Alla tillstånd är på plats för att få odla lax på land. Nu saknas bara pengar. Ytterligare en knapp miljard behövs för att Re:Ocean ska kunna dra igång den planerade laxfabriken i Säffle. Bolagets ordförande Katarina Klingspor ger en statusuppdatering för Realtid.
Jakten på miljarden som saknas för laxfabriken i Säffle
Mest läst i kategorin
Det kostar omkring 2,5 miljarder kronor att bygga en laxfabrik i Säffle, och en hel av detta är redan på plats. Bland annat bidrar EU med 530 miljoner kronor genom Europeiska investeringsbanken EIB. Dessutom har tio tunga näringslivsprofiler startat Cibonum Group, i syfte att stötta satsningen. Bland profilerna finns Brummer och Partners medgrundare Per Josefsson, MTG-profilen Pelle Törnberg samt Ikeas arvtagare Mathias Kamprad. Cibonum äger i dagsläget omkring 40 procent av Re:Ocean.
– Vi jobbar med att ta in kapital till den första anläggningen i Säffle. Just nu så träffar vi både internationella men även nordiska investerare där vi presenterar den version av Re:Ocean som vi nu har jobbat fram, säger Katarina Klingspor till Realtid i samband med ESG-dagen.
Hon förklarar att Re:Ocean har förbättrat vissa delar under projektets gång. Bland annat kommer bolaget satsa ännu mer på cirkularitet i hela processanläggningen, och dessutom ska man säkerställa att laxfabriken klarar av ett par incidenter utan att laxen tar skada. Målet är fortsatt att komma igång med bygget under 2024. Om pengarna kommer in. Fortfarande saknas ungefär en miljard kronor – beroende lite på hur man räknar.
– En del av den här miljarden har vi redan fått committments på från en handfull investerare. Vi hoppas att vi får ett antal nordiska investerare med det här också, för det här är ett viktigt projekt ur en livsmedelssynvinkel och även en stolthet över att vi ska återskapa en svensk fiskindustri i Sverige, säger hon.
Fastigheten i Säffle består av 150.000 kvadratmeter och själva anläggningen är på 58.000 kvadratmeter. I den kommer det att finnas 88 bassänger med olika miljöer, beroende på vilken ålder laxen har.
Det har även gjorts mindre lyckade försök med landodlad lax i Sotenäs kommun i Bohuslän. Vad gör att ni kommer att lyckas?
– Vi är den enda anläggning i Sverige som har alla samtliga tillstånd på plats, och har haft det en tid, säger Katarina Klingspor.
Om vi blickar framåt; Hur ser det ut då?
– Ungefär var femte lax som föds upp i Sverige kommer att komma från den här anläggningen i Säffle. Varje dag kommer det att gå minst en och en halv lastbil från Säffle till centrallagren i Mellansverige. Vi kommer att ha en sund välsmakande lax och vi kommer att skapa arbetstillfällen i Säffle. Säffle kommer att likställas med den goda laxen, säger Katarina Klingspor.