Realtid

Juristen förklarar: Därför är det viktigt att identifiera sitt juridiska behov

Lexly, Linda Ljunggren Syding
Linda Ljunggren Syding, jurist och juridisk talesperson på Lexly.
Realtid.se
Uppdaterad: 18 mars 2022Publicerad: 18 mars 2022

Bolagsjuridik. Bara ordet i sig kan verka avskräckande. Det här är nämligen ett område inom juridiken som omfattar många lagkrav, och du måste känna till och följa alla som anknyter till just din verksamhet. Det kan vara mycket tufft att få grepp om vad som gäller, men det är mycket viktigt att du tar reda på vilka juridiska behov både du och ditt bolag har.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Som medlem i Realtid Premium
får du Lexly Business
Premium gratis i tre månader
(värde 699 kr/mån ex moms) –
läs mer här>>

En av de viktigaste delarna i en företagares vardag är att ha koll på vilka avtal bolaget behöver. Avtalen rör ofta relationer till kunder och leverantörer, men det finns även avtal som säkrar bolaget ur ägarsynpunkt.

– Med grundläggande avtal på plats har du som företagare en stabil juridisk grund att stå på och kan tryggt fokusera på själva verksamheten, säger Linda Ljunggren Syding, jurist och juridisk talesperson på Lexly.

Trygga leverantörsrelationer

Två års pandemi har gjort det uppenbart för många att just leveranserna är en kritisk faktor. Vad händer om en leverans uteblir eller försenas? Hur ser du till att ditt bolag inte påverkas om det blir problem med leveranserna?

– Här gör ett samarbetsavtal stor nytta. I det regleras de viktigaste frågorna för att din verksamhet inte ska drabbas om leverantören får problem. Erbjuder leverantören ett eget avtal är det klokt att göra en juridisk avtalsgranskning för att se om det för med sig några risker för dig, förklarar Linda.

Ett samarbetsavtal med dina partners ger dig en stabil grund som gör att kunderna ser dig som pålitlig och seriös. Kort sagt, ett bolag där de får exakt vad de köper eller investerar i.

ANNONS

Ta hand om dina kunder

ANNONS

En viktig förutsättning för att lyckas med sin affärsverksamhet är att man vårdar alla sina relationer. Detta gäller särskilt kunderna. De allmänna villkoren ska vara heltäckande och inte kunna missuppfattas.

– Transparens är a och o, dina kunder ska känna att de kan lita på dig, säger Linda. Visa tydligt i dina allmänna villkor vilka garantier du ger och vem som står för vad om något går fel.

För att skydda dina kunder ska även leverantörer som hanterar deras personuppgifter skriva under ett personuppgiftsbiträdesavtal för att följa GDPR.

Anställda och konsulter – mycket viktiga resurser

Ta hand om de som arbetar för dig. Tydliga anställnings- och konsultavtal är en trygghet både för företaget och medarbetaren, och minskar risken för konflikt.

– Med genomtänkta anställnings- och konsultavtal kan många problem undvikas. Se även över behovet av sekretessavtal och personuppgiftsbiträdesavtal, det är extra viktigt när du anlitar konsulter. En av de viktigaste aspekterna kring anlitandet av konsulter är just avtalsskrivandet. Utan avtal kan konsulten komma att räknas som tillsvidareanställd. Ett misstag som kan kosta bolaget en hel del pengar, berättar Linda.

När du driver bolaget med andra

Äger du ett aktiebolag tillsammans med andra är ett aktieägaravtal absolut nödvändigt. I det reglerar ni vad som ska hända i flera olika situationer, till exempel om någon av delägarna vill sälja sina aktier eller går bort.

ANNONS

– Tänk även på att se över delägarnas privata relationsstatus. I aktieägaravtalet kan ni skriva in att gifta delägare ska ha äktenskapsförord där aktierna i bolaget är enskild egendom. Det skyddar företaget om någon delägare skiljer sig i framtiden. För delägare i ett handelsbolag är det ett kompanjonavtal som ska skrivas och i det kan samma saker regleras som i ett aktieägaravtal, avslutar Linda.

Identifiera ditt bolags juridiska risker och behov

Hos Lexly gör du snabbt och smidigt en kostnadsfri risk- och behovsanalys online. Du svarar på frågor om bland annat bolagsstyrning, finansiering och överlåtelser, anställnings- och konsultförhållanden, immaterialrätter och företagshemligheter, GDPR, affärsavtal och dokumenthantering. Resultatet blir en överblick av vad du behöver göra för att säkra ditt bolag juridiskt sett – helt anpassat utifrån ditt bolag.

Lexlys risk- och behovsanalys hittar du här>>

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS