Realtid

Fängelsestraff och näringsförbud för momsbedrägerier

Målvaktsregister och blockering av Swish och Bank ID – så vill bankerna stoppa bedrägerier
Realtid.se
Uppdaterad: 31 mars 2023Publicerad: 31 mars 2023

Tre bröder döms i Stockholms tingsrätt till fängelse för momsbedrägerier. Målet är en del av ett större härva av organiserad brottslighet där flera personer tidigare dömts för bland annat näringspenningtvätt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Swedsec-licenser återkallas i rekordfart

19 nov. 2024
Spela klippet
Realtid TV

Ekobrott kan ge lika hårda straff som organiserad brottslighet

18 nov. 2024
Spela klippet
Realtid TV

Bedragen på 100 000 kronor – banken nekar ansvar

16 nov. 2024

Momsbedrägerimålet i jätteformat som nu är i tingsrätten kommer att få stora konsekvenser. Hemliga chattar visar att mycket namnkunniga elektronikgrossister varit medvetna om att de handlat med momsfuskat gods. Det avslöjade nyligen Realtid.

Ett av de namnkunniga bolagen är Deltaco, som grundades 1991 och 2014 bytte namn till Distit.

Brightstar var en av världens allra största distributörer av mobiltelefoner, men lämnade Sverige efter Skatteverkets upptaxering på 350 miljoner kronor.

Realtid kunde förra sommaren avslöja att Brightstar riskerade upptaxering på ytterligare 1 miljard kronor. I konkursens inledning pågick nämligen en skatterevision med anledning av förvärv från ytterligare en kund, nämligen Jolumar Chamon

Av Whatsapp-chatkonversationer, som erhållits genom rättshjälp från Nederländerna, utvisas att aktuell handel i Rephone har styrts från utlandet av en grupp externa aktörer. I chattkonversationerna förekommer även bolagen Jolumar, Jabino, Avejurm och CGC. Konversationerna visar att det är externa aktörer som har styrt priser, transaktionsvägar, förflyttning av gods, räkenskapsunderlag etc. avseende MTIC-upplägget.

Alla inköp som Rephone har gjort från Jolumar har fakturerats vidare till bolagen Jabino, Avejurm eller GCG innan eller i direkt anslutning till inköpen. Rephone har även fått alla sina kunder tilldelade sig av Jolumar, varvid såväl Jolumar som kunderna tidigare har varit okända för Rephone.

Rephone har enligt sina fakturor erhållit ett påslag om 3 procent trots att bolaget ägt varorna ytterst tillfälligt, vilket innebär att de har fått en god avkastning med en minimal arbetsinsats, utan att någon förädling eller arbete har skett med varorna och utan att det egentligen har förelegat något legalt affärsmässigt skäl för Jolumar att erbjuda Rephone detta affärsupplägg.

Genomgående har Rephone betalat sina leverantörsfakturor från Jolumar först efter att bolagets kundfakturor till Jabino, GCG och Avejurm har betalats. Betalningarna har även skett i form av en mängd delbetalningar. Detta innebär att i princip hela Rephones betalningsförmåga har varit beroende av förskottsbetalningar. Rephone har med andra ord kunder som har betalat stora belopp till ett okänt bolag i ett annat land (dvs. till Rephone i Sverige) innan de själva har tagit emot några varor och haft möjlighet att kontrollera att varorna inte är skadade eller defekta, vilket inte är affärsmässigt motiverat och tyder på att alla parter är införstådda i upplägget.

ANNONS

Rephones fakturor, leveranser och betalningar visar sammantaget att Rephones handel med Jolumar, Jabino, Avejurm och GCG inte har varit ett normalt förfarande mellan oberoende affärspartners. Rephones agerande tyder på att bröderna varit införstådda med MTIC-upplägget.

I utredningen finns även mail och sms som visar att en av bröderna varit i kontakt med en person som arbetar på klädkedjan Lindex samt en ungersk fotbollsspelare för att inleda samarbeten mellan dessa och Rephone. Sammantaget visar detta på att Rephone har bedrivits som en seriös verksamhet.

Genom en barndomsvän, som arbetade på det globala telekombolaget Brightstar, kom en av bröderna i kontakt med en kollega på Brightstar. Brightstar är ett av de största bolagen inom elektronik och nya bolag kommer endast in i Brightstar genom kontakter, så som Rephones kontakt. Genom kontakten blev nu en av de dömda bröderna  introducerad till branschen för försäljning av nya mobiltelefoner. Av chatmeddelandena som åberopats av åklagarna framkommer att männen har diskuterat handel med nya mobiltelefoner.

Kontakten på Brightstar introducerade Rephone för Brightstars nya leverantör Jolumar. På så sätt påbörjas Rephones inköp av nya mobiler och Airpods från Jolumar.

Bröderna, som nu har dömts, har tillsammans och i samråd eller samförstånd med varandra och andra personer, i näringsverksamhet, dels förvärvat, innehaft och överlåtit mobiltelefoner och AirPods till ett värde om minst i vart fall 42 547 988 kronor, dels på sina bankkonton mottagit insättningar på sammanlagt 42 547 988 kronor vilka de därefter har överfört vidare till annat bolag.

Åtgärderna har syftat till att dölja att egendomen och pengarna härrör från brott eller brottslig verksamhet (karusellhandelsbedrägeri s.k. MTIC VAT-fraud/momsbedrägeri) och att främja möjligheterna för sig själva och andra att tillgodogöra sig egendomen eller dess värde. I vart fall så har de otillbörligen främjat möjligheterna för sig själva och andra att omsätta egendom och pengar som härrör från brott eller brottslig verksamhet.

Tingsrätten beskriver brottet som grovt då det har avsett betydande värden.

En av de nu dömda männen är en 45-årig man som döms till tre års fängelse för grovt penningtvättsbrott mellan 31 maj 2019 till 13 september 2019. Han döms också till näringsförbud i fyra år.

ANNONS

Hans 43-årige bror döms till tre och ett halvt års fängelse för grovt penningtvättsbrott under samma period som storebrodern och näringsförbud i fem år.

Den tredje brodern som är 50 år döms till två och ett halvt års fängelse för grovt penningtvättsbrott och näringsförbud i tre år.

Alla tre bröder frikänns från åtalet om grovt bokföringsbrott.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Börs & finans

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

20 nov. 2024
Spela klippet
Realtid TV

Vanliga norrmän får inflytande över oljefondens framtid

20 nov. 2024
ANNONS