Donald Trumps tullar mot omvärlden har nu börjat träda i kraft – och som företag gäller det att vara redo för alla eventualiteter.
Affärsjurist: Svenska företag måste se över sina avtal


Mest läst i kategorin
Tullar har varit högt på agendan under inledningen av 2025. Donald Trump kom in i Vita huset för drygt en månad sedan och påbörjade omedelbart arbetet med att införa tullar mot delar av omvärlden.
Först beslutade han att införa 25-procentiga tullar mot Kanada och Mexiko, för att sedan gå vidare till 20-procentiga tullar på Kina.
Missa inte: EU:s hämndtullar mot USA kan bli fler. Realtid
Dessutom har han bestämt att tullar på stål och aluminium ska införas nästa vecka – och utlovat ännu fler tullar mot EU-länder senare.
Kort sagt kan svenska företag riskera att drabbas av tullarna, både direkt och indirekt.
Se över avtalen
Bo Berndtsson, advokat och delägare på Setterwalls advokatbyrå med mångårig erfarenhet av svensk och internationell affärsjuridik, menar att det första företag bör göra i det nuvarande läget är att se över sina avtal.
Där är det viktigt att se om det finns klausuler som kan komma att bli relevanta.
Få dagens viktigaste nyheter från Realtid. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Hur väl förberedda företag är, samt exakt vad avtalen stipulerar, varierar från fall till fall. Ofta finns det reglerat vem som ska betala eventuella avgifter, liksom reglering vid oförutsedda händelser, som force majeure.
Men det är ovanligare att det finns omförhandlingsklausuler, enligt Berndtsson.
”Det man däremot kan konstatera är att höjda tullar och en kostnadsökning på 25 procent är väldigt svårt att förbereda sig på, så jag skulle bli förvånad om alla svenska företag har haft med ett sådant scenario i sin planering”, säger han till Realtid.

Buffett om Trumps tullar: ”En krigshandling”
Det är ovanligt men nu kommenterar Wall Street-legendaren Warren Buffett, 94, president Trumps importtullar.
Senaste nytt
Stora risker för företag
Hans råd är att inte vänta för länge innan man gör en grundlig analys av läget.
Med tanke på de exceptionella händelserna, där ett handelssystem som sett ut på ett visst sätt i åratal nästan över en natt förändras, riskerar annars företag att hamna i en mycket utsatt situation.
”Den stora risken här är att man som företag får obehagliga överraskningar i sina relationer med kunder och leverantörer – överraskningar som kan bli väldigt kostsamma och svåra att hantera”, säger Berndtsson.
Läs även: Så överlever ditt sparande kalabaliken i världen. Realtid
Ingen vill hamna i ett worst-case scenario, och sannolikheten minskar om man inleder sin översyn i tid.
”Har man en bild av riskerna kan man börja agera för att hantera detta tillsammans med sin värdekedja, och därmed öka möjligheten att hantera situationen på ett bra sätt”, säger han.

Trumps tullar impopulära bland amerikaner
Donald Trump hoppas att tullar ska ta jobben till USA. Men amerikanerna är oroliga för att varor ska bli dyrare.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.