Realtid

Experten om ny lag för källskatt på utdelning: ”Dagens system är enklare”

"Den utländska mellanhanden måste ha ingående kunskap om svenska skatteregler. Finansiella institut måste också veta om mellanhanden är godkänd eller inte för att kunna avgöra om utdelning ska betalas vidare utan avdrag för källskatt", säger Richard Edlepil, ansvarig för skatt- och ställföreträdarfrågor på Svenska Bankföreningen, till Realtid.
Anders Frick
Uppdaterad: 22 juni 2022Publicerad: 22 juni 2022

En ny lag om källskatt på utdelning föreslås träda i kraft nästa år – men experter som Realtid har pratat med tycker att lagförslaget är onödigt krångligt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Finansdepartementet har presenterat ett utkast till en lagrådsremiss om nya regler för källskatt på utdelning. Lagen ska ersätta kupongskattelagen, och handlar om att skatt på utdelning ska tas ut vid källan – alltså i Sverige. 

Anledningen till förändringen är att nuvarande förfarande med direktnedsättning sannolikt inte drar in så mycket skatt som det borde.

Realtid har pratat med flera experter om lagrådsremissen, och det råder en samstämmighet om att det nya utkastet är bättre än det förra – men att det innehåller krångliga moment som kan göra det mindre attraktivt för utländska investerare att investera i Sverige.

Huvudregeln i det nya förslaget är att det bolag som gör utdelningen också ska göra skatteavdrag för källskatt. Det finns även en möjlighet att bruttoutdelning kan betalas till en godkänd mellanhand i utlandet och att den utländske godkände mellanhanden ska göra skatteavdrag samt betala in källskatten till Skatteverket.

– Den utländska mellanhanden måste således ha ingående kunskap om svenska skatteregler. Finansiella institut måste också veta om mellanhanden är godkänd eller inte för att kunna avgöra om utdelning ska betalas vidare utan avdrag för källskatt, säger Richard Edlepil, ansvarig för skatt- och ställföreträdarfrågor på Svenska Bankföreningen, till Realtid.

Om exempelvis en tysk bank upplever det som svårt eller administrativt betungande att bli en godkänd mellanhand och därmed inte blir det så kommer kunder i den tyska banken, enligt förslaget, inte kunna åtnjuta direktnedsättning vid utdelning på svenska aktier. I alla fall inte om den tyska banken inte lämnar ifrån sig detaljerad information om vilka kunder den har till en godkänd mellanhand högre upp i kedjan.

– Det är inte troligt att ett finansiellt institut skulle vara intresserat av att dela individuell information om sina kunder med ett annat. Följden blir att den tyska bankens kunder får begära återbetalning av svensk källskatt från Skatteverket, vilket är en ganska tidskrävande process. Ett alternativ är att bli kund i en bank som är godkänd mellanhand och då sannolikt svensk, säger han.

Richard Edlepil tycker att det förefaller onödigt att utländska investerare ska behöva bli kunder i en svensk bank för att på kunna få direktnedsättning vid utdelningen på svenska aktier.

ANNONS

– Dagens system är enklare. Nu kan kunder i utländska banker kan få direktnedsättning genom att en svensk bank hanterar skatteinnehållandet på uppdrag av den utländska banken, säger Richard Edlepil.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS