Intresset för aktier har Maria Landeborn haft sedan tonåren. Tajmingen för första inveseringen var dock dålig. "Jag köpte aktier som hade gått upp mycket och såg hur de föll rejält", säger Danske Banks sparekonom Maria Landeborn till Realtid.
"Jag började med att åka på en rejäl smäll på börsen"
Mest läst i kategorin
Det är närmare 30 000 resultat man får på att googla hennes namn. Maria Landeborn uttalar sig i tv, radio och tidningar och twittrar dessutom flitigt om finansmarknaden, sparande och investeringar. Trots att hon har strålkastarljuset mot sig i princip dagligen tycker hon i grunden inte om att stå i centrum.
– Tidigare var just den biten väldigt ångestladdad för mig. Jag har alltid tyckt om att skriva och att uttrycka mig och jag tycker att det är väldigt kul att förklara något som människor upplever som svårt, på ett sätt som gör att de förstår och tycker att det är lättare än vad de trodde. De kanske till och med tycker att det är intressant och roligt, säger Maria Landeborn.
Hon berättar hur hon med åren jobbat på att känna sig bekväm med att vara synlig och att hon i dag tycker att det är ”rätt kul”. Det finns en viss skillnad mellan att tala med en journalist för att på så sätt nå ut till tusentals personer och att stå på scenen inför 500 personer, menar hon. Det senare har hon inte alltid tyckt varit kul.
– Det har handlat mycket om att acceptera att det inte är så konstigt att det kan kännas obehagligt i bland. Och även landa i att jag är kompetent inom mitt ämne. Desto fler gånger man gör det desto mer bekväm blir man, även om jag upplever att det tagit väldigt lång tid för mig att nå dit.
Maria Landeborn är uppvuxen i Bro, fyra mil nord-väst om Stockholm, med sin mamma Margareta och pappa Sven-Erik samt lillebror Fredrik.
Hon berättar att hennes intresse för aktier kom tidigt. Hon minns att hon tyckte om att läsa redan i låg- och mellanstadiet och gick igenom böckerna i bokhyllan i vardagsrummet hemma i Bro. Bland annat hela Wilhelm Mobergs utvandrarserie läste hon tidigt.
– Där stod det också en bok om aktiesparande som min pappa hade fått. Den läste jag och tyckte att den var intressant. Min pappa har också alltid varit intresserad av aktiesparande och han satt ofta och tittade på text-tv och följde kurserna rullande på tv:n.
Någon gång i tonåren uppstod det verkliga intresset för aktier. Hennes mamma och pappa hade sparat pengar till henne och hennes bror som var placerade på börsen. När hon fyllde 18 år fick hon tillgång till kontot som hade utvecklats väldigt bra. Hon insåg då vad som kan hända om man sparar i aktier och börsen går upp. Vid 18-års ålder gjorde hon snabbt sina första egna aktieaffärer.
– Det blev tyvärr precis när IT-bubblan brast. Tajmingen var med andra ord ganska dålig och jag började med att åka på en rejäl smäll på börsen. Jag köpte aktier som redan hade gått upp mycket och fick direkt känna på hur det är att förlora pengar.
Hon minns tydligt vilka två aktier hon köpte och säger att trots att det var en tuff start så lärde hon sig vad som kan hända om man har för få bolag i portföljen.
– Jag minns det väldigt tydligt. Det var Ericsson och H&M. Ericsson gick ned till under 3 kronor så det kapitalet försvann i princip helt så småningom. Jag var med ett tag när det vände uppåt men sålde av eftersom det var en period då det kändes som om världen höll på att gå under.
Efter denna brakförlust tog det några år innan hon försökte igen, inte förrän 2003-2004 började hon handla igen.
Maria Landeborn tog en master i finans på Stockholms universitet år 2004.
Var det självklart att du skulle plugga finans?
– Nej, det var det inte. Jag såg mig själv mer som en matematiker och jag tyckte att matte var roligast. När jag började på universitetet första gången sökte jag kurser i matematik för naturvetare men det blev för tekniskt för mig, säger hon.
Efter ett sabbatsår kom hon på att det var ”roligare att göra något där det var mer tydligt hur man kunde applicera matematiken” och sökte till ekonomi på Stockholms universitet.
– Jag läste företagsekonomi och nationalekonomi och tyckte att det var jättekul.
Under ett halvår var hon även utbytesstudent till Bangkok, Thailand.
– Jag tyckte det var ganska tråkigt att åka någonstans i Europa. Jag tänkte att jag söker någonting som är lite annorlunda. Man kunde välja på det som skulle vara det bästa universitetet i hela Thailand strax utanför Bangkok och jag blev antagen.
Där läste hon finansiell strategi men även asiatisk historia och thai-buddism.
– Vi bodde i ett thailändskt kloster och sov på golvet för att uppleva hur munkarna och nunnorna de hade det. Vi fick följa med ut och tigga mat innan solen gick upp, och duscha i iskalla duschar med stora paddor på golvet. Det var en upplevelse för livet men det kanske inte var där jag lärde mig mest om ekonomi.
Medan hon pluggade hade hon även en del extrajobb, bland annat skrev hon nyhetsbrev för Fischer Partners Fondkommission.
– Målet var dels att få en erfarenhet av finansbranschen men också att få en extrainkomst. Att skriva nyhetsbrev var väldigt bra eftersom jag fick en del kontakter och det gjorde att man blev väldigt insatt i vad som händer på marknaden och vilken typ av nyheter som är intressant för de mäklare och kunder som läste brevet. Det var en bra grund till att komma in i branschen.
När Maria Landeborn var klar med sin utbildning 2004 var det svårt att få jobb. Det var hög arbetslöshet inom finansbranschen och många sökande även på okvalificerade jobb. Till slut fick hon jobb på Nordnet Bank där hon började i kundtjänst under ett år innan det dök upp en ledig tjänst på mäklarbordet som hon sökte och fick – som enda tjej på mäkleriet.
– Det var väldigt kul på Nordnet. Kundtjänst var en bra skola eftersom man fick lära sig allt från hur börs och aktiehandel fungerar, till att hjälpa kunden lösa tekniska problem och förklara villkoren i en kapitalförsäkring. Jag tyckte det var väldigt roligt och man kom väldigt nära affären, säger hon.
Ganska snart kom nästa öppning. Kollegan som ansvarade för derivathandeln blev pappaledig och Maria Landeborn blev inkastad att ta hand om institutionella kunder som främst handlade med derivat.
– Jag fick plötsligt ta hand om de riktigt stora options- och terminsaffärerna som jag aldrig varit i närheten av tidigare. Till skillnad från när man lägger en aktieorder åt en kund i ett system, ringde man runt till olika mäklarhus och försökte hitta en motpart och förhandlade om priset. I börja var det jättetufft, men i takt med att jag började förstå affärerna och fick ett kontaktnät blev det väldigt kul. Även där tycker jag att jag lärde mig väldigt mycket om marknaden och fick koll även på derivatmarknaden.
När Maria Landeborn arbetat nära två år på Nordnet blev chefen för mäklarbordet rekryterad till CMC Markets för att starta upp ett kontor i Stockholm. Hon ville följa med och fick snart en tjänst.
– Jag var med och startade upp kontoret och såg till att hemsidan kom på plats och att den digitala ansökningsprocessen fungerade. Jag började jobba mer med försäljning mot privatmarknaden, säger Maria Landeborn.
Så småningom blev hon talesperson för de tillgångsslag som CMC Markets handlade i.
– Jag hade en extern kommunikationsroll men hade även hand om marknadsföringen, onlinekampanjer och jobbade med försäljning. Det var en bred roll. Det som var roligast var kommunikationen ut mot kunder och även mot media.
Efter fem år på CMC Markets fick Maria Landeborn samtal från en rekryterare. SBAB skulle starta upp en bank och börja erbjuda vardagsekonomitjänster mot privatpersoner. Det skulle inkludera ett fondtorg och spartjänster.
– Man behövde en person som kunde vara talesperson till detta och hade kunskap om sparande. Efter en lång process fick jag den tjänsten. Där jobbade jag både med det interna och det externa, att komma ut och prata med de frågor som vi tyckte var viktiga. Försöka förklara sparande på ett enkelt och intressant sätt.
Hon utbildade bland annat anställda och kundtjänst som skulle behöva ta frågor från fondsparare om hur man ska tänka med ett långsiktigt sparande.
