Realtid

Ljug i bolåneansökan - straffbart enligt HD

En bild på bostadshus centralt i en stad. En annan bild på ett par som är på en lägenhetsvisning.
Det räcker att det finns en väsentlig skillnad mellan det du anger i din bolåneansökan och verkligheten, så har banken lidit skada, menar ny dom. (Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT/Janerik Henriksson/TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 26 nov. 2024Publicerad: 26 nov. 2024

Att lämna falska uppgifter i en bolåneansökan kan leda till rättsliga påföljder, även om banken aldrig förlorar några pengar. Det klargör en färsk dom från Högsta domstolen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fallet gäller en man som dömdes för grovt bedrägeri efter att ha lämnat felaktiga uppgifter om bland annat inkomst, skulder och anställning i sin ansökan.

Trots att banken upptäckte lögnerna och inga pengar betalades ut, bedömdes den ekonomiska risken som tillräcklig för att banken skulle anses ha lidit skada.

Missa inte: Ryska ligor tvättar miljoner – avlönar svartarbetare. Realtid

Högsta domstolen dömde mannen till villkorlig dom och böter.

”Det räcker om det finns en väsentlig skillnad mellan det du anger och verkligheten, så har banken lidit skada”, säger Jonas Bergendal, åklagare på Ekobrottsmyndigheten, till EFN.

Nya regler för bolån – så påverkas din plånbok. News55

Organiserat fusk vanligt

Enligt Bergendal innebär domen att rättsläget nu är tydligare än tidigare.

ANNONS

”Det har alltid varit straffbart att ljuga i sin bolåneansökan, men innan den här domen har domstolarna dömt olika,” säger han.

Ekobrottsmyndigheten avslöjade 2021 en svart lånförmedlingsorganisation som hjälpte personer att ljuga i låneansökningar, bland annat för bolån.

Flera banker, särskilt Danske Bank, drabbades av oriktiga ansökningar.

Läs även: Allt färre unga klarar bolån utan hjälp. Dagens PS

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]