Realtid

Ekobrotten som fick drömmen om Hollywood att gå i kras

Ekobrotten som fick drömmen om Hollywood att gå i kras
Anders Frick
Uppdaterad: 15 jan. 2024Publicerad: 15 jan. 2024

Ekobrottslingen Björn Höglund anonymiseras i den nya SVT-dokumentären ”Drömmen om Hollywood”, men har en väldigt central roll i hur skådespelaren Anna-Karin Eskilsson dubbades till ”Vår tids Greta Garbo”. Realtid har grävt i artikelarkivet och försökt att sammanfatta hur allting hänger ihop.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Svenska Anna-Karin Eskilsson har just gått ut gymnasiet när hon flyttar till New York med drömmar om att bli en framgångsrik skådespelare i USA. Det tar 16 år innan drömmen till slut slår in. 2008 får hon huvudrollen som Greta Garbo i en Hollywoodfilm. Svensk media rapporterar entusiastiskt om vår nya svenska stjärna.” Så beskriver SVT den nya dokumentärserien ”Drömmen om Hollywood”, som finns på SVT Play. 

Framgångarna för Anna-Karin Eskilsson beror mycket på managern, som senare blev pojkvän, Björn Höglund – som i SVT:s filmatisering går under namnet ”Lars”.

Redan 2009 kunde Realtid avslöja att det sannolikt var ett bedrägeri involverat bakom filmen om Garbos liv.  Den då 79-åriga regissören och producenten Buddy Bregman var den som låg bakom filmen. Han har en lång karriär inom den amerikanska nöjesindustrin bakom sig, och bekräftade för Realtid att Björn Höglund var ”Executive Producer”.

Björn Höglund väntades dock bli utlämnad till Sverige för att ska avtjäna ett tidigare fängelsestraff. Vid den tidpunkten stod han också åtalad för mutbrott i den uppmärksammade utredningen kring den tidigare polischefen ”Dirty Tage”,  Tage Åström.  Åström började arbeta som rådgivare för TV4  och fälldes senare för mutbrott samtidigt som Peter Johansson, en av huvudmännen i den så kallade Pokerligan.

På hösten 2009 grep amerikansk polis Björn Höglund efter ett tillslag mot Anna-Karin Eskilssons bostad – och efterföljande intensiv biljakt genom Hollywood med prickskyttar och helikoptrar inblandade.  Kort därefter berättar Anna-Karin Eskilsson att Björn Höglund ”bara var en granne och vän” och att hon inte kände till att han var internationellt efterlyst.  I slutet av november 2009 flögs dock Björn Höglund till Sverige med poliseskort – något som Realtid då om i artikeln med den klatschiga rubriken ”Välkommen hem, Björn!” 

Det visade sig också att Björn Höglund inte bara hade kopplingar till såväl pokerligan som Tage Åström, utan även var hög chef i Carl Freers amerikanska bolag Media Power och i det nya Getfugu i Los Angeles.

För den som inte minns så gjorde Freer bland annat Tjock-Steffe, Peter Uf och Johan Enander från Uppsalamaffian till höga chefer i Gizmondo – som kraschade  men som senare skulle startas om.  Han stämdes på 2 miljarder kronor, tillsammans med Mikael Ljungman, relaterat till Stein Baggers miljardsvindel i IT Factory. 

En lång rad ytterligare artiklar hittar du genom Realtids sökfunktion. https://www.realtid.se/? Klicka i rutan ”Visa artiklar äldre än 90 dagar” för att få fram dem.

ANNONS

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]