Fler konkurser och rättsliga tvister i samband med företagsköp – det ger uppsving för Therium Capital Management Nordic. Företaget har dubblerat antalet ärenden det här kvartalet jämfört med samma period förra året.
Lågkonjunktur bra business för fond med rättstvister som affärsidé
Har bankernas gemensamma bolag Finansiell ID-teknik BID kopierat lösningen för mobilt bank-id från fintechstartupbolaget Accumulate eller inte? Det avgörs just nu i en stor rättegång där Therium Capital Management hjälper mobilbetalningsbolaget Accumulate med tvistefinansiering.
Men fallet med Accumulate är inte det enda som Therium tar sig an. Det här kvartalet har antalet inkommande ärenden dubblerats, jämfört med samma period i fjol.
– Sista kvartalet 2022 och första kvartalet 2023 syns en markant skillnad. De branscher som viker först brukar vara desamma, nämligen restaurang och bygg. Ingen av dessa är egentligen fokusområde för oss, men det kommer nog att ske mycket under de kommande tre-sex månaderna inom alla sektorer, säger Mats Geijer, Sverigechef på Therium Capital Management Nordic, till Realtid.
Han förklarar att bolagets verksamhet fungerar lite som en konjunkturmätare. Lågkonjunktur i samhället betyder högkonjunktur för Therium.
– När pengar tar slut eller blir dyra i systemet ser man sig om efter alternativa finansieringar av alla kostnader inklusive tvister och processer. Ökningen kommer från flera områden, konkursbon, entreprenadföretag och en hel del M&A-tvister. Det handlar om företagsaffärer där parterna är missnöjda med utvecklingen av det de köpt och sålt, och har krav på varandra. Det finns även en del förfrågningar där man vill isolera tvister i företag som ska köpas eller säljas, säger Mats Geijer.
Det finns ju flera aktörer som har liknande nisch som er – men vad skiljer er från era konkurrenter såsom exempelvis Litigium Capital och Kapatens?
– Den svenska marknaden har mognat och förmodligen lämnat det man brukar kalla för utbildningsfasen. I den fasen är det tacksamt att det finns flera aktörer, och som jag förstår det går det även bra för våra konkurrenter. Det som särskiljer oss som internationell aktör är den finansiella kapaciteten. Ta till exempel fallet med Swedbank, som nu inte blev av, men där var vår potentiella investering var mer än 40 miljoner kronor. Jag tror inte konkurrenterna hade mäktat med en så stor investering, men däremot finns det plats för alla, säger han.
De senaste fem åren har ni investerat totalt 200 miljoner kronor i Norden – ser ni någon ökad konkurrens och fler etableringar från andra?
– Jag skulle inte utesluta fler etableringar. Sverige är gissningsvis först in i denna lågkonjunktur och det kan vara ett intressant läge för någon aktör att etablera sig. Då behöver man nog ha en nordisk approach på det, för Sverige har i dagsläget inte plats för fyra-fem aktörer inom tvistefinansiering. Däremot kan det nog gå bra exempelvis Danmark eller Finland där det inte finns några lokala konkurrenter, säger Mats Geijer.
Hur ser det ut på rekryteringsfronten för er just nu?
– Vårt moderbolag i London har gått igenom en intensiv fas med en stor omstrukturering. Mina kollegor i Norge har en annorlunda situation än Sverige eftersom ekonomin där fortfarande är hyfsat god. Men generellt sett så söker vi seniora rådgivare i Norden, säger han.
Hur ska man förhålla sig till juridiska investeringar som investerare?
– Det finns ett par noterade aktörer man kan titta på, den största är noterad på Londonbörsen. Denna tillgångsklass ska på portföljbasis leverera någonstans mellan räntor och aktier till en betydligt lägre risk och ej korrelerat till konjunktur. Det händer mycket internationellt inom det som kallas ”contingent legal liabilites”, och ”After The Event och Before the event”-försäkringar. Denna marknad finns i princip inte i Norden, även om man till viss del kan få en exponering mot detta genom de noterade bolagen, försäkringsbolag eller mäklare, säger Mats Geijer.