Realtid

EU trappar upp kampen mot aggressiva företagsköp

En porträttbild på EU:s blivandekonkurrens chef, Teresa Ribera.
Spaniens vice president, Teresa Ribera, väntas ta över som EU:s vice verkställande direktör och nya konkurrenschef. (Foto: Virginia Mayo/AP/TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 17 okt. 2024Publicerad: 17 okt. 2024

EU-kommissionen vill införa skärpta regler för att hindra aggressiva företagsköp, där större aktörer slår ut mindre konkurrenter. Men vissa varnar för att det kan leda till oönskade konsekvenser.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Bedragen på 100 000 kronor – banken nekar ansvar

16 nov. 2024
Spela klippet
Realtid TV

Svenskarna blåsta på miljarder – FI skärper insatserna

14 nov. 2024
Spela klippet
Realtid TV

Ekobrottsmyndighetens framtid osäker – facken slår larm

13 nov. 2024

Den planerade reformen av konkurrenslagstiftningen har som mål att blockera så kallade ”killer acquisitions”, det vill säga uppköp där stora företag förvärvar mindre och lovande konkurrenter enbart för att eliminera potentiell konkurrens.

Detta kan innebära att EU-kommissionen får utökad jurisdiktion över företagsköp – även när de berör företag utanför Europa. Något som är ett prioriterat område för Teresa Ribera, som väntas ta över som EU:s vice verkställande direktör och nya konkurrenschef, rapporterar Financial Times.

Förslagen innebär bland annat att EU-kommissionen vill införa nya kriterier för att granska företagsköp. Istället för att basera sig på företagets omsättning överväger man att använda transaktionens värde som en indikator på när granskning ska krävas.

Initiativet har vuxit fram efter att EU förlorade en rättstvist om amerikanska Illuminas förvärv av start-up-bolaget Grail, ett amerikanskt bioteknikföretag som utvecklar avancerade blodtester för att tidigt upptäcka cancer.

Läs även: EU vill tvinga företag att betala inom 30 dagar. Realtid

Prioriterat

Trots att båda företagen är baserade i Kalifornien ville EU granska uppköpet då det ansågs hota den europeiska konkurrensen, men domstolen beslutade att unionen saknade laglig grund att ingripa.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har uppmanat Ribera att prioritera åtgärder för att förhindra att utländska bolag köper upp mindre konkurrenter i syfte att ”eliminera” konkurrens. Ribera väntas därmed ta ledningen i att forma dessa nya regelverk, vilka kan påverka internationella företags strategier på den europeiska marknaden.

ANNONS

Förändringarna ses dock inte helt oproblematiskt inom unionen.

Läs även: Är detta slutet för Googles ”olagliga monopol”? Realtid

ANNONS

”Pandoras ask”

Enligt Financial Times finns det oro bland vissa medlemsländer för att EU-kommissionens utökade befogenheter kan leda till öppnandet av en ”Pandoras ask” – som kan släppa lös oönskade eller okontrollerbara konsekvenser.

Länder som Tyskland och Frankrike kan motsätta sig reformen då den riskerar att centralisera beslut som i dag sker på nationell nivå.

Samtidigt menar andra att ett reformerat regelverk kan skapa juridisk klarhet för när företagsaffärer måste anmälas till EU-kommissionen.

Formella förhandlingar kring reformerna förväntas inledas först nästa år, efter att Ribera tillträtt sin nya position.

Läs även: BYD rasar mot EU:s elbilstullar: ”Konsumenterna får betala”. Realtid

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS