Realtid

Arbetslivskriminaliteten ökar – döljs bakom "fin fasad"

Arbetslivskriminaliteten ökar – döljs bakom "fin fasad"
Byggbranschen är extra hårt drabbad av organiserad brottslighet. (Foto: Henrik Montgomery/TT)
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 21 sep. 2024Publicerad: 21 sep. 2024

Bakom företag som på ytan ser trovärdiga ut döljs allt oftare organiserad brottlighet och människohandel. Medan de kriminella tjänar miljarder, undermineras hela samhällsstrukturen, varnar Ekobrottsmyndigheten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Arbetslivskriminaliteten i Sverige har blivit ett allt större problem, med allt mer sofistikerade metoder och större brottsvinster som följd, skriver flera medier.

Anna Lundström, brottsförebyggande specialist på Ekobrottsmyndigheten, säger att kriminella aktörer idag är skickligare på att dölja sin verksamhet.

Detta gör det svårare för både myndigheter och seriösa företag att upptäcka och motverka kriminaliteten, skriver Fastighetsnytt.

Utnyttjar modern teknik

Brottslighet som tidigare ofta involverade individer som arbetade svart, organiseras nu i större utsträckning och involverar hela nätverk som samarbetar kring exempelvis penningtvätt och arbetstillstånd.

Den ökade digitaliseringen spelar också in, menar Lundström, som påpekar att de kriminella blivit bättre på att utnyttja teknik för att undgå upptäckt.

”De kriminella har blivit bättre på att skapa fina fasader för att dölja brottsligheten”, säger hon.

Brotten har också blivit mer lukrativa, med enorma vinster som fortsätter att driva utvecklingen.

ANNONS

Missa inte: Ekobrottsmyndigheten varnar för risker med ny lag. Realtid

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

Stora vinster

Tomas Andersson, kommissarie på Ekobrottsmyndigheten i Umeå, menar att dessa brottsliga aktiviteter, som ofta innebär exploatering av arbetskraft, är särskilt farliga eftersom de hotar hela samhällsstrukturen.

Han framhåller att arbetslivskriminaliteten skapar stora brottsvinster, uppskattade till uppemot 26 miljarder kronor årligen. Dessa vinster både underminerar Sveriges välfärdssystem och pressar seriösa företag.

”De schyssta företagen riskerar att konkurreras ut”, säger han till Dagens Juridik.

Tas på allvar

Även på politisk nivå tas frågan på allvar. I våras satsade regeringen en kvarts miljard på att strypa den kriminella ekonomi. Socialdemokraterna och LO har också nyligen antagit nya åtgärdsprogram för att motverka arbetslivskriminalitet.

Johan Danielsson (S), tidigare arbetsmarknadsminister, framhåller vikten av att sätta ett tak för antalet underentreprenörer på arbetsplatser, särskilt i byggsektorn.

ANNONS

”Det vi ser på byggarbetsplatser idag, där hundratals entreprenörer kan vara inblandade, är ett säkert tecken på människohandel”, säger han till Dagens Arbete.

Flera språk

Myndigheterna fortsätter nu sitt arbete genom informationskampanjer och samverkan.

Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten riktar särskilt in sig på att informera utsatta arbetstagare om deras rättigheter, med annonser på flera språk som syns i sociala medier.

Dessa insatser kompletteras med ökade kontroller inom personalintensiva branscher som bygg, restaurang och bilverkstäder.

Läs även: Bolagsförmedlare åtalas för grova ekobrott – skulder på 6 miljarder. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]