Realtid

Domstolsverket överklagar dom i mål gällande Castellum

Skiss på den nya domstolsbyggnaden i Jönköping som Castellum fick i uppdrag att bygga.
Skiss på den nya domstolsbyggnaden i Jönköping som Castellum fick i uppdrag att bygga.
Realtid.se
Uppdaterad: 15 feb. 2023Publicerad: 15 feb. 2023

Domstolsverket anser att det är angeläget att högre instans får pröva rättsfrågorna i Konkurrensverkets tillsynsbeslut och överklagar därför förvaltningsrättens dom där Castellum var anlitat fastighetsbolag om otillåten direktupphandling till kammarrätten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Konkurrensverket riktade i ett tillsynsbeslut från den 16 december 2021 kritik mot hur Domstolsverket genomfört en upphandling av en ny domstolsbyggnad i Jönköping.

Det var i juni 2020 som regeringen gav Domstolsverket klartecken att teckna hyresavtal med ett fastighetsbolag, som enligt Realtids efterforskningar visar sig vara Castellum. Bolaget bedömde att investeringsvolymen skulle uppgå till cirka 325 miljoner kronor. Även Serneke har haft del i kontraktet.

Samarbetsprojektet ingicks redan i december 2019. Uppdraget innebar att bolaget åtog sig att projektleda projekteringen och uppförandet av en ny domstolsbyggnad i Jönköping enligt Domstolsverkets anvisningar, för att sedan hyra ut byggnaden till Domstolsverket under en längre tid. Inom ramen för projektet upphandlades även en byggentreprenad av Domstolsverket, som sedan överlät det upphandlade entreprenadavtalet till Castellum.

Domstolsverkets val av projektpartner och framtida hyresvärd hade inte upphandlats enligt lagen om offentlig upphandling. Det utgjorde därför en otillåten direktupphandling. Det ansåg Konkurrensverket som också konstaterade att dessa affärsupplägg, där endast en viss del av ett större projekt upphandlas, är vanligt förekommande bland upphandlande myndigheter.

I ett tillsynsbeslut riktade Konkurrensverket kritik mot Domstolsverkets agerande då myndigheten i strid med lagen om offentlig upphandling ingick samarbete med fastighetsbolaget utan föregående annonsering.

Domstolsverket överklagade tillsynsbeslutet till Förvaltningsrätten i Stockholm. I överklagandet har Domstolsverket fört fram att de delar av projektet som är upphandlingspliktiga har konkurrensutsatts, och att kontrakt som gäller hyra av fastighet är undantaget från Lagen om offentlig upphandlings (LOU:s) tillämpningsområde. Domstolsverket anser därför att Konkurrensverkets beslut ska upphävas.

Förvaltningsrätten i Stockholm avslog Domstolsverkets överklagande och Domstolsverket väljer nu att överklaga domen till Kammarrätten i Stockholm. Domstolsverket yrkar att Kammarrätten ska meddela prövningstillstånd och med ändring av Förvaltningsrättens dom upphäva Konkurrensverkets tillsynsbeslut.

Målet är av stor principiell betydelse för lokalhyresmarknaden i hela Sverige, skriver Domstolsverket i ett pressmeddelande. ”Om Kammarrätten inte meddelar prövningstillstånd får de frågor om offentlig upphandling som målet omfattar inte någon prövning. Det innebär en fortsatt osäkerhet på lokahyresmarknaden med en väsentligt sämre fungerande lokalförsörjning som följd.”

ANNONS

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]