverksamhet kan använda justeras från 1 januari 2024 till följd av att avgifterna i dag lägre än när FoU-avdraget och den generella nedsättningen av egenavgifterna infördes.

ANNONS

Höjning av jämförelseränta (ränteförmån)

Jämförelseräntan vid beräkning av ränteförmån höjs 1 januari 2024 med 0,5 procentenheter, till 1,5 procent över statslåneräntan. Ränteförmånen som avses uppkommer när en anställd eller en uppdragstagare får ett räntefritt lån eller ett lån där räntan understiger marknadsräntan, av arbetsgivaren respektive uppdragsgivaren. Enligt gällande regler förmånsbeskattas skillnaden mellan statslåneräntan plus en procentenhet (jämförelseräntan) och den ränta som låntagaren betalar på sitt förmånliga lån.

Tilläggsskatt för företag i stora koncerner

Från 1 januari 2024 tas en tilläggsskatt ut i mycket stora företag. Det är nya regler som gäller för koncerner där de ingående företagens sammantagna årliga intäkter uppgår till ett gränsbelopp om minst 750 miljoner euro. Genom ny lagstiftning implementeras ett EU-direktiv vars syfte är att säkerställa en global minimiskattenivå för stora multinationella och nationella koncerner i svensk rätt.

EU:s direktiv om hållbarhetsredovisning

Den 1 januari 2024 börjar bestämmelserna i EU:s direktiv om hållbarhetsredovisning gälla i så mån att ny lagstiftning ersätter det tidigare direktivet NFRD (Non Financial Reporting Directive), samt Årsredovisningslagens krav på hållbarhetsrapportering.

EU:s nya direktiv för hållbarhetsrapportering, CSRD, (Corporate Sustainability Reporting Directive) börjar 1 januari 2024 gälla för företag räkenskapsåret 2024 som redan hållbarhetsredovisar enligt NFRD (Non Financial Reporting Directive), som ersätts av CSRD. Det handlar om noterade företag och koncerner med mer än 500 anställda.

Små och medelstora företag blir skyldiga att följa CSRD 2027 för räkenskapsåret 2026.

ANNONS

Ny lag om frysning av tillgångar (sanktioner mot terrorism)

Den 1 januari 2024 börjar en ny lag att gälla om frysning av tillgångar. Lagen ska inte gälla de fysiska eller juridiska personer som i stället omfattas av frysningsåtgärder enligt en förordning om ekonomiska sanktioner som har beslutats av EU. Dessutom genomförs en ändring i brottsbalken som innebär att svensk domstol ska vara behörig att döma över brott som har begåtts på en annan stats område enligt den föreslagna lagen om frysning av tillgångar, även om gärningen inte är straffbar enligt lagen på gärningsorten.

Förstärkt reglering av valutaväxlare

Från 1 januari 2024 ska den som bedriver valutaväxling eller annan finansiell verksamhet (finansiella institut) registrera sig hos Finansinspektionen även om verksamheten inte bedrivs i väsentlig omfattning eller är den huvudsakliga. Inspektionen ska kontrollera om registrerade finansiella institut följer penningtvättslagstiftningen och får ingripa mot de som inte sköter sig.

Ta del av hela sammanställningen här>>

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS