Realtid

Åtal för grova ekobrott vid fastighetsmäklarfirma

Realtid.se
Uppdaterad: 06 mars 2024Publicerad: 06 mars 2024

De två ägarna av en mäklarfirma misstänks för grova ekobrott som pågått under lång tid. Nu har åklagare vid Ekobrottsmyndigheten (EBM) väckt åtal mot ägarna samt ytterligare två personer. Polis och annan personal från EBM genomförde ett tillslag vid mäklarfirman i maj förra året.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

AI förändrar advokatrollen: "Höga förväntningar"

25 dec. 2024

Åtalspunkterna rör grova näringspenningtvättsbrott, grova bedrägerier och grova bokföringsbrott. Brottsligheten ska enligt åtalet ha pågått under perioden 2015 – 2022, både inom ramen för näringsverksamheten, men även utanför bolaget. Det framgår av ett pressmeddelande.

– De huvudmisstänkta i ärendet är dels den formella företrädaren tillika fastighetsmäklare vid mäklarfirman, dels en person som jag påstår är faktisk företrädare och som ägt bolaget tillsammans med mäklaren. Min uppfattning är att de har grundat och drivit bolaget tillsammans, säger Linda Johansson, förundersökningsledare och kammaråklagare vid EBM i Stockholm.

De två andra åtalade är den faktiske företrädarens fru och en annan kvinna.

Samtliga misstänkta grova bedrägerier gäller bolånebedrägerier, där att oriktiga inkomstuppgifter har lämnats för att vilseleda banker att bevilja lån som låntagarna annars inte hade fått beviljade. I flera fall har även falska arbetsgivarintyg och falska lönespecifikationer lämnats in till banker.

– Det handlar bland annat om att den faktiske företrädaren tillsammans med sin fru beviljades bolån på 9,8 miljoner kronor på oriktiga grunder och kunde köpa en fastighet värd 14,3 miljoner kronor. Därav åtalas de för grovt bedrägeri, säger Linda Johansson.

Även mäklaren åtalas för flera fall av grova bedrägerier.

Mäklaren och den faktiske företrädaren åtalas tillsammans för flera fall av grova bokföringsbrott då de påstås ha åsidosatt sin bokföringsskyldighet. Bokföringsbrotten bedöms som grova eftersom det avsett mycket betydande belopp och då bokföringsbrotten utgjort led i en brottslighet som utövats systematiskt.

Åtalspunkterna gällande grov näringspenningtvätt handlar om att mäklaren och den faktiske företrädaren medverkat till åtgärder som skäligen kan antas vara vidtagna i penningtvättssyfte i samband med flera förmedlingsaffärer.

ANNONS

– Åtalet avseende grov näringspenningtvätt i mäklarfirman omfattar tre bostadsrätter som förmedlats under åren 2019 och 2021, säger Linda Johansson.

Den faktiske företrädaren åtalas även för ytterligare ett fall av grov näringspenningtvätt och ett fall av grovt bedrägeri tillsammans med en kvinna han är bekant med.

– Vår utredning har visat att kvinnan har tagit emot pengar på sitt bankkonto och gjort betalningar åt mannen under tre års tid, säger Linda Johansson.

Under utredningen säkrades 6 miljoner kronor från företaget och 1,1 miljoner kronor från den faktiske företrädaren.

Åklagaren yrkar även på sju års näringsförbud för mäklaren och den faktiske företrädaren samt företagsbot på 6 miljoner kronor mot mäklarfirman och 1 miljon kronor mot mäklarens enskilda firma.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]