Realtid

Brightstar riskerade miljardupptaxering i spåren av mobilhärvan

Brightstar riskerade miljardupptaxering i spåren av mobilhärvan
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 28 juni 2022Publicerad: 28 juni 2022

Brightstar var en av världens allra största distributörer av mobiltelefoner, men lämnade Sverige efter Skatteverkets upptaxering på 350 miljoner kronor.

ANNONS
ANNONS

– Vi känner att vi inte kan göra affärer i Sverige då vi inte har förtroende för en rättvis behandling från myndigheter och domstolar, sa Rod Millar, vd för Brightstar Corp, då i en skriftlig kommentar.

Senare försattes Brightstars svenska dotterbolag i konkurs, och hamnade med sina 4,7 miljarder kronor i omsättning därmed på topplistan över årets största konkurser.

Nu kan Realtid avslöja att Brightstar riskerade upptaxering på ytterligare 1 miljard kronor. I konkursens inledning pågick nämligen en skatterevision med anledning av förvärv från ytterligare en kund, nämligen Jolumar Chamon. Det skriver Ackordcentralen i en halvårsberättelse som lämnades in till Solna tingsrätt tidigare i våras.

Jolumar Chamon är huvudbolaget i den rättegång som först avgjordes i tingsrätten i Växjö, men som sedan överklagades till Göta hovrätt, och som slutade med en företagsbot på 8 miljoner kronor för Jolumar Chamon samt 6-7 åriga fängelsestraff för styrelsen.

Exempel på andra bolag som på olika sätt också har koppling till härvan är Active Business Group, Iskana Investments, Kaybee, Bbn-tele, Axrob, Reconova, Rebondo, Voxera och Deltaplus.

Den senaste domen i mobilhärvan kom häromdagen, då en Helsingborgsadvokat fick tre års fängelse och fyra års näringsförbud för att han lät slussa stora summor via klientmedelskonton.

Brightstar, som förra året bytte namn till Likewize, har numera slutat med mobildistribution – globalt. Efter nästan 24 år i branschen fokuserade bolaget raskt hela om verksamheten mot eftermarknadsprodukter.

”Oavsett om en enhet försvinner, blir stulen, skadad, inte fungerar, i behov av en uppgradering eller om användaren inte vet hur man gör, så har vi en lösning för dem”, sa vd Rod Millar i en artikel som företaget publicerade på de egna webbsidorna.

ANNONS

Realtid har dock inte lyckats få svar på vad som har hänt med de cirka 4000 anställda som åtminstone tidigare arbetade för bolaget, men det är tydligt att händelserna i Sverige fick stora konsekvenser för hela bolaget.

Den 1 september väntas Ekobrottsmyndigheten väcka nya åtal i mobilhärvan, eller momskarusellerna som vi på Realtid har beskrivit dem som. Det handlar nämligen inte enbart handlar om momskaruseller eller MTIC-bedrägerier relaterade till mobiltelefoner utan även till annan elektronik samt ip-telefoni.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS