För korta implementeringstider, krockar mellan olika regelverk och en ständigt ökande administrativ börda. Svenska banker kämpar med att hantera en störtflod av nya regler.
Bankföreningen larmar: Regelkraven riskerar att skada finanssektorn
Mest läst i kategorin
Nu varnar Bankföreningens chefsjurist för att den höga takten riskerar att försämra kvaliteten på regelverken och skapa problem för hela finanssektorn.
Missa inte: Banker i kläm när Basel 3.1 spretar globalt. Realtid
”Det blir svårare att lämna bra synpunkter i remissyttrandena om man har ont om tid. Det blir svårare att göra en bedömning av konsekvenserna och hur reglerna kommer att slå”, säger Åsa Arffman, chefsjurist på Svenska Bankföreningen, till Dagens Juridik.
Helt nya områden
Situationen har förvärrats markant sedan finanskrisen 2008, då regelpendeln svängde mot ökad reglering.
Nu tillkommer dessutom helt nya områden som hållbarhet, tillgänglighet och cybersäkerhet som bankerna måste hantera.
Läs även: Storbankerna rear ut Musks Twitter-skulder. Dagens PS
Ett särskilt problem är när olika regelverk står i konflikt med varandra.
”Branschen vill göra rätt och ska inte behöva välja om man ska bryta mot det ena eller det andra regelverket. Så ska det inte vara”, understryker Arffman.
”Rullar snabbare och snabbare”
Den snabba implementeringstakten skapar också praktiska problem för bankerna. Arffman pekar på att mycket ska digitaliseras samtidigt som personal ska utbildas och interna policys skrivas om.
”Det är som ett hjul som rullar snabbare och snabbare. Hastigheten tror jag kan vara ett problem för finanssektorn generellt”, säger hon.
Missa inte: Ministern: Banker har släpat efter mot bedrägerier. News55
Kostnaderna för att hantera alla nya krav har skjutit i höjden. Bankerna har tvingats bygga ut sina compliance-avdelningar kraftigt för att säkerställa att man följer regelverken.
Bättre samordning
Bankföreningen kommer under 2025 särskilt bevaka arbetet i regeringens nya Implementeringsråd och Förenklingsråd.
Man hoppas att dessa kan bidra till bättre samordning och mer realistiska tidsramar för implementering av nya regler.
”Min förhoppning är att EU-kommissionen kommer att arbeta med att öka konkurrenskraften med mer fokus på proportionerliga regelverk, vilket bör medföra att den administrativa bördan för företagen i EU ska minska”, avslutar Arffman.
Läs även: Swedbank blickar framåt efter rekordår: ”Växande ekonomi”. Realtid