Hösten 2021 riktade Riksrevsionen skarp kritik mot Ekobrottsmyndigheten för ineffektivitet, men nu säger myndigheten att man under 2022 har hanterat inkomna ärenden snabbare än tidigare.
Efter kritik mot EBM om ineffektivitet – "Nu går det snabbare"
Mest läst i kategorin
Antalet inkomna ärenden ligger på ungefär samma nivå som föregående år. Detta kan jämföras med 2020 då antalet var väsentligt högre. Det är antalet mängdärenden som har minskat. Tiden från inkommen anmälan till beslut om brottsmisstanke har minskat med 57 dagar, vilket och är en förbättring med över 20 procent och en följd av stora minskningar avseende både mängdärenden och särskilt krävande ärenden.
– Det är mycket positivt att genomströmningstiderna blir kortare när vi samtidigt hanterar allt fler komplicerade och resurskrävande ärenden, säger Monica Rodrigo, generaldirektör vid Ekobrottsmyndigheten sedan 2018, i en skriftlig kommentar.
Huruvida myndigheten har blivit bättre på att utreda eller om det handlar om att man jobbar med färre ärenden framgår inte. Riksrevisionen konstaterade i en granskning för drygt två år sedan att myndigheten arbetade ineffektivt. I en intervju med Realtid hösten 2021 sa en av myndighetens åklagare, Björn Ankarling, att de skulle prioritera ärenden som var mest ”kostnadseffektiva.”
– Vi ska ju förundersökningsbegränsa rätt offensivt om ytterligare utredningar inte leder till så mycket mer straff. Vi ska prioritera det som ger ett relativt högt straff och det om det finns utsikter att nå framgång med, sa Björn Ankarling då och fortsatte;
– Om man kan bevisa att någon har förskingrat hundratals miljoner kronor så visst kan man komma upp i högre straffvärden. Men det krävs väldigt mycket resurser för att utreda den typen av brottslighet.
Det sammantagna beloppet av bifallna yrkanden om företagsbot ökade från knappt 20 miljoner kronor under 2021 till cirka 56 miljoner kronor under 2022. Av detta belopp avser 37 miljoner kronor företagsbot i ärenden om momsbedrägerier.
Det sammantagna beloppet av bifallna tillgångsinriktade yrkanden, som utöver företagsbot även inkluderar skadestånd, förverkande och utvidgat förverkande, har ökat från cirka 46 miljoner kronor totalt under 2021 till cirka 85 miljoner kronor.
– Det är en väsentlig ökning jämfört med föregående året, samtidigt vet vi att beloppen kan variera över åren. Vi vet att den huvudsakliga drivkraften vid ekonomisk brottslighet är brottsvinster. Därför är rättsväsendets förmåga att återta brottsvinster viktig vid bekämpningen av ekobrott, säger Monica Rodrigo.
Momsbedrägerier inom EU med telekomprodukter har även detta år tagit betydande resurser i anspråk på Ekobrottsmyndigheten. Momsbedrägerier är en av EU:s prioriteringar för att motverka gränsöverskridande organiserad brottslighet. Brotten är omfattande och genererar stora brottsvinster, vilket utgör ett hot mot både ekonomin och säkerheten inom EU.
Ekobrottsmyndighetens ansökningar om internationell rättslig hjälp har ökat betydligt och bemanningen i internationella frågor har förstärkts. Komplexiteten och de internationella kopplingarna gör att särskilt krävande ärenden, som också är de mest resurskrävande, ofta tar lång tid att utreda.
Den årligt återkommande granskningen av ogillade åtal för året har visat att drygt 90 procent av alla åtal som väcks vid Ekobrottsmyndigheten, helt eller delvis vinner bifall i domstol.
*Genomströmningstiden avser tiden från det att en brottsanmälan kommer in till det att en åklagare beslutar om brottsmisstanken. En brottsmisstanke räknas som beslutad efter det att en åklagare har fattat beslut om att lagföra, skriva av eller på annat sätt avsluta en brottsmisstanke i ett ärende.
** En företagsbot riktar sig till företag med anledning av att brott har begåtts i näringsverksamheten och är som lägst 5 000 kronor och som högst 10 miljoner kronor.