Korruptionen i Sverige kan vara underrapporterad och därför mycket värre än vad många tror, enligt en färsk rapport från Polisen. Myndigheten efterlyser nu ökad medvetenhet och förebyggande insatser.
Allvarligt hot mot Sverige – korruptionens dolda ansikte
Mest läst i kategorin
Korruption utgör ett allvarligt hot mot det svenska samhället och kräver ökad uppmärksamhet. Det menar Natali Engstam Phalén, korruptionsförebyggande specialist vid Polisen.
Hon har nyligen medverkat i en rapport om korruptionens omfattning i Sverige.
Missa inte: Experten: ”Korruption lika stort hot som gängkriminalitet”. Realtid
I den framkommer att Polisens nationella antikorruptionsgrupp under det senaste året har mottagit 107 anmälningar om misstänkta korruptionsbrott, en siffra som ligger i linje med de senaste fem åren.
Finns en diskrepans
Men statistiken visar inte hela bilden, menar Engstam Phalén.
”Vi som tittar på det ur flera olika perspektiv kan se att det finns en diskrepans mellan det vi ser i underrättelseinformation och krypterade chatmeddelanden och det faktiska antalet anmälningar som görs”, säger hon till Dagens Juridik.
Läs även: Ekobrott kan ge lika hårda straff som organiserad brottslighet. Realtid
En oroande trend är användningen av så kallade korruptionsmäklare, det vill säga mellanhänder som förmedlar mutor mellan givare och mottagare. En metod som har blivit vanligare inom branscher som bilbesiktning och bankverksamhet.
Infiltrerar samhället
Engstam Phalén beskriver situationen som allvarlig och understryker att mutor är ett effektivt verktyg för att infiltrera samhällsviktiga funktioner.
För att bekämpa korruptionen efterlyser hon en ökad medvetenhet om mutbrott och dess uttrycksformer, skriver Dagens Juridik.
Läs även: Rikspolischefen: Den kriminella ekonomin växer. News55