Realtid

Johan Ulander internationellt efterlyst

Johan Ulander är häktad sedan i fredags Foto: Amarant Mining
Johan Ulander är häktad sedan i fredags Foto: Amarant Mining
Per Agerman
Uppdaterad: 17 maj 2017Publicerad: 17 maj 2017

Förenade Arabemiraten har begärt att den brottsmisstänkte affärsmannen Johan Ulander lämnas ut för att avtjäna ett fängelsestraff i landet. "Ett missförstånd", kommenterar Ulanders försvarsadvokat Hans Strandberg. Frågan hamnar nu på justitieminister Morgan Johanssons bord.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Som Realtid.se tidigare rapporterat sitter Johan Ulander häktad sedan i fredags misstänkt för flera fall av bedrägeri, svindleri och insiderhandel, vilket han bestrider i samtliga fall.

Men nu visar det sig att Johan Ulander även är av intresse för myndigheter utanför Sverige, närmare bestämt i Förenade Arabemiraten.

Enligt häktningsprotokollet har Stockholms tingsrätt även prövat om Johan Ulander ska anhållas enligt lagen om utlämning för brott. Denna lag används när ett annat land begärt att en person ska tas i förvar av svenska myndigheter i väntan på ett eventuellt utlämnande.

Av handlingarna i målet framgår det att det är Förenade arabemiraten som via Interpol gått ut med en efterlysning mot Ulander.

"Enligt den internationella efterlysningen är Johan Ulander den 15 september 2010 av domstol dömd till tre års fängelse för att den 4 juni 2009 … ha ställt ut checkar utan täckning till ett belopp på 1 200 000 AED i Abu Dhabi", skriver åklagare Stig Åström i en inlaga till tingsrätten.

Enligt underlaget från Interpol misstänks Ulander för en liknande checkhärva på ytterligare ett par miljoner kronor. Fängelsedomen 2010 ska ha beslutats i Ulanders utevaro, alltså någon form av tredskodom.

Varför begäran om utlämning kommer först nu framgår inte av handlingarna. Stig Åström vill inte kommentera något som rör fallet i dagsläget.

Sverige har inget utlämningsavtal med Förenade arabemiraten som inte heller anslutit sig till den internationella utlämningskonventionen som antogs 1957, enligt handlingarna. Frågan om Sverige kan lämna ut en individ till emiraten blir nu föremål för justitieminister Morgan Johanssons bedömning.

ANNONS

Enligt lagen ska tingsrätten meddela sitt beslut till justitiedepartementet för prövning av ansvarigt statsråd. Morgan Johansson kan därefter upphäva beslutet men även meddela att ärendet ska gå vidare.

Godkänns begäran blir nästa fråga hur den pågående häktningen ska hanteras. Det troliga är att den svenska utredningen får förtur.

Advokat Hans Strandberg, som företräder Johan Ulander, säger att efterlysningen från Förenade arabemiraten kom som en överraskning för Ulander som rest världen över både före och efter 2010. Enligt Johan Ulanders egen förklaring rör sig det hela om ett missförstånd.

– Det där är en gammal historia som kom väldigt överraskande och hänför sig till en gammal affär. Det hela bottnar i ett missförstånd enligt honom. Så det där hoppas vi kunna reda ut ganska snabbt, säger Hans Strandberg.

Strandberg har träffat Johan Ulander i häktet och säger att hans klient inte har några problem att bemöta misstankarna som riktas mot honom från Ekobrottsmyndighetens sida.

– På punkt för punkt har han förklaringar. Hela den här affären och finansieringen är i allra högsta grad seriös, säger Strandberg och tillägger:

– Det här kom väldigt olyckligt med tanke på att gruvan i Surinam precis har kommit igång med produktion så att det finns möjlighet för alla investerare att få sina pengar tillbaks.

Hans Strandberg säger att Ekobrottsmyndighetens tillslag kom som en överraskning. Johan Ulander ska redan för flera år sedan ha kontaktat EBM genom advokaten med ett erbjudandet om att svara på frågor när utredningen kring Contender-obligationerna blev känd. Men då fanns inget intressen, enligt Strandberg.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]