Realtid

Jobbsök med AI – inte alltid en bra idé

Det kan kännas lockande att låta AI skriva din jobbansökan, men resultatet kan bli ett plagiat. (Foto: Jessica Gow/TT)
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 12 sep. 2024Publicerad: 12 sep. 2024

Att skapa snygga och välformulerade ansökningar med hjälp av AI har blivit allt populärare bland arbetssökande. Men nu har arbetsgivare börjat använda tekniken för att avslöja AI.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Allt fler använder artificiell intelligens för att söka jobb. Något som har börjat skapa problem – både för arbetssökande och arbetsgivare, skriver Financial Times.

Generativa AI-verktyg som Open AI:s ChatGPT och Googles Bard gör det enkelt att skapa CV och personliga brev, men resultatet blir ofta allt för homogent och opersonligt.

Försöker sticka ut

Govind Balakrishnan, ställföreträdande vd på mjukvaruföretaget Adobe Express, påpekar att många använder färdiga mallar, vilket gör att ansökningarna ser likadana ut.

En del arbetssökande försöker visserligen sticka ut genom att använda video eller animeringar i sina ansökningar, men Balakrishnan varnar för att detta kan verka gimmickartat om det inte görs rätt.

Canva, en annan designplattform, har liknande verktyg. Deras egen undersökning visar att 45 procent av jobbsökande använder AI för att förbättra sina ansökningar, vilket har gett positiva resultat – men som återigen riskerar att göra dem allt för generiska.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

Återanvänder samma fraser

Khyati Sundaram, från rekryteringsföretaget Applied, säger till Financial Times att många ansökningar är identiska på grund av att AI ofta återanvänder samma fraser och textupplägg.

ANNONS

Detta har lett till att flera sökanden blir avvisade eftersom deras ansökningar har betraktats som plagiat.

Men det är inte bara arbetssökande som använder AI.

Så används det i Sverige

Enligt Forbes har arbetsgivare börjat använda AI för att identifiera och bortse från standardiserade ansökningar. Men också för att spara tid och skapa en mer effektiv och rättvis rekryteringsprocess genom att minimera mänsklig bias i rekryteringsprocessen.

I Sverige använder runt 30 procent av företagen AI när de ska rekrytera ny personal. Detta enligt en rapport från rekryteringsföretaget ManpowerGroup som släpptes förra året.

Ytterligare 37 procent planerar att implementera AI inom tre år.

Läs även:
Få svenskar använder AI för att söka jobb: ”Opersonligt”. Realtid
”Finanssektorns utveckling drivs av AI”. Realtid
Intresset svalnar – var AI bara ännu en fluga? Realtid
FI granskar finanssektorns AI-användning. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS