Realtid

Brasserigruppens restauranger får behålla serveringstillstånden

Brasserigruppens restauranger får behålla serveringstillstånden
Brasseriegruppens grundare Filip och Daniel Güven.
Realtid.se
Uppdaterad: 13 feb. 2023Publicerad: 13 feb. 2023

Förvaltningsrätten i Stockholm har i en dom beslutat att undanröja Stockholms Stads beslut från juni 2022 att återkalla serveringstillståndet enligt alkohollagen för restaurangerna Prinsen, East, Il Tempo, Pas d`Art, Kungsholmen och Pontonen, Villa Godthem, Zink och Il Ricordi.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den 15 juni 2022 återkallade staden restaurangbolagens tillstånd att servera alkohol. Restaurangbolagen ingår i koncernen Brasserigruppen. Som skäl för besluten anger staden att restaurangbolagen och dess företrädare vid upprepade tillfällen har brutit mot alkohollagens bestämmelser, underlåtit att följa associationsrättsliga regelverk samt underlåtit att fullgöra sina förpliktelser gentemot det allmänna på ett sätt som gör att ingen annan åtgärd än återkallelse kan komma ifråga.

Realtid har i ett flertal artiklar skrivit om Brasseriegruppens affärer. Bland annat har det visat sig att mångmiljonbelopp från fängelsedömde Alexander Ernstbergers bolag har gått till bröderna Güvens Brasseriegruppen som äger restauranger som East, Prinsen och villa Godthem.

Våren 2019 tog Brasseriegruppens majoritetsägare – bröderna Filip och Daniel Güven – in lån på sammanlagt 45 miljoner kronor för att utveckla en ekologisk snabbmatskedja.

Då drev bröderna – som gjort succé i Stockholms krogvärd – redan den klassiska Stockholmsrestaurangen Prinsen, Villa Godthem på idylliska Djurgården, Stureplanskrogen East, sommarrestaurangen Pontonen på Norr Mälarstrand, centralt belägna italienska restaurangen Trattorian och cocktailbaren Orangeriet – bland annat.

Arrangör av de två obligationerna på 20 respektive 25 miljoner var Nord Fondkommission med grundaren, dåvarande ordföranden och storägaren Staffan Beckett i spetsen.

Besluten med de indragna tillstånden motiverades med att nämndens förvaltning har konstaterat en rad ekonomiska anmärkningar som påverkar lämplighetsbedömningen negativt. I dagens domslut från förvaltningsrätten står det bland annat: ”Bolagens företrädare har i sina närståendebolag inte följt associationsrättsliga regelverk, t.ex. genom att i strid med aktiebolagens bestämmelser driva dessa i likvidationspliktigt skick samt underlåta att upprätta kontrollbalansräkningar. Närståendebolag har ådragit sig upprepade skulder till det allmänna. I andra fall har närståendebolag underlåtit att upprätta kontrollbalansräkningar i rätt tid inför konkurs. Konkursförvaltare har också i förvaltarberättelserna för dessa bolag konstaterat en rad anmärkningar avseende brister i bokföring. Nämnden menade vidare att tillståndshavarna har underlåtit att anmäla betydande förändringar som varit av vikt för förvaltningens tillsyn både avseende ägande och kapitaltransaktioner på betydande belopp från en ekonomiskt olämplig finansiär.”

Bolagen har inkommit med omfattande utredning och bevisning i målen som de anser motbevisar stadens påståenden om ekonomisk olämplighet i bolagen. I målen har även flera vittnen hörts bland annat om de ekonomiska frågor som varit aktuella i målen.

–Förvaltningsrätten anser att stadens utredning, när hänsyn tagits till vad bolagen fört fram i målen, inte klart visar att det förekommit några åsidosättande av alkohollagen eller bolagsrättsliga bestämmelser. Staden har inte heller klart visat att det förekommit allvarliga brister i bolagens ekonomi. Det finns därför inte tillräckligt stöd för att återkalla restaurangernas serveringstillstånd på grund av ekonomisk olämplighet, säger Eva-Lotta Hedin, lagman, i en skriftlig kommentar.

ANNONS

Däremot visar utredningen att det rapporterats om att det vid flera tillfällen förekommit onykterhet och tecken på överservering på restaurang East. Av denna anledning får bolaget East 4 AB en erinran.

Läs domen i sin helhet här>>

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS