Realtid

"Det finns ett systemfel där köpare och säljare förstärker beteendet"

Cirios managing partner David Frydlinger, som tillsammans med Emma Dansbo, partner och transaktionsspecialist
"Det pekas mycket på advokatbyråerna och vi ska ta vårt ansvar, men det är inte hela sanningen. Det finns ett systemfel där köpare och säljare båda förstärker beteendet", säger Cirios managing partner David Frydlinger, som tillsammans med Emma Dansbo, partner och transaktionsspecialist, var initiativtagare till studien. Foto (montage): Cirio
Ulrika Fjällborg
Uppdaterad: 13 okt. 2022Publicerad: 13 okt. 2022

När klienterna listar de färdigheter de vill att advokater har vinner de klassiskt kvinnliga. Ändå går uppdragen i huvudsak till män. En ny studie visar att även köparna av affärsjuridik är har del i ojämställdheten på advokatbyråer. "Det är ett problem i hela systemet", säger David Frydlinger, managing partner på Cirio.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bristande jämställdhet är ett problem i advokatbranschen som debatterats mycket, i synnerhet vad de ojämställda förutsättningarna för att bli partner i en advokatbyrå beror på.

På en mångfaldslunch på advokatbyrån Cirio väcktes frågan om klienternas, köparnas, roll.

–Om klienter väljer advokater som är män så kommer de manliga advokaterna att sälja fler tjänster och därmed ha lättare att bli partner. För att bli partner måste man generera uppdrag. Frågan är om det är lättare för män än kvinnor, säger David Frydlinger, managing partner på Cirio.

Därför bestämde de sig för att undersöka vad som styr klienterna i deras val av advokater.

–Frågan om jämställdhet har ofta setts ur ett inifrånperspektiv. Vi ville se vad klienterna spelar för roll, säger Emma Dansbo, partner på Cirio och transaktionsspecialist.

Tillsammans med undersökningsföretaget Regi och arbetspsykolog Jens Näsström på konsultbolaget Ambition Profile gjorde de en studie som tog avstamp i Årets byrå-undersökningen, och gick vidare med en enkätundersökning till 160 köpare av affärsjuridik. Där undersöktes vilka färdigheter och egenskaper köparna värdesatte hos den ideala advokaten. För att få ett genusperspektiv användes en väletablerad modell inom socialpsykologisk forskning om könsstereotyper som definierar egenskaper som ”acency” (stereotypt manliga, till exempel pådrivande, målorienterad, djärv) och ”communality” (stereotypt kvinnliga, till exempel lyhörd, samarbetsorienterad, relationsskapande). Tesen var att klienterna skulle värdesätta de manliga ”agency”-egenskaperna.

–Men det visade sig vara tvärtom, säger David Frydlinger.

Klienterna tyckte att de kvinnliga ”communality”-egenskaperna var viktigast hos den advokat de ville samarbeta med. Även om skillnaden var mindre bland de klinter som var män, så värderade även de ”communality”-egenskaperna högst.

ANNONS

Ändå är det en minoritet av uppdragen som går till kvinnor, enligt Årets byrå-undersökningen 2021.

Den visar också att den absoluta lejonparten av köparna av affärsjuridiska advokattjänster är män.

De är inte heller särskilt medvetna om sin roll i sammanhanget. Kvinnor svarar i högre grad än män att de kan påverka, men totalt svarar 60 procent av de tillfrågade i undersökningen att de inte vet inte eller tror att de kan påverka jämställdheten på den advokatbyrå de väljer.

–Men det är fortfarande en väldigt personberoende bransch och det vet köparna, säger Emma Dansbo.

Jens Näsström, arbetspsykolog, sammanfattar studiens slutsats:
– Det finns en systematisk diskriminering och den måste alltså utövas av någon. Det grundläggande problemet med fördomar är att de är omedvetna. Och det är svårt att ta ansvar för något man inte är medveten om.

Här kan det till och med vara tal om fördomar i flera led. Den som väljer bolagsjurist för sitt företag tenderar att minimera risken för sig själv, menar han.

– Det blir en kontext där inte bara ens egna fördomar spelar in, utan även chefens eventuella fördomar och de fördomar man själv har om vad chefen tycker.

Jens Näsström nämner två lärdomar man kan dra av studien. Den ena är att man bara kan utgå från att man gör fördomsfulla val när man köper advokattjänster:

ANNONS

–Alla har för fördomar. Stanna upp och skapa ett protokoll för processen som motverkar det. Det behöver inte var krångligt, man kan gå ihop om det i branschen, säger han och nämner en enkel åtgärd som att ta in en second opinion på valet av advokat.

Den andra är att det finns ett stöd för att affärsjuridiken i grunden är humanistisk, och inte alls så hård och bufflig som den ibland framställs i medier och populärkulturen:

– Relationella egenskaper värderas högt. Men det når inte hela vägen till kontraktsskrivning.

Den insikt David Frydlinger och Emma Dansbo på Cirio tar med sig är att ojämställdheten i advokatbranschen, och i synnerhet advokatkvinnors förutsättningar för delägarskap, är ett systemfel:
– Det pekas mycket på advokatbyråerna och vi ska ta vårt ansvar, men det är inte hela sanningen. Det finns ett systemfel där köpare och säljare båda förstärker beteendet, säger David Frydlinger.

Nu vill de lyfta fram undersökningens slutsatser:
– Vi behöver få i gång en dialog och ett intresse hos klienterna så att de förstår vikten av detta, säger Emma Dansbo.

Framför allt investerarna i riskkapitalbolag, som hanterar stora mängder bolagsförvärv och transaktioner.

–Det måste komma uppifrån och ägardirektiv kan påverka, säger hon.

Vad tycker du? Dela gärna med dig av dina funderingar och förslag på lösningar till [email protected]

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS