Skatteverket har för första gången kontrollerat intäkter från försäljning av tv-kanaler som stulits från de stora tv-bolagen. De 80 utredningar som gjorts har lett till 37 miljoner i påförd skatt. I Sverige bedöms att 8,6 procent av befolkningen har tillgång till illegala tv-kanaler, vilket placerar oss på fjärde plats i Europa.
Kriminella nätverk bakom illegal försäljning av tv-kanaler – "gigantiska belopp"
Skatteverkets kontroll omfattar i första hand svenska återförsäljare av illegal IPTV. Förkortningen står för internet protocol tv och är den teknik som används för att streama innehåll. För en kostnad på runt 1 500 kronor per år kan privatpersoner köpa stulna kanaler från flera olika tv-bolag. Priset på den reguljära marknaden för motsvarande kanaler är väldigt mycket högre, enligt Skatteverket.
Systemet liknar ett pyramidspel. Högst upp huserar ett begränsat antal världsomspännande kriminella nätverk. Mellanskiktet består av tekniskt kunniga, som stjäl kanalerna. Längst ner finns privatpersoner som agerar återförsäljare av de illegala kanal-paketen.
– Återförsäljarna har oftast inget företag och deklarerar ingenting av sina provisionsbaserade inkomster, säger Marcus Pettersson, kontrollsamordnare på Skatteverket. I våra utredningar har vi träffat på vanliga svenska män som sitter på spanska solkusten eller i Thailand och drygar ut pensionen genom att sälja illegala tv-kanaler. Men vanligast är att de säljer från Sverige.
Skatteverkets kontroll omfattar oredovisade inkomster på stora belopp. En vanlig återförsäljare har inkomster på mellan en halv och en miljon kronor årligen. Däremot omfattar den nu gjorda kontrollen inte den immateriella stölden av tv-kanalerna, det vill säga uteblivna intäkter för de tv-bolag som äger innehållet.
Branschorganisationen European Union Intellectual Property Office släppte i november 2019 en rapport om försäljning av illegal IPTV. Av den framgår att fenomenet hela tiden ökar. Organisationen uppskattar att 13,7 miljoner människor inom EU köper illegala kanaler och att omsättningen överstiger 10 miljarder kronor.
Rapporten beskriver Sverige som det land där högst andel av medborgarna köper illegal tv, runt 600 000 personer. Den svenska delen av marknaden beräknades 2018 omsätta över 550 000 000 kronor.
– Det handlar alltså om gigantiska belopp, säger Marcus Pettersson. Många betalar enkelt via swish till en kryptoväxlare, den skickar sedan bitcoin till den adress som säljaren har valt. Allt för att minska spårbarheten mellan köpare och säljare.
– I slutänden hamnar det mesta i fickorna på de globala kriminella nätverken, som även sysslar med narkotika, smuggling, prostitution och mycket annat.
Hittills har Skatteverket avslutat 80 utredningar, men har ytterligare ett 20-tal som fortfarande pågår. Myndigheten har ett välutvecklat arbete med att spåra kryptovalutor, vilket gör att både köpare och återförsäljare kan spåras. Flertalet av utredningarna har brottsanmälts eller kommer att resultera i brottsanmälningar till Ekobrottsmyndigheten.
Skatteverkets erfarenheter av kontrollen finns redovisade i rapporten ”Skatteverkets rapport avseende illegal IPTV”.