Realtid

Johanna Norberg: "Vi ser definitivt att investeringsklimatet tinar upp"

Johanna Norberg, Danske Bank
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 19 juli 2021Publicerad: 19 juli 2021

Efter pandemin kommer delar av Danske Bank Sveriges digitala servicemodell att permanentas. Det säger vd Johanna Norberg i Realtids Sommarserie.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vad har haft störst betydelse för dig i din yrkesroll det första halvåret?
– Förutom min roll som vd för den svenska verksamheten, ansvarar jag för den nordiska företagsmarknaden för små- och medelstora bolag. Norden är en viktig marknad för oss och därför en central del av bankens strategi. Det ska vara smidigt att vara företagskund hos oss och verka på flera parallella marknader. Det finns skalfördelar samtidigt som det är viktigt med lokal kännedom. Jag trivs i internationella miljöer och jag tror verkligen på lärandet över landsgränserna.

Något som överraskat, person eller händelse – och hur?
– Under pandemin flyttade vi alla funktioner som kunde flyttas till distansarbete. Som en systemviktig bank behöver vi kunna tillhandahålla bankservice för att samhället ska fungera. Det har fungerat väldigt bra. Och det som kanske överraskade mig mest var hur väl förberedda vi och våra kunder var för den digitala servicemodellen. Nu permanentas delar av modellen eftersom den visat sig vara en utmärkt lösning. Varje kris för med sig något positivt och den digitala accelerationen är definitivt en positiv konsekvens.

Hur ser du på rådande marknadsläge? 
– På storföretagssidan har hjulen börjat rulla igång, det gjordes redan 2020 på exportmarknaden. De mindre bolagen har haft en mer avvaktande situation inledningsvis 2021, men vi ser definitivt att investeringsklimatet tinar upp.

Vilka var de största glädjeämne och största orosmoln under första halvåret
– Det avgjort största glädjeämnet var att vi fick vaccin på plats och att vi ser samhällen öppnas upp och att affärsverksamheter som haft det oerhört svårt ser en ljusning. Orosmomenten är att det råder en fortsatt osäkerhet, brist på komponenter och att inflationen tog fart vilket också skapade osäkerhet hos företagen. Jag ser också med en viss oro på de kraftigt stigande priserna på bostadsmarknaden. Trösklarna att ta sig in på bostadsmarknaden har blivit allt högre för en väldigt stor grupp människor.

Vilka blir de största glädjeämne och största orosmoln under kommande halvåret?
– Det är på samma tema som jag nämnt tidigare – att hjulen snurrar igång. Att människor kommer i arbete och att vi ser att fler investerar i att bygga bolag. Orosmolnen handlar om att det fortfarande finns en viss osäkerhet generellt i marknaden och som ett exportland är vi beroende av att det går bra även i andra länder. Likaså att vi inte får en mer stabil bostadsmarknad för på sikt kan de få stora konsekvenser om det blir svårt att rekrytera då vanliga löner inte räcker till en bostad.

Vad är det viktigaste du lärt dig under pandemin?
–Allt löser sig. Under pandemin har alla mer eller mindre tvingats att tänka om och anpassa sig. Men med vilja, flexibilitet och samarbete så löser sig det mesta.

Vad tror du består efter pandemin (ändrade arbetssätt, arbetsverktyg, tankesätt)?
– Vi kommer arbeta mer flexibelt, en viss del på distans och en viss del på kontor. Vi fortsätter med de digitala mötena och vi reser när det verkligen finns ett behov av relationsbyggande som inte passar i den digitala kontexten. Och nu kan vi konstatera att både kunder och personal har nått en väldigt hög digital mognad, vilket betyder att de digitala verktygen är en naturlig del av vår vardag. 

Det är ett och ett halvt år kvar till nästa riksdagsval: vilken politisk fråga kommer att ha störst betydelse för finansbranschen samt för din verksamhet?
– Jag tror att plånboksfrågor som bostadsfrågan är central – det handlar om att fler ska kunna bo, räntan, skatter etc. Boendet är väldigt viktigt för oss alla. Sen är det viktigt att vi som verkar i en global konkurrens har liknande om inte samma spelregler. Det är viktigt för Sverige med en stabil och stark finansmarknad.

ANNONS

Hur kopplar du av i sommar?
– Jag ska njuta i hängmattan i Skåne. Men med tanke på att jag och min familj nyligen köpt en hundvalp, så vi får se hur mycket häng det egentligen kan bli i mattan.    

Vilket är ditt bästa lästips för sommarläsning?
– Just nu är jag fokuserad på min lilla hundvalp, så mitt bästa tips är till alla hundälskare att läsa boken ”Kontaktkontraktet” av Eva Bodfäldt. En fantastisk bok som hjälper dig att navigera i samspelet mellan hund och människa.

Vilken är den bästa bok/fackbok du läst första halvåret som hjälpt dig i ditt yrke eller ledarskap?
– Business As Equals av Urban Björn. Tycker att just affärsperspektivet kring jämställdhet, mångfald och inkludering är oerhört viktiga och det ofta försvinner i diskussionen. För mig som vd för Danske Bank Sverige så är det just det som är nyckelfrågan och det är också därför vi lägger kraft i dessa frågor.

Hur förbereder du dig inför hösten 2021? Vilka frågor blir de viktigaste i din roll under hösten? För din verksamhet?
– Jag hoppas på en riktig ketchupeffekt när hjulen snurrar igång på bred front och så ser jag fram emot att träffa fler av mina medarbetare på annat sätt än via Teams. Det fysiska mötet skapar energi hos mig och jag tror att vi som människor mår bra av att ses – även om det digitala har enorma fördelar

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Har du koll på årets bästa Sverigefonder?

Med en avkastning på över 20 procent ligger den här Sverigefonden i täten för att bli årets mest framgångsrika. Nu återstår bara några få handelsdagar innan vinnaren kan koras. Årets fondresultat visar på en imponerande utveckling där flera Sverigefonder har överträffat förväntningarna med en uppgång på över 20 procent, vilket är bättre än de breda […]