Realtid

"Jag och ordförande har inte haft samma syn"

Veronica Augustsson slutar som vd för Cinnober som bland annat säljer clearing- och börssystem. Hon anställdes som programmerare mitt under dotcom-kraschen år 2001, för att elva år senare bli dess vd. "Nu börjar ett nytt kapitel", säger hon. Foto: Press
admin
admin
Uppdaterad: 15 aug. 2018Publicerad: 15 aug. 2018

Cinnobers avgående vd Veronica Augustsson lämnar efter oenigheter med bolagets ordförande. "Det går inte driva ett bolag framåt när man inte är överens om vad som är framåt", säger hon till Realtid.se. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På måndagen stod det klart att finansit-bolaget Cinnobers CFO Peter Lenardos efterträder Veronica Augustsson på vd-posten med omedelbar verkan. Veronica Augustsson har arbetat i koncernen sedan 2002 – och varit dess vd sedan 2012.

Hon säger att hon fortfarande älskar bolaget, kollegorna och produkterna och att hon har haft 16 fantastiska år. Istället är det oenigheter med bolagets ordförande, och största ägare, Nils Robert Persson som ligger bakom hennes avgång.

– Jag och ordförande har inte haft samma syn på hur bolaget ska drivas framåt under en tid, och det går inte driva ett bolag framåt när man inte är överens om vad som är framåt, säger Veronica Augustsson till Realtid.se.

Vad är ni inte överens om?
– Det vill jag inte gå in på.

Hur känns det att lämna Cinnober efter 16 år?
– Det är väldigt speciellt men jag är passionerad av teknik och är väldigt optimistisk om framtiden. Det finns så många möjligheter. Jag har slutat ett kapital men börjar nu ett nytt.

Vad ska du göra istället?
– Jag vet inte. Men jag har bestämt mig för att inte bestämma mig för snabbt. Jag är väldigt lojal som anställd och när jag gör något så satsar jag ordentligt. Efter 16 år på Cinnober vill jag inte kasta mig in i första bästa möjlighet.

Vad kommer du sakna mest?
– Kollegorna och kunderna. Jag gillar att jobba med smarta människor och det finns grymt många smarta människor på Cinnober. Men man blir också tajt med kunderna, för vi leverar ju hjärtat i deras system. Jag kommer att sakna närheten till deras affär.

Vad blir ditt främsta eftermäle?
– Jag är extremt stolt över hela min resa som vd. Det är i dag ett helt annat bolag än vad det var för sex år sedan. Vi har breddat bolaget och slutfört en börsintroduktion .

ANNONS

Hur har Cinnober breddat sig?
– Från början var vi extremt nischade mot börssystem. För sex år sedan hade vi bara någon enstaka clearingkund. I dag har vi såväl börser som clearinghus och banker bland kunderna.

Bolagets bokslut för 2017 tyngdes av tillväxtsatsningar och Cinnober redovisade en resultatförlust på 96 miljoner kronor. Styrelsen slopade även utdelningen. Ett skäl var att Cinnobers Mifid2-anpassade tradingplattform Tradecho blev dyrare än väntat.  

I en intervju med Realtid.se i slutet av mars sa Veronica Augustsson att det samtidigt hade lett till ”katastrofala konsekvenser om” man inte hade hunnit klart med plattformen innan EU-regleringen infördes i början av 2018.

Cinnober skapde i fjol även det brittiska dotterbolaget Minium, som erbjuder en plattform för klientclearing. Lösningen säljs främst till mellanstora och stora banker i London. Cinnober tog in 180 miljoner kronor för att finansiera etableringen.

– Jag är övertygad om att vi är på rätt resa och bygger produkter för framtiden, men det kostar också, säger Veronica Augustsson.

Vad tror du om din efterträdare Peter Lenardos som ny vd?
– Jättebra! Han är en extremt karismatisk och energirik person med bra kontaktnät.

Realtid.se har sökt Cinnobers ordförande Nils Robert Persson.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]