Advokatbyrån Cirios nya chef för hållbarhet och immaterialrätt, Sanna Wolk, vill förändra de strukturer som bland annat hindrar kvinnor eller personer med “annorlunda” ursprung att göra karriär på lika villkor. Konkret kan det handla om att föräldraledighet ska räknas som en merit när man utser nya delägare.
Hon vill göra advokatbranschen hållbar
Realtid har i veckan rapporterat om den nya Stockholmsbaserade advokatbyrån Cirio med 125 medarbetare. De flesta kommer från gamla Lindahls, men en av de nya värvningarna är Sanna Wolk, professor i immaterialrätt och medgrundare av NU:Nolla Utanförskapet.
När det blev klart att Lindahls Stockholmskontor skulle splittras var Sanna Wolk en av de första personerna som kontorschefen David Frydlinger kontaktade. Han ville ta råd inför projektet att bygga en ny byrå, utifrån nya behov och visioner.
– David kontaktade mig med frågor om hur man bygger upp ett immaterialrättsteam och jag gav tips på vad man kan göra för att både förändra branschen och attrahera klienter utifrån ett hållbarhetsperspektiv, säger Sanna Wolk till Realtid.
Samtalen ledde till att Sanna Wolk fick frågan att leda både immaterialrätten och hållbarhetsarbetet på Cirio.
Det två områdena har egentligen inget med varandra att göra, menar Sanna Wolk, men råkar vara hennes stora passioner.
– Det här är mina livskall, som är grundade på djupa värderingar hos mig, så jag jobbar jämt och är ingen förebild på det sättet, säger hon och skrattar.
Men genom att kunna säga nej, och – framförallt – dela med sig av både arbetsuppgifter och framgångar, tycker hon att hon klarar av att ha balans i livet.
På Cirio vill hon göra advokatbranschen till en bättre plats för alla ambitiösa människor, oavsett kön eller ursprung.
– Om du ska förändra en bransch måste du först förändra en byrå. Cirio kommer att bli den bästa byrån för delägarna, medarbetarna och klienterna, det blir en win-win-win när man arbetar med hållbarhet.
Sanna Wolk tänker i första hand på social hållbarhet och för en advokatbyrå innebär det att förändra de strukturer som bland annat hindrar kvinnor eller personer med “annorlunda” ursprung att göra karriär på lika villkor. Konkret kan det handla om att föräldraledighet ska räknas som en merit när man utser nya delägare.
– I dag är det inte så och det leder till att man ofta väljer yngre män och äldre kvinnor, eller inte kvinnor över huvud taget. Det blir en skevhet och en kompetensförstörelse.
En annan konkret åtgärd kan vara att visa på förebilder. Sanna Wolk tar exempel från NU:Nolla Utanförskapet som bland annat arbetar med läxhjälp på företag, till elever från utsatta områden.
– Vi hade en tjej från Brandbergen som fick läxhjälp av en advokat och delägare som hade gått på samma skola som hon, 30 år tidigare. Hon fick ett konkret bevis på att hon också skulle kunna. Den signalen måste vi skicka ut från branschen i större skala, säger Sanna Wolk.
Inom immaterialrätten har hon lång och gedigen erfarenhet från svensk, europeisk och internationell rätt, som expert, skiljedomare och akademiker. Hon kommer på deltid att fortsätta vara professor vid Juridiska institutionen på Uppsala universitet, parallellt med arbetet på Cirio.
I sitt team kommer hon bland annat att arbeta med advokat David Leffler, som har erfarenhet från både advokatbranschen och EU:s immaterialrättsmyndighet (EUIPO).
I en tidigare artikel har Cirios MP David Frydlinger berättat om de värderingar och visioner som ska vägleda Cirio. Med rekryteringen av Sanna Wolk tycks en pusselbit falla på plats.
– Arbetet med hållbarhet är centralt för att göra den förflyttning vi vill åstadkomma. Därför är Sannas stora engagemang och långa erfarenhet viktig för att också omsätta vår ambition i praktiken, säger han.