För åtta år sedan var Sverige världens tredje minst korrupta land. Nu rasar vi i rankingarna samtidigt som en av landets mest meriterade åklagare lämnar sin tjänst i frustration.
Korruptionen breder ut sig: "Skadan redan skedd"


Mest läst i kategorin
I KORTHET
- Sveriges korruptionsnivå ökar kraftigt och landet faller nu till sin sämsta placering någonsin på Transparency Internationals index.
- Elitåklagare Thomas Forsberg lämnar Riksenheten mot korruption i protest mot otillräckliga resurser, vilket hindrar effektiv bekämpning av korruptionen.
- Korruptionen hotar viktiga samhällsfunktioner, framförallt inom offentlig upphandling, och kan bli en central fråga i framtida val.
Sammanfattat med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid
Sveriges rykte som en korruptionsfri oas i en alltmer turbulent värld håller på att rämna.
De senaste mätningarna från Transparency International visar att Sveriges poäng i det globala korruptionsindexet har fallit från 89 poäng år 2015 till 80 poäng 2024 – landets lägsta nivå någonsin.
Missa inte: Allvarligt hot mot Sverige – korruptionens dolda ansikte. Realtid
Samtidigt lämnar Thomas Forsberg, en av Sveriges 25 elitåklagare, sin tjänst vid Riksenheten mot korruption efter tre decennier i tjänst.
”Rättsväsendet agerar ofta först när skadan redan är skedd. Det har blivit tydligt för mig att den verkliga förändringen inte enbart sker i rättssalen”, säger han till Dagens Nyheter.
Tyst epidemi
Den negativa utvecklingen är inte unik för Sverige. Enligt Europaportalen har genomsnittspoängen för EU-länderna sjunkit för tredje året i rad och ligger nu på 62 poäng.
Även traditionellt starka länder som Norge (81) och Tyskland (75) noterar sina lägsta resultat någonsin i mätningarna.

Korruptionen ökar – Sverige sämst i Norden
Sverige fortsätter att tappa i Transparency Internationals årliga index över världens korruption.
Särskilt oroande är utvecklingen i länder som Italien och Slovakien, där regeringar aktivt har försvagat antikorruptionsarbetet genom att luckra upp lagar som ska förhindra otillbörlig påverkan och försvårat granskningen av hur EU-medel används.
Senaste nytt
Sex högriskområden
För dig som konsument, skattebetalare eller företagare innebär detta att förtroendet för hela samhällskontraktet börjar erodera.
Kostnaderna är astronomiska – korruptionen beräknas kosta EU upp till 990 miljarder euro per år, enligt nya rapporten ”High-risk areas of corruption in the EU”, sammanställd av forskare vid bland annat Göteborgs universitet.
Läs även: Experten: ”Korruption lika stort hot som gängkriminalitet”. Realtid
Rapporten, beställd av EU-kommissionen, identifierar sex sektorer där korruptionen är särskilt utbredd och skadlig: offentlig upphandling, hälsosektorn, finanssektorn, bygg- och infrastruktursektorn, försvar och säkerhet, samt idrott.
”Korruption är ett av de största hoten mot vårt samhälle och dess institutioner. Den undergräver demokratin, möjligheterna till utveckling, tilliten i samhället och det politiska systemets legitimitet”, säger Anna Persson, docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och en av rapportens författare, enligt ett pressmeddelande.
Dystra bilden
Särskilt oroande är situationen inom offentlig upphandling, där mer än 250 000 myndigheter i EU årligen spenderar cirka 2 biljoner euro, motsvarande 14 procent av EU:s BNP.
I Sverige uppgår den offentliga upphandlingen till 900 miljarder kronor per år.
Forsberg, som har utrett några av Sveriges mest uppmärksammade korruptionsfall, målar upp en dyster bild av resursbristen inom rättsväsendet.

Vänskapen med Trump bra för affärerna
Det nära bandet till Donald Trump är bra för affärerna. Nu håller Elon Musks Starlink redan på att nå nya globala framgångar.
Hade kunnat förebyggas
I SCA-härvan, där ledande tjänstemän misstänktes för mutbrott, blev utredningen kraftigt begränsad.
”Jag fick en utredare på deltid trots att vi tog in hundratusentals mejl som skulle gås igenom. Det gick ju inte att gå till botten med den utredningen”, berättar han för DN.
Missa inte: Fjällstuga och kryptiska samtal – Nasdaq-mannen åtalas för insiderhandel. Realtid
Forsberg jämför korruptionen med gängbrottsligheten som bitit sig fast i Sverige.
”Om man hade haft ögonen öppna för 10, 15 år sedan och satt in åtgärder hade den möjligen gått att förebygga. Samma sak med korruptionen”, säger han.
Ljuspunkten
I kontrast till de dystra siffrorna finns några ljusglimtar. Estland (76) utmärker sig positivt genom sitt arbete med att öka transparensen i offentlig upphandling, skriver Europaportalen.
Landet har utvecklat ett centraliserat e-upphandlingsregister som gör det möjligt för både civilsamhället och allmänheten att granska offentliga affärer.

Gängens väg in på korrupta myndigheter
Det förekommer gott om mygel och vänskapskorruption i kommuner, förvaltningar, företag och även statliga myndigheter.
Ulrik Åshuvud, generalsekreterare för Transparency International Sverige, välkomnar regeringens nya och mer ambitiösa handlingsplan mot korruption och otillåten påverkan, men varnar särskilt för den organiserade brottslighetens infiltration.
”En av de största riskerna för korruption i Sverige är den organiserade brottsligheten där infiltration, utpressning och annan otillåten påverkan av centrala samhällsfunktioner är återkommande inslag”, säger han enligt Europaportalen.
”Kamp om rättvisan”
Forsberg är ändå hoppfull och tror att korruptionen kommer bli nästa stora valfråga.
”Jag är övertygad om att valet 2030 kommer att handla om att säkra ett samhälle där korruption inte får fäste. Det blir en kamp för förtroende och rättvisa”, säger han till DN.
Läs mer: ”Nepotism är förmodligen del av den svenska kulturen”. Realtid
För en nation som länge sett sig som ett föredöme i antikorruptionsarbete innebär detta ett uppvaknande.
Frågan är inte längre om Sverige har ett korruptionsproblem – utan hur allvarligt det faktiskt är.

Misstänktes för korruption: Inledde utredning – utan utredare
Det är svårt att som myndighet att bekämpa missbruk och kriminalitet om man själv går farligt nära gränsen.