Realtid

EBM: “Privatpersoner bakom betydande kursmanipulation”

EBM misstänker nätverk av privata daytraders för betydande kursmanipulationer.
Rakel Lennartsson
Uppdaterad: 21 jan. 2019Publicerad: 21 jan. 2019

EBM: “Privatpersoner kan åstadkomma betydande kursmanipulation”, Carnegie rådgivare när Zound ska börsnoteras, Kinas tillväxttakt lägsta sedan 1990 och Cristina Stenbeck blir “fri investerare”. Det är några av rubrikerna denna måndagsmorgon. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

EBM: “privatpersoner kan åstadkomma betydande kursmanipulation”
Ekobrott Även privatpersoner kan använda sig av algoritmer och EBM misstänker stort mörkertal i statistiken. Kammaråklagare Jan Leopoldson säger till Dagens Industri att “privatpersoner i form av daytraders kan påverka kurserna i riktigt stora likvida bolag”.
EBM har identifierat nätverk av daytraders som kan tjäna miljonen på en dag. Husrannsakan har gjorts men ingen person har hittills frihetsberövats.

Carnegie rådgivare när Zound ska börsnoteras
Börs Hörlursbolaget värderas till 2 miljarder kronor i gråhandeln, enligt Dagens Industri. Nu förbereder man sig för notering – eller försäljning. Det växande bolaget omsatte 1,4 miljarder 2017. Enligt källor till DI har bolaget nu anlitat Carnegie för att förbereda en notering, samtidigt som man parallellt letar köpare.
Företaget bekräftar att processen som “kan leda till börsnotering” är inledd. Enligt uppgift till DI önskar sig bolaget en värdering på 3 miljarder kronor, vid en affär, det vill säga drygt två gånger omsättningen 2017. 

Kinas tillväxttakt lägsta sedan 1990
Konjunktur Kinas tillväxttakt stannade förra året på 6,6 procent, vilket är den lägsta sedan 1990, rapporterar TT. Marknaden tog dock nedgången med ro, då den var förväntad. 
Bland annat bilförsäljningen i Kina minskade under 2018 för första gången på 20 år. 
Orsaker till den nedsaktande tillväxten uppges vara hadelskriget med USA, hårdare låneregler och tecken på stigande arbetslöshet. 

Cristina Stenbeck blir “fri investerare”
Intervju I en lång intervju med Dagens Industri berättar Cristina Stenbeck om livet efter Kinnevik. Hon valdes in i Inviks styrelse som 17-åring, och i Kinneviks två år senare. Så här kommenterar hon sitt beslut att lämna:
– Det här är bra för Kinnevik och det är dags för ett nytt kapitel även för mig. Det har tagit två decennier att komma hit. Jag gjorde entré när jag var 19 år och när jag var 24 fick jag ett jobb jag inte sökt…
Cristina Stenbeck understryker att hon kommer vara en aktiv ägare som “sätter press från utsidan”. Nu ska hon fortsätta som fri investerare och arbeta med “de bästa och smartaste”.

Vice riksbankschefen vill se högre löneökningar
Konjunktur Vice riksbankschefen Per Jansson reserverade sig vid det senaste räntemötet när reporäntan höjdes till minus 0,25 procent. Nu talar han ut i en intervju med Svenska Dagbladet. Hans oro gäller inflationsmålet.
– Jag blev inte mindre orolig av att vi också gjorde nedrevideringar av löneprognosen och BNP-prognosen, säger han till SvD.
Nu hoppas han att avtalsrörelsen med sikte på 2020 ska ge högre löneökningar än 2017 års cirka 2 procent. Hushållen behöver köpkraft, menar han.
Medan Riksbanken anser att avtalen bör utgå från inflationsmålet, menar industrins företrädare att det är konjunkturläget som styr, skriver SvD.

Jurek fortsätter växa – förvärvar Sense Talents
M&A Jurek Rekrytering & Bemanning AB gör sitt andra förvärv inom loppet av sex månader. Sense Talents, specialiserat på rekrytering, search och hyrlösningar inom kommunikation, marknad och media, är sedan årsskiftet en del av Jurek. Under 2018 gjorde Jurek Rekrytering & Bemanning AB, med grundaren och vd:n Shervin Razani i spetsen, sitt första förvärv. Då av rekryteringsföretaget ID Entity, specialiserade på HR. Jurek har de senaste året vuxit i snabb takt, och blev 2018 utsedda till gasellföretag för femte året i rad.

EU:s konkurrensmyndighet nobbar Siemens-fusion
Konkurrens Tyska Siemens och franska Alstoms vill slå samma sina tågverksamheter, men det gillas inte av EU:s konkurrensmyndighet, enligt källor till Reuters. 

H&M-Persson och Kivra-Krook ger Tinder en match
Riskapital H&M-chefen Karl-Johan Persson och Kivras grundare Stefan Krook investerar i dejting-appen Relate. Det skriver DI Digital. Relate bygger på dejting utifrån värderingar.
Många uppger att de mår dåligt av den ytliga dejtingkulturen på Tinder och Realte säger sig vilja vara ett hälsosamt alternativ för folk som vill ha en meningsfull, varaktig relation. Stefan Persson säger att han “vill bidra till en bättre värld på riktigt.” Nu satsar han och en rad andra kända investerare 5 miljoner kronor i bolaget. 

ANNONS

Händer i dag:
Politik Stefan Löfven ger sin regeringsförklaring och presenterar ministrar. 
Theresa May lägger fram sin plan B efter att parlamentet förra veckan röstade ned hennes framförhandlade brexitavtal med EU.
Eurogruppsmöte i EMU.
IMF publicerar uppdaterad konjunkturprognos.
USA-börserna är stängda på grund av helgdag: Martin Luther King-day. 
Aktiespararna i Stockholm arrangerar kvällsaktivitet på temat Life Science.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]