En av huvudpersonerna i obligationshärvan kring Nord FK utreds av Ekobrottsmyndigheten. Det bekräftar kammaråklagare Björn Ankarling.
EBM bekräftar: Förundersökning pågår mot Octego-företrädare
Mest läst i kategorin
Efter kraschen i Octego-gruppen har obligationsinvesterare, kreditmarknadsinstitut och underleverantörer förlorat mångmiljonbelopp.
Skulderna i Octego Group och det tidigare dotterdotterbolaget Aspect Properties uppgår enligt bouppteckningarna till en halv miljard kronor samtidigt som tillgångarna är obefintliga.
Nord Fondkommission, Nord FK – som rest obligationer åt gruppen och som sedan sålt in de finansiella produkterna till sina kunder – har polisanmält företrädarna för i Octego Group.
Enligt anmälan har ”flera hundra miljoner kronor” som tagits in av företagsgruppen via obligationer inte använts i enlighet med ingångna avtal:
”De utlånade medlen, vilka primärt utbetalats till bolag kontrollerade direkt eller indirekt av de anmälda personerna, har emellertid i strid med obligationsvillkoren endast till ringa del kommit till avsedd användning. Inget av de projekt som medlen i obligationslånen uttryckligen skulle användas för har till följd härav kunnat förverkligas. Investerarna har i princip förlorat alla sina investeringar”, skriver Nord FK:s ombud.
Men värdepappersbolaget är inte ensamt om att ha anmält en eller flera av företrädarna för Octego-gruppen.
Till Ekobrottsmyndigheten, EBM, i Göteborg, där Octegos dotterbolag Hallarnas Bygg har varit verksamt, har anmälningar kommit in. Där har också en rad förundersökningar avseende Joakim Blomqvist, en central person i härvan, pågått. Misstankarna har rört flera fall av försvårande av skattekontroll, bokföringsbrott, skattebrott samt oredlighet mot borgenärer.
Samtliga dessa förundersökningar i Göteborg är nedlagda med motiveringen: ”Den misstänkte är åtalad, kommer att åtalas eller strafföreläggas för annan brottslighet. Den påföljd (straff) som då kommer att bestämmas är tillräcklig för att omfatta också den nu aktuella brottsligheten.”
Nu bekräftar EBM:s kammaråklagare Björn Ankarling att förundersökningsinsatserna istället koncentrerats till Stockholm.
–Ja, vi kan bekräfta att det pågår en förundersökning mot Joakim Blomqvist, säger Björn Ankarling.
Samtidigt som förundersökningen pågår ägnar sig Joakim Blomqvist åt att resa nya mångmiljonbelopp till ett nytt bolag – Divide AB som erbjuder kontokrediter på upp till 250 000 kronor.
Som Realtid har skrivit tidigare säger Divide att pengarna som bolaget får in ska finansiera ett förvärv av norska Folkefinans AS. Detta framgår av mejl som Realtid tagit del av.
Joakim Blomqvist dömdes också i september 2020 av Nacka Tingsrätt att betala 2,5 miljoner kronor till Aros Kapital.
Bakgrunden är att finansbolaget gav en kredit till ett av bolagen i sfären – OP2 Byggnads – i januari 2019. Som säkerhet ställde företaget bland annat en företagsinteckning i OP2. Men Aros Kapital krävde även att huvudägarna och företrädarna för OP2, Joakim Blomqvist och Lucas Cedergren, skulle borga för lånet personligen.
Lucas Cedergrens borgen uppgår till lika mycket som Joakim Blomqvists, men enligt Aros Kapital har finansbolaget för närvarande valt att inte stämma den senare. Detta eftersom Kronofogden gjort bedömningen att det inte fanns några utmätningsbara tillgångar samt att Cedergren utvandrat från Sverige. Enligt uppgifter från Bolagetsverket är han skriven på en adress i Casablanca, Marocko.
Realtid har sökt Joakim Blomqvist som säger att han avstår han att kommentera med anledning av pågående rättsprocesser.
Realtid har sökt Joakim Blomqvist som säger att han avstår han att kommentera med anledning av pågående rättsprocesser. Realtid har även försökt komma i kontakt med Lucas Cedergren, men den senare har enligt Blomqvist inte gått att nå under cirka ett års tid.