Realtid

Bedrägeriexperten om momsrazzian: ”Sänder ett kraftfullt budskap”

Anders Björkenheim
"När nära 9 000 företag misstänks vara inblandade finns det inget enskilt land som mäktar med att driva en sådan här process, det måste styras centralt.  Här sänder man ett kraftfullt budskap att EU tar detta på allvar", säger Anders Björkenheim till Realtid.
Anders Frick
Uppdaterad: 03 dec. 2022Publicerad: 03 dec. 2022

Tisdagens skatterazzia mot personer och företag över hela Europa sänder ett kraftfullt budskap om att EU tar momsbedrägerier på allvar. Det säger Anders Björkenheim, expert på kreditbedrägerier, till Realtid.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den 29 november gjordes razzior i 14 länder mot ett antal av de 9 000 företag och 600 personer som misstänks vara involverade i gränsöverskridande momsbedrägerier.  Tillslaget gick under namnet ”Operation Admiral” och samordnades av den europeiska åklagarmyndigheten Eppo. Razzian kompletterar de razzior som gjordes i ytterligare länder, bland annat Sverige, den 12 och 13 oktober i år.

Momsbedrägerier, även kallade momskaruseller eller MTIC-bedrägerier, har länge gäckat världens skattemyndigheter. Anders Björkenheim, expert på kreditbedrägerier, har tidigare i Realtid varnat för att den här typen av bedrägerier blivit en ny basindustri i Sverige.

Han ser positivt på aktuella razziorna och konstaterar att de är oerhört viktiga – inte minst genom att de sänder signaler till bedragarna om att EU inte tar lätt på den här typen av bedrägerier.

– När nära 9 000 företag misstänks vara inblandade finns det inget enskilt land som mäktar med att driva en sådan här process, det måste styras centralt.  Här sänder man ett kraftfullt budskap att EU tar detta på allvar, säger Anders Björkenheim till Realtid.

Han konstaterar att momsbedrägerierna kostar mer pengar än vad hela Europas knarkförsäljning omsätter.

– Varje år kostar dessa momssnurror EU:s skattebetalare 60 miljarder euro, vilket är en summa som dessutom ökar från år till år. Det kan sättas i relation till de 30 miljarder euro som Europol 2019 beräknade vara gatuvärdet för all narkotika som säljs under ett år, säger Anders Björkenheim.

Varför sker tillslagen just nu?
– Om jag ska sätta ett enskilt ord på varför tillslagen sker nu så skulle jag säga att det är för att de är systemhotande, vilket även chefsåklagaren på Eppo har påpekat, säger han.

Vilka konsekvenser tror du att tillslaget kommer att få?
– Om man slår sönder distributionskedjorna kan det få stora konsekvenser. Denna typ av momsbedrägeri är beroende av att etablerade elektronikgrossister är inblandade, grossister som sedan säljer till nästa led. Bara i Sverige har ju tre börsnoterade bolag kunna kopplas till mobilhärvan, ett antal som garanterat kommer öka, säger han.

ANNONS

Saknar du något i det som har blivit officiellt hittills?
– Ja, jag saknar definitivt Danmark. Det är ett av de länder som Eppo inte anger vara träffade av detta. Enligt mig är det helt felaktigt eftersom momsfuskade partier definitivt har gått via danska företag. Vi får vänta och se vad som blir officiellt längre fram, säger Anders Björkenheim.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS