Realtid

Experten om att kriminella övertar fuskavvecklade bolag från finanstoppar: ”Man är dumsnål”

"Snålheten bedrar visheten, och betalar du inte för tjänsten så är det du som är produkten. Så kan man sammanfatta situationen för företagare som lämnar över sina bolag till aktörer som mot en ytterst billig peng avvecklar bolaget. Jag skulle nästan vilja säga att man är dumsnål, för vad tror de att man få för 1 krona? De borde inse att deras livsverk, ibland med bibehållet namn, säljs vidare till kriminella", säger Anders Björkenheim.
"Snålheten bedrar visheten, och betalar du inte för tjänsten så är det du som är produkten. Så kan man sammanfatta situationen för företagare som lämnar över sina bolag till aktörer som mot en ytterst billig peng avvecklar bolaget. Jag skulle nästan vilja säga att man är dumsnål, för vad tror de att man få för 1 krona? De borde inse att deras livsverk, ibland med bibehållet namn, säljs vidare till kriminella", säger Anders Björkenheim.
Anders Frick
Uppdaterad: 26 feb. 2024Publicerad: 26 feb. 2024

Ett familjeföretag som tillhörde en styrelsemedlem i en stor nordisk bank togs över av momsbedragare. Ett privat bolag med en svensk affärstidningsredaktör i styrelsen togs över av personer knutna till arbetsplatskriminalitet och östeuropeisk organiserad brottslighet. Och ett bolag som tidigare tillhörde toppchefen på en statlig storfond är nu i händerna på kända förmedlare med ifrågasatt uppsåt. Den gemensamma nämnaren är för dessa tre exempel är företagsavveckling som har gått snett – och nu väntar åtal för ett av Sveriges största snabbavvecklingsbolag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under åren 2017-2023 skulle företaget Bolagsspecialisten avveckla 2 600 aktiebolag för personer som inte längre var intresserade av driva sina företag. Men istället såldes merparten av bolagen vidare för användning i grov organiserad brottslighet, och nu åtalas personerna bakom företaget.

Däremot fortsätter andra närstående fusksnabbavvecklare i oförminskad styrka att förmedla bolag till bland annat penningtvättare. Det hävdar bedrägeripreventionsexperten Anders Björkenheim, som inte skräder orden och säger att det är dumsnålt av högprofilerade personer att inte avveckla sina företag på bättre sätt än att ge uppdraget till ett oseriöst bolag som sköter avvecklingen för en symbolisk summa.

– Snålheten bedrar visheten, och betalar du inte för tjänsten så är det du som är produkten. Så kan man sammanfatta situationen för företagare som lämnar över sina bolag till aktörer som mot en ytterst billig peng avvecklar bolaget. Jag skulle nästan vilja säga att man är dumsnål, för vad tror de att man få för 1 krona? De borde inse att deras livsverk, ibland med bibehållet namn, säljs vidare till kriminella, säger Anders Björkenheim.

Han får stöd av Karl-Johan Tångby, som arbetar med företagsavveckling på Bolagspartner i Lund – ett seriöst bolag som numera är Sveriges största aktör inom snabbavveckling av aktiebolag.

– Jag har ju sett detta i flera år, och grundproblemet är nog att folk tror att när man köper ett lagerbolag så är det ett begagnat bolag som någon ”snabbavvecklat”. I själva verket innebär snabbavveckling alltid att aktiebolaget läggs ner och ett lagerbolag är alltid nytt och oanvänt. Vi är seriösa bolagsavvecklare och har hållit på med snabbavveckling sedan 2010. Vi säljer exempelvis aldrig vidare bolag, utan garanterar alltid att vi lägger ner det, säger Karl-Johan Tångby till Realtid.

Varför tror du att så många väljer mindre seriösa aktörer vid en bolagsavveckling?
– Folk är sugna på att spara några tusenlappar och de flesta andra tar halva priset jämfört med oss. Men faktum är att de oseriösa bolagen hade kunnat göra jobbet gratis eftersom deras affärsidé inte är att lägga ner avvecklingsbolagen, utan att sälja dem vidare till kriminella element, säger han.

