En av huvudpersonerna i obligationshärvan kring Nord Fondkommission och Octego-gruppen anhölls igår misstänkt för bokföringsbrott i ett flertal bolag. Ytterligare en misstänkt person har lämnat Sverige och flyttat till ”okänt land”.
EBM bekräftar: Brottsmisstänkt Octego-företrädare anhållen
Mest läst i kategorin
Under ett par års tid reste Nord Fondkommission obligationer om flera hundra miljoner kronor till olika bolag i en koncern där Octego Group var moderbolag. Bland annat restes 250 miljoner kronor under 2017 till koncernbolaget Aspect Properties.
Aspect skulle bygga hus och utveckla fastigheter på olika platser runt om i Sverige. Men inte ett enda projekt har genomförts, inte ett enda hus har byggts, och nu har majoriteten av bolagen i koncernen begärts i konkurs.
Octego Group kraschade 2019 med några hundra kronor i tillgångar och skulder på 223 miljoner kronor. Aspect Properties begärdes i konkurs i januari 2020 med i princip noll tillgångar och 270 miljoner kronor i skulder.
Bakom bolagssfären stod huvudägarna Joakim Blomqvist och Lukas Cedergren som också satt på olika ledande positioner i bolagen.
Bland företrädarna fanns också Jonas Fischerström och Marcus Lilliehöök, ordförande respektive ledamot i Aspect Properties vid tidpunkten för obligationsemissionen.
Nu kan Realtid avslöja att såväl Joakim Blomqvist som Lukas Cedergren misstänks för ett flertal bokföringsbrott i olika bolag. Jonas Fischerström och Marcus Lilliehöök är samtidigt inte föremål för förundersökning, meddelar EBM:s åklagare Björn Ankarling.
Joakim Blomqvist anhölls igår tisdag men släpptes efter förhör. Misstankarna kvarstår dock.
Lukas Cedergren har samtidigt inte hörts – eftersom EBM inte lyckats få tag på honom. Enligt Skatteverket utvandrade Cedergren från Sverige i oktober förra året till ”okänt land”.
Flertal polisanmälningar
Ekobrottsmyndighetens utredning mot Joakim Blomqvist och Lukas Cedergren startade efter ett flertal anmälningar – däribland från Nord Fondkommission.
Enligt värdepappersbolagets anmälan har ”flera hundra miljoner kronor” som tagits in till Aspect- och Octego via obligationer använts felaktigt.
”De utlånade medlen, vilka primärt utbetalats till bolag kontrollerade direkt eller indirekt av de anmälda personerna, har emellertid i strid med obligationsvillkoren endast till ringa del kommit till avsedd användning. Inget av de projekt som medlen i obligationslånen uttryckligen skulle användas för har till följd härav kunnat förverkligas. Investerarna har i princip förlorat alla sina investeringar”, skriver Nords ombud.
Joakim Blomqvist har tidigare sagt till Realtid att Nords anklagelser är helt ogrundade.
Nu skriver han i ett sms att han bestrider EBM:s samtliga misstankar mot honom.
Realtid har inte lyckats få tag på Lukas Cedergren för en kommentar.
Nord FK utreds av FI
I spåren av Octego-kraschen har ett antal av Nords kunder – som förlorat pengar på Octego-lånen – stämt värdepappersbolaget.
Som Realtid rapporterat om tidigare anklagas Nord bland annat för att ha agerat i strid med prospektreglerna, gjort felaktiga intyganden och för att ha agerat ”grovt vårdslöst”.
Samtidigt utreds Nord Fondkommission av Finansinspektionen. Undersökningen, som inleddes redan 2019, rör ”omsorgsplikt vid rådgivning”. Enligt uppgifter till Realtid kan granskningen komma att avslutas under innevarande år.
Varken myndigheten FI eller värdepappersbolaget Nord har velat kommentera den pågående undersökningen närmare.