Realtid

Krishanteraren sågar Bonnesens försvar

Krishanteraren sågar Bonnesens försvar
Swedbanks tidigare vd och koncernchef Birgitte Bonnesen förnekade att storbanken hade haft något med penningtvättshärvan i Estland att göra. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
Simon Kronö
Uppdaterad: 13 sep. 2024Publicerad: 13 sep. 2024

Birgitte Bonnesen dömdes för uttalanden som hade godkänts i Swedbanks kommunikationsplan. Därför bör straffet sänkas, tycker en av hovrättens nämndemän.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hovrättens dom mot Swedbanks (börskurs Swedbank) tidigare vd Birgitte Bonnesen sände i veckan ut chockvågor genom Finanssverige.

Man gick tvärtemot tingsrättens friande och ansåg henne skyldig till grovt svindleri. För detta ska Bonnesen skaka galler i ett år och tre månader.

Det är framför allt hennes uttalanden för sex år sedan om penningtvättshärvan i Estland som skulle komma att bli ödesdigra för Swedbanks ex-vd.

”Man är alltid själv ansvarig”

Uttalandena har bedömts som vilseledande, men Bonnesen har försvarat sig med att de varit en del av storbankens kommunikationsplan.

Det är en förklaring som krishanteraren och medierådgivaren Paul Ronge inte ger mycket för.

”Man kan ju inte skylla på sin kommunikationsrådgivare, man är alltid själv ansvarig för den information som förmedlas”, säger han till Dagens Industri.

Föreslår dagsböter

ANNONS

En av nämndemännen i domstolen anser dock att Swedbanks kommunikationsplan borde ha vägts in när hovrätten beslutade om straffet.

Bonnesens uttalanden syftade inte till någon egen vinning och därmed bör hennes fängelsestraff inte motsvara mer än ett år, anser nämndemannen.

Med hänsyn till att straffvärdet motsvarar tio månaders fängelse och att Bonnesen är ostraffad, föreslår nämndemannen villkorlig dom kombinerad med 180 dagsböter, skriver Dagens Industri.

Läs mer:
Läs hela domen mot Bonnesen här. Realtid
Misstänkt penningtvätt i Swedbank. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]