I den pågående insiderrättegången mot Fingerprint Cards ordförande har bolaget anlitat en annan styrelseledamots advokatbyrå som ombud. Nu går advokaterna den åtalades ärenden och försöker få åklagarna utslängda från målet. Dylikt bör inte få förekomma i ett börsnoterat bolag, skriver Realtids Per Agerman.
Fingerprint borde hålla rent framför egen dörr
Mest läst i kategorin
Att ett bolag anlitar egna advokater för att försvara sina intressen när en anställd eller styrelseledamot hamnar i en brottsutredning är inte speciellt anmärkningsvärt. Ericsson och Swedbank är två aktuella exempel. Men att bolagsadvokaterna direkt lägger sig i målets handläggning hör inte till vanligheterna.
I förra veckan lämnade dock Fingerprint Cards advokater på Titov & Partners in en inlaga till Stockholms tingsrätt där de kritiserar att åklagarna har presenterat sekretessklassad information under den pågående insiderrättegången mot ordföranden Johan Carlström (Dagens Juridik var först med att rapportera om detta).
Att börsbolag ges möjlighet att kommentera och begära sekretess för material i förundersökningar som delvis bygger på företags interna information har blivit allt vanligare. Måhända är det därmed inte underligt att de också påtalar om den överenskomna sekretessen inte följs.
Men i det aktuella fallet går bolagets advokater ett rejält kliv längre. De begär nämligen att åklagarna i målet ska utredas för eventuell brottslig gärning och att de också därmed bör avskiljas från handläggningen under pågående rättegång. Vidare förutskickar de ett eventuellt kommande skadeståndskrav.
Inlagan kan inte ses som något annat än ännu ett försök att sätta käppar i hjulet för en prövning av det insideråtal som sedan flera år riktats mot bolagets ordförande och storägare. Det är ett osnyggt agerande i en processföring som redan nu har försenat målet med flera år.
Men det slutar inte där. Fingerprint Cards företräds nämligen av en advokatbyrå som drivs av bolagets styrelseledamot Dimitrij Titov. Titov har haft denna post sedan 2017 men har arbetat nära Fingerprint och Johan Carlström långt innan dess, bland annat i rollen som ordförande i valberedningen. Titov förekommer också i minst en mejlkorrespondens som ingår i förundersökningen, det gäller ett mejl mellan Carlström och hans dåvarande försvarare Per E Samuelsson från 2014 där Titov står med på sändlistan.
Dimitrij Titov är sålunda väl insatt i Johan Carlströms affärshistorik och de i målet nu aktuella händelserna. Han är sålunda också väl lämpad att bidra till Carlströms försvar, men frågan är om det är detta uppdrag som bolaget borde ge honom och hans kollegor?
Fingerprint Cards har tusentals aktieägare som drabbats av de insiderhärvor som skakat bolaget i flera omgångar under årens lopp. De kan givetvis ha ett intresse av att företagshemligheter inte läcker ut men de har också ett stort intresse av att nuvarande ordförandens, tillika tidigare vd:ns, handel och vandel prövas på ett transparent sätt.
Det är inte orimligt att tänka sig att bolaget, och därmed ägarkollektivet, kan ha andra intressen än en enskild ledamot och aktieägare i ett insidermål. Vad händer om det exempelvis i förhör framkommer att ledamoten agerat illojalt mot bolaget?
Till saken hör att Carlströms försvarare snabbt ställde sig på bolagsadvokaternas sida och krävde stopp för de nuvarande åklagarna. Tidigare har de bland annat också jävsinvänt mot en av åklagarna på grund av olämpligt släktskap och även försökt undergräva hela åtalet genom ett sent inkommet rättsutlåtande.
Att en insideråtalad går långt för att försvara sig och slippa en eventuellt fällande dom är inte underligt. Men att ett börsbolag går på samma linje är närmast häpnadsväckande. Kraven är höga på att ett noterat bolag och dess styrelse agerar oberoende gentemot enskilda intressen i styrelsen. Även advokater har högt ställda jävskrav.
De övriga ledamöterna i Fingerprints styrelse borde kräva en annan ordning. Det som händer nu borde inte kunna hända i ett börsnoterat bolag.