Försvaret ifrågasätter hovrättens tolkning av tryckfrihetsförordningen och menar att Bonnesens tidigare uttalanden borde omfattas av dess skydd. Experter varnar för att domen kan leda till tystnadskultur och minskad transparens på aktiemarknaden.
Bonnesen vill att HD prövar unika fängelsedomen
Mest läst i kategorin
För knappt två månader sedan dömde hovrätten Swedbanks (börskurs Swedbank) tidigare vd Birgitte Bonnesen till 15 månaders fängelse för grovt svindleri.
Hovrätten bedömde att hon hade lämnat vilseledande uppgifter i två intervjuer i samband med att storbanken släppte sin tredje kvartalsrapport 2018.
Läs mer: Domares arbetsbelastning hotar rättssäkerheten. Realtid
Domen är unik och mycket omdiskuterad, med potentiella konsekvenser för hela aktiemarknadens framtida kommunikationssätt.
”Domen riskerar att skrämma företagsledare till tystnad”, menar styrelseproffset Eva Redhe i en debattartikel i Dagens Industri.
Motiverar överklagandet
Risken är att bolag väljer att inte kommunicera överhuvudtaget utanför kvartalsrapporter, vilket enligt henne skulle skada marknadens transparens och försvåra kapitalanskaffning.
Därför måste Högsta domstolen pröva fallet för vägledning i framtida liknande situationer, skriver Redhe.
Bonnesen och hennes försvar har sedan tidigare överklagat hovrättsdomen, men har nu lämnat in en utförlig motivation till varför HD ska pröva fallet, skriver Dagens Juridik.
Missa inte: Bonnesen-domen kan leda till högre vd-löner. Dagens PS
”Obegriplig”
Nio skäl listas, bland annat att det rör sig om ett unikt rättsfall. Försvaret ifrågasätter också hur domstolen har tolkat tryckfrihetsförordningen och menar att där Bonnesens uttalanden till journalisterna hösten 2018 bör omfattas av dess skydd.
Bonnesen har tidigare beskrivit domen som ”obegriplig” och stått fast vid sin oskuld, skriver Dagens Industri.
”Jag accepterar inte att bli dömd för något jag inte har gjort”, sa hon två veckor efter hovrättsdomen.
Läs mer: Hexagons ordförande: Dra lärdom av fallet Bonnesen. Realtid