Realtid

Larmet: Ekobrottslighet riskerar att spridas i näringslivet

Varningen: Ekobrottslighet riskerar att spridas i näringslivet
Många företag uppger att de har drabbats av "svart konkurrens", i form av bland annat skattebrott, redovisningsbrott och penningtvätt. (Foto: Unsplash)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 21 okt. 2024Publicerad: 21 okt. 2024

För första gången har Stockholms Handelskammare undersökt hur ekobrottsligheten slår mot näringslivet. Slutsatserna är ingen munter läsning: ”Måste agera.”

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Swedsec-licenser återkallas i rekordfart

19 nov. 2024
Spela klippet
Realtid TV

Ekobrott kan ge lika hårda straff som organiserad brottslighet

18 nov. 2024
Spela klippet
Realtid TV

Bedragen på 100 000 kronor – banken nekar ansvar

16 nov. 2024

Den organiserade brottsligheten äter sig djupare in i svenskt näringsliv. Bland annat tjänar kriminella miljarder på att nästla sig in i välfärdsverksamheter och fiffla med offentliga upphandlingar.

Vart fjärde bolag i Stockholms- och Uppsalaregionen uppger att man har utsatts för konkurrens från kriminella aktörer som ägnar sig åt ekobrott och arbetslivskriminalitet. Detta enligt en ny undersökning från Stockholms Handelskammare.

Missa inte: ”Finansbrott lika systemhotande som organiserad kriminalitet”. Realtid

Näringslivet drabbas av snedvriden konkurrens genom bland annat bedrägerier, skattebrott och användning av svart arbetskraft.

”Om utvecklingen tillåts fortsätta riskerar den att sprida sig i näringslivet och samtidigt göda gängbrottsligheten”, säger Fredrik Erfelt, näringspolitisk chef på Stockholms Handelskammare, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Tuffare tag mot ekobrott – fler kontroller och högre straff. Realtid

1 500 företag

Det här är första gången som Stockholms Handelskammare har undersökt hur ekobrottsligheten slår mot näringslivet i huvudstadsregionen, skriver Dagens Industri.

ANNONS

Mer än 1 500 företag har deltagit i undersökningen. 27 procent av har direkt påverkats av kriminella aktörer, medan ytterligare 22 procent är osäkra om de drabbats.

”Utvecklingen går att vända, men alla goda krafter måste nu agera gemensamt för att stoppa den kriminella ekonomins framväxt”, säger Erfelt.

Läs mer: Experten: ”Korruption lika stort hot som gängkriminalitet”. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS