Realtid

Fick sparken två gånger – nu är chefen i blåsväder igen

Fick sparken två gånger – nu är chefen i blåsväder igen
Foto: Älvstranden
Anders Frick
Uppdaterad: 15 maj 2023Publicerad: 15 maj 2023

I spåren av muthärvan 2010 fick han lämna som vd för Göteborgs kommunala fastighetskoncern Framtiden. Sju år senare fick han, efter en ny granskning, sparken som stadsdirektör i Jönköping. Nu är Carl-Johan Korsås i blåsväder igen efter att Göteborgs kommunala fastighetsbolag Älvstranden hyrde in honom som lobbyist för att påverka politikerna om att inte genomföra nedläggningsplanerna för bolaget.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Swedsec-licenser återkallas i rekordfart

19 nov. 2024
Spela klippet
Realtid TV

Ekobrott kan ge lika hårda straff som organiserad brottslighet

18 nov. 2024

Carl-Johan Korsås var en av de personer som fick sparken i spåren av Uppdrag gransknings inslag om muthärvan i Göteborg 2010. Då var han vd för Göteborgs kommunala fastighetskoncern Framtiden, som anklagades för att ha försökt tysta diverse misstankar om mutor i Framtidens olika bolag. Korsås fallskärm bestod av två årslöner, totalt 2,8 miljoner kronor. Sju år senare gjorde Jönköpingsposten en granskning som fick till följd att Korsås även fick sparken från sitt nya jobb som stadsdirektör i Jönköping. Även då med en tvåårig fallskärm, om totalt 2,5 miljoner kronor.

Det rapporterar Expressen, som nu avslöjar att Carl-Johan Korsås återigen är i blåsväder.

Den här gången handlar det om att det kommunala bolaget Älvstranden tog in PR-byrån Rud Pedersen för att bemöta politikernas planer om att avveckla bolaget, och att uppdraget gick till PR-byråns chef i Göteborg – Carl-Johan Korsås.

Enligt Expressen valdes Korsås ut för hans ”breda nätverk bland ledande politiker och tjänstemän inom Göteborgs stad” och för att det fanns ett behov av rådgivning vad gäller bland annat strategiarbetet.

Uppdraget kom till i spåren av det beslut om att lägga ner Älvstranden som politikerna tog den 24 februari 2022. Expressen har tagit del av mailkorrespondens som bland annat visar att Älvstranden tog fram en lista över elva folkvalda politiker och flera höga tjänstemän som skulle kontaktas i arbetet med att få dem att tänka om kring nedläggningsbeslutet.

– Vi har inte anlitat någon jädra PR-byrå, vi har frågat efter en senior konsult som kan kommunala bolag och som kan det som försiggår i den kommunala verksamheten för att kvalitetssäkra det materialet vi ska lämna in, säger Lena Andersson, vd för Älvstranden, till Expressen.

På årsdagen efter det första nedläggningsbeslutet 2022 tog så politikerna ett nytt beslut i år om att skjuta nedläggningen av Älvstranden på framtiden.

Carl-Johan Korsås själv vill inte ge någon kommentar till Expressen, men hans chef Roger Hällhag betonar för tidningen att Korsås aldrig misstänkts för några oegentligheter och att det hör till att högre tjänstemän ibland får lämna sina uppdrag.

ANNONS

Expressens granskning kommer i spåren av tidigare granskningar av Älvstranden, då tidningen bland annat kunde visa att Älvstrandens vd ingått en hemlig uppgörelse med bolagets tidigare miljöchef. Överenskommelsen gav miljöchefen en årslön i fallskärm samtidigt som han fick ett mångmiljonkontrakt vilket innebar att han direkt kunde arbeta vidare som konsult.

Expressen avslöjade nyligen även hur Älvstranden 2020 fick en revisionsrapport om omfattande oegentligheter med bland annat misstankar om mutor. Den utpekade tjänstemannen ingick en överenskommelse med vd om att säga upp sig själv och få 4,5 arbetsfria månadslöner i utbyte. Ingen polisanmälan gjordes, men efter publiceringarna inledde riksenheten mot korruption själva en förundersökning om misstänkt tagande och givande av muta.

 

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS