Realtid

Nu startar miljardrättegången mot Danske Banks förre vd

Danske Banks tidigare vd Thomas Borgen.
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 21 sep. 2022Publicerad: 21 sep. 2022

Under rättegången kommer ett stort antal tidigare och nuvarande aktieägare i Danske Bank att hålla Borgen personligen ansvarig för förluster i miljardklassen. Förlusterna är kopplade till att bankens börsvärde mer än halverades under penningtvättskandalens utspel. Det rapporterar Dagens Näringsliv.

ANNONS
ANNONS

Totalt är det 155 institutionella och privata investerare som ligger bakom stämningen på 2,5 miljarder danska kronor, eller nästan 3,3 miljarder kronor.

Den största aktören i rättegången är Norges Bank Investment Management (Nbim), som förvaltar Oljefonden, och som har riktat en fordran mot Borgen på 1,3 miljarder danska kronor (1,7 miljarder kronor).

Tre veckor är nu inplanerade för rättegången mot den tidigare Danske Bank-chefen. Det blir första gången Borgen uttalar sig offentligt om skandalen efter att han lämnade banken för fyra år sedan.

Fallet handlar om penningtvätt och totalt 2 000 miljarder norska kronor i misstänkta transaktioner genom Danske Banks filial i Estland under åren från 2007 till 2015.

Danska Økokrim valde i april 2021 att lägga ned åtalet mot Borgen personligen i ett brottmål och det påpekades att det inte gick att bevisa att någon i ledningen hade handlat ”grovt oaktsamt”.

Den norske affärsmannen Thomas Borgen var vd för Danske Bank i drygt fem år från 2013 till hösten 2018.

Den 4 oktober inleds huvudförhandlingen mot Swedbanks före detta vd, Birgitte Bonnesen. Hon åtalades i början av 2022 för grovt svindleri alternativt grov marknadsmanipulation samt obehörigt röjande av insiderinformation. Båda åtalspunkterna gäller uttalanden som hon gjorde under 2018-2019 i anslutning till penningtvättshärvan i Baltikum.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS