Realtid

Efter Skatteverkets konkursansökan: Nu tvingas vårdcentralerna att stänga

Anders Frick
Uppdaterad: 09 juni 2023Publicerad: 09 juni 2023

Västra Götalandsregionen tvingar två vårdcentraler i Göteborg att stänga. Vårdcentralerna har miljonskulder och årsredovisningarna lämnas ofta in för sent. Dessutom har Skatteverket ansökt om att försätta dem i konkurs. Stängningsbeslutet gör dock att regionen hotas av en motstämning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var i april som Skatteverket lämnade in konkursansökningar mot bolagen bakom de två vårdcentralerna Familjehälsan i Gamlestaden och Nya Vårdcentralen Kortedala. Bakgrunden är vårdcentralernas miljonskulder. Drygt 9 400 patienter berörs vilket fick Västra Götalandsregionen att aktivera sin beredskapsplan. 

Ägaren Lars Gustafsson har åtalats, misstänkt för bokföringsbrott, och Västra Götalandsregionens representanter tog på torsdagens styrelsemöte i operativa hälso- och sjukvårdsnämnden beslutet att vårdcentralerna måste stänga. Det skriver lokaltidningen GP.

– Till syvende och sist är det en patientsäkerhetsfråga. Vi går nu in i semesterperiod och att ha en vårdcentral med konkurshot över sig i juli innebär en stor risk för att patienter hamnar i kläm, säger My Alnebratt (S), ordförande i regionens operativa hälso- och sjukvårdsnämnd, till GP. 

Regionen kommer nu att skicka brev till de patienter som är listade på vårdcentralerna, och omfördela dem till närliggande vårdcentraler. Samtidigt innebär stängningsbeslutet att regionen riskerar att stämmas av Lars Gustafsson och hans bolag Vårdcentraler i Väst AB samt Sisås Holding AB.

– Ja, tyvärr finns det en juridisk risk, om aktören väljer att stämma oss. Det är den verkligheten vi lever i när vi har det här vårdvalssystemet som vi har i dag, säger My Alnebratt till GP. 

Lars Gustafsson svarar själv att han inte bara kommer att stämma regionen om han inte får tillbaka avtalen och vårdcentralernas listade patienter utan även begära inhibition, för att förhindra att stängningsbeslutet blir verklighet direkt.

– Jag har haft möte med mina anställda i dag och informerat dem om situationen. Jag har informerat om att jag kommer göra allt vad jag kan för att stå emot det här beslutet, och informerat om att de ska fortsätta hålla öppet som vanligt tills dess att vi vet om inhibitionen gått igenom eller inte, säger Lars Gustafsson till GP.

Han uppger att han kommer att stämma regionen på 18 miljoner kronor, vilket är den summa som han säger sig ha en köpare som är villig att betala för hans verksamhet.

ANNONS

GP: Det är en reell risk att du stämmer VGR?
– Det är en jättestor risk, skulle jag säga, säger Lars Gustafsson.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]