Realtid

Bakslag för Accumulate – storbankerna slipper miljardkrav

Bakslag för Accumulate – storbankerna slipper miljardkrav
Realtid.se
Uppdaterad: 20 juni 2023Publicerad: 20 juni 2023

Storbankernas Bank-id har anklagats för att vara ett resultat av stulna företagshemligheter av teknikbolaget Accumulate. Hovrätten tycker inte det, som ogillar skadeståndskravet på 1,3 miljarder kronor. Det rapporterar DI.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

AI förändrar advokatrollen: "Höga förväntningar"

25 dec. 2024

Accumulate anlitades vid framtagandet av Bank-id under 2009, som en möjlig samarbetspartner eller underleverantör. Ett år senare valde BID i stället att gå vidare med en egen lösning.

Bakom BID står Handelsbanken, Swedbank, SEB, Skandiabanken, Danske Bank, Ikano Bank och Länsförsäkringar Bank som ägare.

Häromåret krävde mobilbetalningsbolaget Accumulate 6 miljarder i skadestånd från storbankerna för stöld av företagshemligheter och patentintrång, gällande utvecklingen av mobilt bank-id. Bolaget förlorade rättstvisten och försattes i konkurs på sommaren 2020.

Men Accumulates konkursbo bestämde sig för att driva tvisten vidare och fick prövningstillstånd i patent- och marknadsöverdomstolen vid Svea hovrätt.

– Nu startar faktiskt en av Sveriges största rättegångar någonsin mot banker. Det blir en mastodontövning över en månad med cirka 14 fulla förhandlingsdagar. På vår sida, kärandesidan, har tidigare HD-ordförande och nuvarande utgivare av lagboken, Johan Munck, engagerat sig, vilket är unikt, skrev Mats Geijer, Sverigechef på Therium Capital Management Nordic, till Realtid i mars.

Therium grundades 2009 i England och har som affärsidé att finansiera rättstvister. likt den som nu är aktuell. Bolaget har tidigare bland annat erbjudit sig att finansiera Aktiespararnas stämning av fd Swedbanktoppar, samt initierat en miljardsstämning mot larmföretagen Sector Alarm och Verisure.

I fallet med Accumulate så skrevs skadeståndskravet ned från 6 miljarder kronor till 1,3 miljarder kronor plus licensintäkter och ränta.

2020 konstaterade Stockholms tingsrätt att det inte hade skett någon ”flagrant kopiering” och att Accumulate inte lyckats visa några tydliga bevis på att företagshemligheter hade missbrukats.

ANNONS

Svea hovrätts dom meddelades i fredags, som kommit fram till samma slutsats som tingsrätten, Accumulates konkursbo får inte gehör för något av sina krav.

Acculumates konkursbo tvingas nu betala nästan 6 miljoner kronor i ytterligare rättegångskostnader till BID, utöver den skuld på 14 miljoner kronor som ligger kvar från förhandlingarna i tingsrätten.

Domen kan överklagas till Högsta domstolen fram till den 14 juli.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]