Under tre år var hon på SBAB med ett års uppehåll för föräldraledighet. Under ledigheten skrotades hela banksatsningen och en del personal fick gå. När Maria Landeborn kom tillbaka skulle man bara ha sparkonton och bolån kvar.
– Det kanske inte är de två produkter som jag kände att jag brann mest för. Precis när jag började jobba igen fick jag ett samtal från en rekryterare som sökte en sparekonom till försäkringsbolaget Skandia.
Skandia förvaltade ett kapital på runt 450 miljarder kronor när Maria Landeborn började där.
– Kapitalförvaltningen hade en enorm kompetens och en väldigt intressant portfölj med både noterade aktier och obligationer, men också fastigheter, infrastruktur och private equity. För rådgivare och kunder var det dock lite av en svart låda. Det fanns ingen samlad kommunikation kring marknadssynen eller allokeringen att ta del av. Mitt första uppdrag blev därför att ta fram en placeringsrapport som beskrev Skandias marknadssyn som rådgivarna kunde ha i kundmöten, och som vi kunde använda externt.
Hur länge har du vurmat för att informera småsparare?
– Jag har alltid tyckt att det är kul att läsa, skriva och uttrycka mig. Dessutom har jag förutom en magisterexamen i finansiering själv handlat med aktier och derivat och har vid det här laget femton års erfarenhet från bank- och finansbranschen. Jag har haft förmånen att få jobba med precis det jag tycker är roligast – en kombination av investeringar och kommunikation. Det roliga är inte att försöka bli den som kan mest, utan att koka ner kunskapen till något som går att förstå och dela med sig av den, säger Maria Landeborn.
– Det är ju viktigare i dag än någonsin att både spara pengar själv till pensionen och även till barnen så att de ska kunna ta sig ut på bostadsmarknaden. Det gör att de frågor som jag tycker om att prata om blir viktigare och viktigare ju längre åren går, fortsätter hon.
Hon berättar att känslan att försöka förmedla varför det är så viktigt att spara för sig själv och sin familj har blivit viktigare för henne sedan hon själv fick en egen familj och barn.
– Man börjar fundera över deras framtid och vad man kan göra för att underlätta för dem.
Vad gör du för att hålla dig ajour vad som händer på marknaden?
– Jag läser dels mycket nyheter men också rapporter. Det har blivit så att jag huvudsakligen läser ekonomiska och politiska nyheter. Jag läser nästan inget annat. Jag kan helt missa andra stora nyheter som Expressen och Aftonbladet skriver om för att jag bara läser det som rör ekonomi och politik.
Under året 2018 lämnade Maria Landeborn Skandia för en tjänst på Danske Bank som senior strateg och sparekonom. Hon beskriver att ungefär halva hennes tid på Danske bank går åt till extern kommunikation, som bloggar, filmer och att prata med media. Resterande tid går åt till den interna organisationen med marknadsbrev, veckobrev, rapporter och kundträffar.
– Jag håller i mycket kundträffar. Vi har en stor turné varje höst och vår där vi åker runt och gör stora placeringsträffar för kunder inom private banking och retailrörelsen. I mån av tid är jag också med och ger makrodragningar för enskilda kunder. Jag ger dock ingen enskild rådgivning, säger Maria Landeborn.
Ingen dag är exakt den andra lik. I perioder blir det mycket externt fokus, i andra perioder blir det mest internt.
– Jag är en person som blir uttråkad om dagarna är för lika vandra. Då tappar jag lätt lite av gnistan. Över tid är det också kul att en månad kan handla om mer om analys och rapportskrivande, en annan om att åka ut och träffa kunder och presentera det vi skrivit om, och en tredje om mer marknadskommentarer därför att det händer något spännande på börsen.
Vad är du mest stolt över i din karriär?
– Det är att jag har vågat hoppa på nya roller som inneburit utmaningar som i vissa fall känt skrämmande för mig. Jag har gått mer och mer i riktning mot att jobba med det jag från början tyckte var jobbigast, till exempel att stå på stora scener. Kanske har jag blivit bra på det just för att jag upplevt det som en stor utmaning – då har jag förberett mig extra mycket.
– Jag gillar själva kommunikationen, men exponeringen har jag fått jobba med. Det kan jag känna mig stolt över att jag har vågat göra och att jag idag nått till en punkt där jag faktiskt tycker att det är roligt. Väljer man alltid den lätta vägen tror jag att man slutar växa som person.