Realtid

“DLA Piper har inte medverkat i cum-ex”

Peter Näslund, Managing partner i DLA Piper.
Rakel Lennartsson
Uppdaterad: 05 nov. 2018Publicerad: 05 nov. 2018

Managing Partner Peter Näslund bekräftar för Realtid att DLA Piper fick frågan. Däremot kom byrån aldrig att medverka i något cum-ex-upplägg. Advokatbyrån har snabbutrett frågan på måndagsförmiddagen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Med anledning av SVT Nyheters avslöjande om att svenska revisions- och advokatbyråer kan ha varit inblandade i cum-ex-skandalen har DLA Piper, som pekades ut av SVT Nyheter, på måndagsförmiddagen låtit utreda vad som hänt.

Det berättar managing partner Peter Näslund i en intervju med Realtid. Han passar även på att säga att SVT felaktigt påstår att advokatbyrån skulle ha avböjt en intervju.

– Deras förfrågan har inte nått oss, så det är fel att vi skulle ha avböjt. Vi kommer att svara SVT också, säger Peter Näslund.

Den misstänkta händelsen ägde rum i november 2007, det vill säga för ganska exakt 11 år sedan. Att en enskild advokat inte på rak arm minns händelsen i fråga är fullt förståeligt, menar Peter Näslund. Särskilt mot bakgrund av hur begränsad kontakten och informationen var.

– En av våra jurister fick en förfrågan från Dewey & leBoeuf om vi kunde titta på ett skatteupplägg. Informationen som lämnades om upplägget var väldigt kortfattad, men vi svarade: Ja, vi kan titta på detta och utföra uppdraget. Sedan kom det ingen mer information, berättar Peter Näslund.

Uppdraget vara alltså att tar reda på om ett specifikt upplägg kunde stämma överens med svensk skattelagstiftning. Peter Näslund berättar att det är en fullkomligt normal och okontroversiell fråga, men att uppgifterna om upplägget var för knapphändiga för att man skulle förstå vad det rörde sig om. Svaret blev alltså: Ja, men för att genomföra uppdraget behövs mer information.

– Den informationen kom aldrig så det blev aldrig något uppdrag. Det blev inte upplagt något ärende eller uppdrag, säger Peter Näslund till Realtid.

Kontakten mellan Dewey & leBoeuf och DLA Piper (då DLA Nordic) började med att ett telefonsamtal från den amerikanska advokatbyrån Dewey & leBoeuf till en jurist på DLA Piper i Stockholm. Därefter kom ett mail som refererar till tidigare telefonsamtal.

ANNONS

DLA Piper har i dag hittat mailet, men vill inte offentliggöra innehållet.

– Jag kan bara säga att informationen är knapphändig. Det står att det handlar om ett transaktionsupplägg och man nämner tyska aktier. Som jag tolkar det är det någon form av upplägg som använts i Tyskland och nu var frågan om vi kunde titta på huruvida det skulle fungera i Sverige, säger Peter Näslund.

Han menar att det ur mailet  inte går att utläsa vad upplägget består i. Eftersom det aldrig kom någon ytterligare information kan han i dag inte uttala sig om hur DLA Piper ställt sig till uppläget.

Drygt tio år har gått och skatteplanering har kommit att bli allt mer ifrågasatt av den allmänna opinionen, skulle ert svar blivit annorlunda i dag?

– Nej, det hade inte förändrat något för den kontakten som ägde rum kunde inte leda in på vad det faktiskt handlade om, eftersom frågan innehöll så knapphändig information. Så om frågan hade ställts i dag hade svaret blivit detsamma, säger Peter Näslund.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS