Branschens främsta affärsjurist var på väg i en helt annan riktning. Några vaknätter framför internet fick henne att byta spår. Vilken tur, tycker kunder och kollegor som i Agnes Hammarstrand ser Sveriges skarpaste affärsjurist.
"Advokatyrket är fantastiskt – även för kvinnor"
Agnes Hammarstrand, delägare, advokat och affärsområdeschef på Advokatfirman Delphi i Göteborg, har på kort tid etablerat sig som en av branschens namnkunniga affärsjurister. Hon älskar sitt jobb och är inte rädd för att ta plats. Dessutom är hon en av Sveriges främsta specialister inom digital juridik, vilket säkert också bidrar till hennes stjärnglans våren 2018 när exempelvis GDPR och utmaningar på e-handelsområdet får mycket digitalt bläck att flyta.
Vad är det som är så roligt med den digitala juridiken?
– Det är ett juridiskt komplext område samtidigt som det händer nya grejer hela tiden, nya affärsmodeller utvecklas och som advokat får jag vara med och påverka den utvecklingen och faktiskt hjälpa företag att tjäna pengar, säger Agnes Hammarstrand.
Den läsare som någon gång pratat med henne kan höra energin och entusiasmen i hennes röst.
Det här är advokaten som älskar att arbeta och helst vill göra det hela tiden, vilket hon också fått kritik för, mer om det senare. Hon hoppas att fler unga kvinnor ska förstå vilket fantastiskt yrke det är att vara advokat.
Om man bara vågar ta plats, finns det en massa möjligheter, menar Agnes Hammarstrand. Att hon själv skulle bli delägare på en stor advokatbyrå innan hon fyllt 35 var dock långt ifrån en självklarhet.
– Jag är uppvuxen i en familj utan akademiska traditioner, mamma är undersköterska och pappa är sjuksköterska och själv jobbade jag extra inom vården. Men jag har alltid fått höra att jag är duktig på att argumentera, i språk och på att prata inför folk, berättar Agnes Hammarstrand.
Hon hade ansökt till sjuksköterskeutbildningen när hon satt och vakade en sommarnatt på sitt extrajobb på demensboendet.
– Jag satt och googlade och kom in på Arbetsförmedlingens hemsida där jag började läsa om olika yrken. Jag fortsatte flera nätter och läste allt.
Hennes grundliga tillvägagångssätt skvallrar redan om vart hon var på väg. Hon som aldrig har gillat att lära sig saker utantill, men har fallenhet för analys och logiskt tänkande.
– Jag kom fram till att det här med jurist lät som det roligaste yrket och när jag kom hem och sa det till mina föräldrar, sa de bara: Det har vi alltid tänkt, det skulle passa dig perfekt!
Så kom det sig att Agnes Hammarstrand avvek från den utstakade banan och påbörjade en klassresa som skulle leda ganska långt från uppväxtmiljön. Men hon tror att hennes grundläggande värderingar om allas lika värde och starka engagemang för jämställdhet är arv från uppväxten. Och pappa är fortfarande förebilden i frågor om ledarskap.
– När det gäller att vara chef har jag min pappa som förebild. Han är lugn, trygg och aldrig stressad, säger Agnes Hammarstrand om pappan som varit chef för psykiatriska mottagningar.
2015 rekryterades hon från Setterwalls till Delphi i Göteborg och gick direkt in som delägare och affärsområdeschef för it- och immaterialrätt. I dag består gruppen av ett tiotal personer. Hon ingår även i ledningsgruppen på Delphis Göteborgskontor.
– Jag brinner verkligen oerhört mycket för att skapa en bra byrå och ett bra företag. Det var därför jag valde att gå till Delphi, för att vi delade samma värderingar om att ha en arbetsmiljö där folk trivs och där vi strävar mot jämställdhet.
Advokat i tiden
Nyligen tog Agnes Hammarstrand hem titeln Advokaternas advokat i den årliga omröstning som branschtidningen Legally yours arrangerar. Det är första gången sedan starten 2012 som en kvinna tagit hem titeln, något Agnes Hammarstrand och hennes byrå inte var sena att spinna på. I en kommentar till den hedrande utmärkelsen sa hon att hon trodde att hennes engagemang i jämställdhetsfrågor var en bidragande orsak till att så många kollegor röstat på just henne.
Menar du verkligen det?
– Ja, jag tror att det har spelat in, absolut. Många har gett mig positiva omdömen för att jag driver frågor om jämställdhet och förändring i branschen. Mycket beröm har också handlat om att jag är kunnig på mitt område, men humanjuristerna som också är med i omröstningen kanske inte känner till min juridiska kompetens utan har röstat på mig för det jag står för.
Genom sitt engagemang som klubbmästare och vice ordförande i västra avdelningen av Sveriges Advokatsamfund har Agnes Hammarstrand exempelvis tagit initiativ till en paneldebatt om jämställdhet. Över huvud taget har hon aldrig backat för att ta debatten och utmana vad hon kallar för “onödiga hierarkier”.
Hon står för något nytt och att det uppskattas har hon nu fått ett kvitto på. Hon berättar att hon har fått otroligt mycket gratulationer sedan utmärkelsen, från både gamla och nuvarande kollegor, liksom branschkollegor på andra byråer och företagsledare.
Den klassiska bilden av att kvinnor skulle hålla tillbaka varandra genom att vara missunnsamma när andra kvinnor når framgångar har hon inte sett några spår av, så det är en fördom hon gärna vill slå hål på.
– Man märker vilka som gratulerar och vilka som inte gratulerar vid sådana här tillfällen och jag har fått otroligt mycket pepp från andra kvinnor, säger Agnes Hammarstrand.
Hon är medveten om att samma egenskaper som gör henne populär bland vissa, väcker irritation hos andra. En kvinna som tar plats möter ofta motstånd.
– Det är något som följt med mig under min karriär att folk har uppfattat mig som pushig och att jag tar för mycket plats. Det handlar om att man har misstolkat mitt ledarskap och det gäller inte bara mig, utan jag har sett så många kvinnor som stämplas, säger Agnes Hammarstrand.
Det är ett känt faktum att samma beteende uppfattas olika av omgivningen beroende på om det är en man eller en kvinna som är avsändare.
– Forskning visar samma sak som mina och mina vänners erfarenheter: I princip alla bedömer omedvetet kvinnor och män efter olika måttstockar. På ett universitet fick halva klassen läsa en Harvard Business School case study där en framgångsrik entreprenör var kvinna. Andra halvan fick läsa samma exempel, med enda skillnaden att entreprenören var man. Studenterna bedömde dem som lika kompetenta, men de ville varken arbeta med eller anställa kvinnan. Däremot ville studenterna gärna arbeta med eller anställa mannen, berättar Agnes Hammarstrand.
När en man är driven, stark och hårt arbetande är en kvinna mindre trevlig, pushig och dålig mamma.
– Jag har hört en massa lustiga saker. I mitt ledarskap har folk plötsligt haft synpunkter på hur jag är som mamma, kopplat till mitt engagemang för mitt jobb och de timmar jag lägger ned. Men det hör ju inte hit och så länge man hittar en balans i sin relation och familj tycker jag det är viktigt att jag som kvinna får utrymme att göra samma typ av karriär som så många män typiskt sett gjort historiskt. Vi kvinnor brottas fortfarande med så mycket trista fördomar, men också oförståelse om skillnader som typiskt sett kan finnas mellan könen, säger Agnes Hammarstrand.
Kunder kan driva förändring
Hon tror tyvärr att kvinnor fortfarande ofta måste arbeta hårdare för att få samma erkännande. De blir de “duktiga flickorna vid datorn”, som levererar utmärkt kvalité men inte blir synliga utåt och därmed inte får det erkännande och de karriärmöjligheter som de borde.
Agnes Hammarstrand arbetar aktivt med att motverka invanda mönster genom att ha många unga adepter, av båda könen, som hon puttar framför sig. Hon bjuder in dem på möten, låter dem ta ordet och ta roller i publika sammanhang.
– Det handlar om att göra sig ett namn och då måste man vara med och synas och kan inte bara jobba back office.
Till skillnad från Sveriges främsta kvinnliga försvarsadvokat, Ulrika Borg, som nyligen gett uttryck för en mer pessimistisk hållning tycker Agnes Hammarstrand att kunderna ofta är mer progressiva än branschen.
– En av mina kunder hörde av sig för att gratulera mig till utmärkelsen. Han gav mig en massa beröm och efter en stund utbrast jag spontant: Men du har varit en av de bästa kunderna jag haft.
När Agnes Hammarstrand skulle vara föräldraledig, men inte ville släppa jobbet, var det här en kund som inte hade några problem med att lägga de återkommande mötena på söndagskvällar för att hon skulle kunna ta dem vid en tidpunkt när hennes man ändå var hemma.
Agnes Hammarstrand har alltid valt arbetet framför det mesta i livet. Familjen går alltid först, är hon noga med att poängtera, men exempelvis mammagruppen var inget för henne. Då tog hon hellre med sig barnet till jobbet! Hon säger själv att hon har en okonventionell syn på föräldraledigheten, och återkommer till att många kan ha synpunkter på det.
Agnes Hammarstrand är en ganska okonventionell person i många avseenden. Det är också det som gör att hon känns så genuin, vilket i sin tur gör att man verkligen tror henne när hon säger hur mycket hon “brinner” för olika saker och hur mycket hon “älskar” sitt arbete.
Digital expert
Att hon skulle bli specialiserad inom digital juridik var från början mest en slump. Hon berättar att hon blev övertalad av en lärare på juristlinjen att söka till ett tvärvetenskapligt masterprogram på Chalmers, som kombinerade teknologi, ekonomi och juridik. Initialt var hon inte ”jätteintresserad”, men utbildningen har blivit avgörande för inriktningen på hennes karriär. Hon började med immaterialrätt och it-juridik och har på senare år intresserat sig alltmer för den digitala ekonomin.
– Jag började intressera mig för frågorna, gå på konferenser, läsa och skaffa mig kunskap. Jag har varit på hur mycker e-handelskonferenser som helst, säger hon.
Hon tror att hennes kunskap på det digitala området, och framför allt att hon delar med sig av den, har bidragit till hennes höga förtroende bland andra affärsjurister.
– Om någon ringer för att bolla en fråga kollegor emellan är min inställning att man ska hjälpas åt. Jag vill vara schysst och bidra med min kunskap och inte vara protektionistisk, säger Agnes Hammarstrand.
Även gentemot kund har Agnes Hammarstrand och Delphi en generös inställning som innebär att de gärna delar med sig av redan förvärvad kunskap till ett lägre pris.
– När det gäller GDPR har vi exempelvis ett billigt startpaket och vi försöker över huvud taget att arbeta innovativt med tjänsteutbud och prissättning. Vi erbjuder fasta priser, men många, och inte minst andra jurister, vill fortfarande ha löpande räkning.
Trenden är lite motsägelsefull, säger Agnes Hammarstrand. Det talas om fasta priser. Samtidigt ställs allt högre krav på transparens.
– Det går inte att få båda. Fasta priser bygger på idén om att det man förlorar på gungorna tar man igen på karusellerna och det kan aldrig vara fullt transparent för då skulle det inte hålla. Vill man ha full transparens är man hänvisad till löpande räkning.
Den digitala juridiken är en marknad under stark tillväxt. Advokatfirman Delphis Göteborgskontor har sin kundbas bland företag i Västsverig, men Agnes Hammarstrand anlitas allt oftare som digital expert av andra jurister och får då arbeta med några av den “största och finaste varumärkena i Sverige”.
Strukturell brist på seniora kvinnor
Mot bakgrund av efterfrågan och ambitionen att bygga en byrå i tiden, vill Delphi växa.
– Vi är verkligen på g just nu och är en fantastisk byrå att komma till om man vill vara med och forma en modern byrå, men det är inte lätt att rekrytera jämställt, säger Agnes Hammarstrand.
På grund av historiska strukturer i branschen är det brist på seniora kvinnor som kan komma direkt in som delägare.
– Historisk sett har kvinnor och jämställda män sållats bort från byråerna, säger Agnes Hammarstrand och fortsätter:
– Vi vill inget hellre än att rekrytera kvinnor på delägarnivå men vi hittar inte de personerna.
Det finns helt enkelt inte tillräckligt många seniora kvinnor, utan kvinnorna måste fyllas på underifrån. Men det räcker inte att låta tiden göra jobbet, säger Agnes Hammarstrand.
– Det har vi redan gjort alldeles för länge, det är uppenbart att vi måste vidta åtgärder.
På Delphi, som förra året vann det då nyinstiftade Justitiapriset för Sveriges mest jämställda byrå, arbetar man medvetet och systematiskt med frågorna. Utgångspunkten för detta arbete är, enligt Agnes Hammarstrand, en medvetenhet om själva problemet och historiska strukturer, men det handlar även om konkreta åtgärder. Det kan vara allt från att ha en ovanligt tillåtande syn på distansarbete, till att byrån arrangerar utbildningar och workshops inom exempelvis sälj eller kundvård.
Tanken är att kunskap som typiskt sett överför från mentor till adept ska komma all till del, så att alla får en rättvis chans att tillgodogöra sig de verktyg som krävs för att blir en framgångsrik affärsjurist. Det ska inte vara beroende av vilken mentor du råkar få.
– Vi jobbar stenhårt på att ha strukturer som främjar jämställdhet. Det handlar om syn på föräldraledighet, att inte lägga möten på fel tidpunkter, att ha nolltolerans mot sexuella trakasserier och diskriminering, hur man arbetar med rekrytering för att få en jämn könsfördelning.
Om hon i och med utnämningen till Advokaternas advokat på affärssidan, kan kallas för en förebild så vill hon gärna använda det till att visa vilket fantastiskt yrke det här är, framför allt för kvinnor.
– Det är så synd att många kvinnor inte förstår hur bra det här yrket kan vara, säger Agnes Hammarstrand.