Realtid

Baker McKenzie-teamet bakom Embracer-förvärven

Embracer, Baker McKenzie
Bakers McKenzies Joakim Falkner, partner och advokat, Anna Orlander, partner och advokat och Ian Gulam, associate har varit ansvariga som legala rådgivare vid Embracers senaste förvärv.
Annelie Östlund
Uppdaterad: 05 aug. 2021Publicerad: 05 aug. 2021

Förvärvsmaskinen Embracer köper åtta bolag i fem olika länder. Det betyder guldregn för rådgivarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I slutet på juni meddelade Embracer med vd:n och grundaren Lars Wingefors att bolaget tecknat en kreditfacilitet på 6 miljarder kronor från Nordea, SEB och Swedbank.

Wingefors uppgav i en kommentar att Embracers tillgängliga likviditet uppgick till cirka 19 miljarder kronor som var öronmärkta för tillväxt. Det började genast spekuleras om möjliga förvärv, och när ett förvärvsbesked från Embracer eventuellt skulle komma.

I dag, torsdag, står det klart att det inte bara blev ett förvärv. Det blev åtta – i fem olika länder.

Det rör sig om Crazylabs i Israel, danska spelutvecklingsstudion Ghost Ship, svenska Easy Trigger, nederländska Force Field, franska DigixArt, danska Slipgate Ironworks och 3D Realms samt e-handelsspecialisten Grimfrost. 

Totalt uppgår initiala köpeskillingen för förvärven till cirka 2,7 miljarder kronor. Upp till 2 miljarder kronor kan tillkomma i tilläggsköpeskilling, vilket innebär att Embracer alltså förvärvar för totalt 4,7 miljarder.

Affärerna betyder också guldregn för rådgivarna, däribland Baker McKenzie som varit Embracers huvudsakliga legala rådgivare i samband med transaktionerna.

Och det här är inte första gången som Baker McKenzie lotsar förvärvsmaskinen Embracer rätt i den juridiska djungeln.

– Vi har haft förmånen att arbeta med Embracer som klient sedan börsnoteringen 2016 och hjälpt till med den absoluta merparten av koncernens förvärv, däribland Koch Media och Saber Interactive. Det är fantastiskt för oss som global advokatfirma att få arbeta med en så stor klient som fortfarande är så entreprenörsdriven, och som gör så många förvärv runt om i världen, säger Joakim Falkner, partner och advokat på Baker McKenzie som tillsammans med Anna Orlander, partner och advokat, varit ansvariga för teamet.

ANNONS

Även Ian Gulam, associate, har haft en betydande roll i de olika förvärven.

Även om Baker McKenzie inte funnits i samtliga jurisdiktioner där förvärven genomförts, är det Baker McKenzies team i Stockholm som koordinerat transaktionerna. 

– Vi har haft ett övergripande ansvar för förvärven. Somliga gjordes i jurisdiktioner där vi inte har kontor – som till exempel Israel och Danmark. Där har vi haft lokala byråer som assisterat och hjälpt till med juridiken, säger Joakim Falkner.

Åtta förvärv – hur länge har ni arbetat med detta?
– Det är svårt att säga. Förvärven har tagit olika lång tid och komplexiteten i varje situation är unik.

Men hur mycket har ni jobbat i sommar?
–Det är klart att alla vill ju ha någon typ av sommarledighet samtidigt som vi anpassar oss efter våra klienter. Vill de ha hjälp med något så hjälper vi till med det.

Finns det någon jurisdiktion som är särskilt komplicerad att jobba i?
– Det finns alltid jurisdiktioner som är mer komplicerade och komplexa än andra men vi har ett duktigt team som känner Embracer mycket väl och vet vad deras preferenser är. Embracer har dessutom expanderat så pass mycket nu och har redan geografisk närvaro i många nyckel-jurisdiktioner vilket underlättar de fortsatta förvärvsprocesserna.

Som rådgivare till Embracer lär Baker McKenzie-teamet ha att göra även framöver.

– Embracer tittar ju kontinuerligt på förvärv. Och Lars är en otroligt imponerande entreprenör som med genuin trovärdighet lyckas förmedla ett budskap och engagemang till de bolag som förvärvas, säger Joakim Falkner.

ANNONS

Även Mazanti-Andersen och Herzog Fox & Neeman finns med som legala rådgivare i ett par av transaktionerna och Ernst & Young har stått för transaktionsrådgivningen.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]