Realtid

Aros Kapital får 45 miljoner i böter – "allvarliga överträdelser"

Erik Berfenhag, vd för Aros Kapital.
Erik Berfenhag, vd för Aros Kapital.
Realtid.se
Uppdaterad: 13 dec. 2023Publicerad: 13 dec. 2023

Finansinspektionen har beslutat att ge Aros Kapital en varning och en sanktionsavgift på 45 miljoner kronor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

FI har undersökt om Aros Kapital har följt reglerna på flera olika områden. Det har bland annat handlat om Aros kreditriskhantering, bolagets arbete mot penningtvätt och hur bolaget har följt regelverket om styrning, riskhantering och kontroll. Enligt FI visar undersökningen att det har funnits brister inom samtliga undersökta områden.

Göteborgsbaserade Aros Kapital, som till drygt 90 procent ägs av Mellbygårdssfären med industrifamiljen Andersson i spetsen, bekräftade i juli  för SVT att bolaget tidigare har varit delaktiga i momskaruseller genom den så kallade mobilhärvan.

Bolaget reserverade då  36 miljoner för väntade sanktionsavgifter från Finansinspektionen, det visade sig var 9 miljoner för lite. Bolagets vd Erik Berfenhag betonade då i en intervju med Realtid att bolaget inte var anklagat för brott eller för att uppsåtligen ha bidragit till brottslig verksamhet genom momskaruseller i den så kallade mobilhärvan.

Men Finansinspektionen tycker annorlunda.

– Aros har brustit i sin regelefterlevnad på flera centrala områden, bland annat har bolaget gjort bristfälliga riskbedömningar av sina kunder och även vidtagit otillräckliga åtgärder för kundkännedom. Det innebär att de konkreta riskerna har varit stora för att bolaget har kunnat utnyttjas av kriminella för att tvätta pengar. Det rör sig om allvarliga överträdelser, säger Eric Leijonram, chefsjurist på Finansinspektionen.

Att tvätta pengar är brottsligt och innebär att företag utnyttjas för att göra illegala vinster tillgängliga för kriminella. Genom de kunder som Aros etablerade affärsförbindelser med och genom de produkter som bolaget erbjöd har det funnits en förhöjd risk för att Aros använts för penningtvätt. FI har bland annat identifierat brister i bolagets allmänna riskbedömning och riskbedömning av kunder samt i bolagets åtgärder för kundkännedom.

När det gäller Aros kreditprövningar har myndigheten konstaterat återkommande brister i beslutsunderlagen som innebär att bolaget inte på goda grunder har kunnat bedöma återbetalningsförmågan. Bolagets kreditprövningar har alltså varit otillräckliga och i strid med de regler som gäller.

Vidare har FI funnit att Aros inte följt regler om beräkning av exempelvis kreditrisker och risker kring stora exponeringar liksom brister i bolagets styrning, riskhantering och kontroll. Aros har vuxit snabbt men saknat ett tillräckligt ramverk för hur risker kopplade till det skulle hanteras. Bolagets styrelse har då inte vidtagit tillräckliga åtgärder när brister och risker i verksamheten har upptäckts. Därtill har Aros kontrollfunktioner varken haft tillräckliga resurser eller varit oberoende på det sätt som regleringen kräver, enligt FI.

ANNONS

Sammantaget rör det sig om ett stort antal överträdelser.

”Vi bedömer att flera av dem är allvarliga. Vi har övervägt att återkalla tillståndet, men bedömer att Aros har gjort omfattande förändringar i sin verksamhet för att åtgärda sina brister. Därför beslutar vi att ge Aros en varning och en sanktionsavgift på 45 miljoner kronor,” skriver FI.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS