Realtid

Bankprofil tvingas betala miljonskadestånd till vilseledd Carnegieveteran

Den tidigare styrelsen i diversebolaget Hudya döms att betala skadestånd till en 57-årig entreprenör samt till Mikael Randel (bilden), finansveteran som tidigare ansvarade för globalfonden på C WorldWide – tidigare Carnegie Asset Management.
Anders Frick
Uppdaterad: 08 juni 2022Publicerad: 08 juni 2022

En tidigare styrelsemedlem i den norska centralbanken och ordförande för Catena Media tvingas nu betala ett stort skadestånd till en tidigare fondförvaltare på Carnegie. Tingsrätten slår fast att förvaltaren blivit vilseledd i beslut att köpa aktier i Hudya, som numera heter Nord Insuretech.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den tidigare styrelsen i diversebolaget Hudya döms att betala skadestånd till en 57-årig entreprenör samt till Mikael Randel, finansveteran som tidigare ansvarade för globalfonden på C WorldWide – tidigare Carnegie Asset Management. Bland de som fälls i Hudyas tidigare styrelse finns en rad tunga namn. En av dem är Kathryn Moore Baker, tidigare styrelseordförande i Catena Media och ledamot i den norska centralbanken Norges Bank. En annan är Louise Kathrine Dediche, norsk viceadmiral och tidigare chef för Norges militära uppdrag i Bryssel samt Norges representant i Natos militära kommitté.

Bakgrunden till domen är ett aktieköp som visade sig bli en riktigt dålig affär. Mikael Randel och entreprenören tecknade sig för aktier i samband med börsnoteringen av Hudya på Nasdaq First North Growth Market i februari 2020. Inför börsnoteringen presenterade Hudya bolaget för potentiella investerare och allmänheten, och lämnade då en prognos enligt vilken Hudyakoncernens nettoomsättning för 2019 förväntades uppgå till cirka 213 miljoner kronor. Senare i februari fortsatte en rad positiva nyheter att presenteras, samt en uppgift om att covid-19 inte hade påverkat bolaget.

Den 26 mars 2020 publicerade Hudya sin bokslutskommuniké där det framgick att nettoomsättningen för år 2019 hade uppgått till 144 miljoner kronor. I ett pressmeddelande samma dag informerade Hudya om att bolaget den senaste tiden hade haft en negativ utveckling av sitt aktievärde och tagit upp ytterligare lån om 35 miljoner kronor. I ett pressmeddelande den 30 april 2020 uppgav Hudya att bolaget hade allvarliga likviditetsproblem och att det saknades tillräckligt rörelsekapitalbehov för de kommande tolv månaderna. Anledningen till detta angavs vara de problem som tillkommit i och med den globala coronapandemin.

Den 11 juni 2020 stoppades sedan handeln med aktien i Hudya på Nasdaq First North Growth Market efter att aktiekursen hade gått ned med 54 procent sedan börsnoteringen. Den 24 juni 2020 meddelade Hudya att det helägda norska dotterbolaget Hudya Group AS hade ansökt om konkurs.

Mikael Randel och entreprenören sålde sedan sina aktier i januari 2021 för en spottstyver och gjorde således mångmiljonförluster på investeringarna. Tingsrätten konstaterar att prognosen om Hudyas nettoomsättning 2019 avvek väsentligt från vad som kom att bli det verkliga utfallet, och att Mikael Randel och entreprenören skulle aldrig tecknat sig för aktier om de hade känt till Hudyas verkliga finansiella ställning.

Tingsrätten har funnit att styrelsemedlemmarna har begått ett antal överträdelser av Prospektförordningen och Kommissionens delegerade förordning, och att överträdelserna har begåtts av oaktsamhet. Därför slår tingsrätten i Attunda nu fast att de tidigare styrelsemedlemmarna solidariskt nu ska ersätta entreprenören samt Mikael Randel med totalt 4,2 miljoner kronor, plus rättegångskostnader på 0,8 miljoner kronor.

Fotnot: Bolaget hette tidigare Orimesac, bytte namn till Hudya och går numera under namnet Nord Insuretech Group. Varken Kathryn Moore Baker eller Louise Kathrine Dediche finns längre kvar i styrelsen.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]