Ett exempel på havererad bolagsavveckling är det bolag som drevs av en nuvarande redaktör på en svensk affärstidning. Han avvecklade det privata bolag som han drev tillsammans med en bekant, men de nya ägarna visar sig vara knutna till arbetsplatskriminalitet och östeuropeisk organiserad brottslighet.

När Realtid pratar med affärstidningsredaktören för att förstå hur det kunde gå så, så berättar redaktören att det handlade om ett företag för ett hobbyprojekt som han skulle driva tillsammans med en vän. Själva verksamheten kom dock aldrig riktigt igång och därför blev beslutet att istället avveckla bolaget.

ANNONS

– Vi hade ingen nytta av bolaget, och min vän tyckte då att vi skulle sälja det istället för att likvidera. Det skulle vara det enklaste, billigaste och smidigaste, och vi hade då självklart ingen tanke på att bolaget senare skulle kunna hamna i orätta händer, säger redaktören till Realtid.

Ett annat exempel är det familjeföretag som en styrelsemedlem i en av de största nordiska bankerna avvecklar. Bolaget säljs vidare till momsbedragare som använder det för momskaruseller, även kallat MTIC.I skrivande stund är bolagets skuldsaldo uppe i över 100 miljoner kronor.

Ett tredje exempel är ett fondbolag som en tidigare chef på en stor statlig fond har drivit tillsammans med andra namnkunniga finansprofiler. Bolaget har nu istället sålts till tidigare medarbetare på Bolagsspecialisten som driver likartad avvecklingsverksamhet under nytt namn.

– Jag försökte att göra min egen ”due diligence” inför det att vi avvecklade bolaget, och jag gjorde vad jag kunde. Avvecklingsbolaget som vi tog hjälp av verkade bra och hade ett långt track record. Kort sagt så såg allting bra ut. Jag kände till Bolagsspecialisten, men såg ingen koppling till detta nya bolag, säger toppchefen till Realtid.

Förutom toppchefen sitter ytterligare en av de ursprungliga ägarna fortfarande kvar som verkliga huvudmän i företaget, även om styrelsen har ändrats.

– Ja, det där är märkligt, så tack för att du uppmärksammade mig på det. Jag har nu kontaktat Bolagsverket för att omgående ändra detta, säger toppchefen till Realtids reporter.

Ingen av de drabbade personerna som gjort sig av med sina bolag vill nämnas med namn, vilket Realtid respekterar. Alla intervjuade menar att även om de inte har gjort något fel vid företagsavvecklingen så riskerar det ändå att få negativa konsekvenser för personernas i övrigt framgångsrika karriärer.

Bedrägeripreventionsexperten Anders Björkenheim poängterar att han inte tror att någon av bolagssäljarna har haft något kriminellt uppsåt med sin försäljning, utan att det helt enkelt hamnar om ”dåligt omdöme”:

ANNONS

– Personerna bakom dessa satsningar är djupt bevandrade inom ekonomi och borde egentligen veta bättre. Hur ska ”Fia Svensson” som drivit en frisörsalong hela livet förstå att hon har att göra med bedragare den dag som hon vill avveckla sitt välskötta bolag? Här behöver Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket och Polisen hjälpa till att skydda oss från oss själva, så länge även högprofilerade finanspersoner tror att en krona är ett rimligt pris för att avveckla ett bolag, säger Anders Björkenheim.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
globala
Spela klippet

Globala skiftet – här är landet som kan bli framtidens jätte

Med en befolkning större än Kinas och en ekonomi som växer i rekordfart kan en ny global jätte vara på väg att utmana den rådande ordningen. I en tid då den ekonomiska världsordningen står inför stora förändringar behåller USA fortfarande sin position som världens största ekonomi – med Kina på en stark andraplats. Men ett […]