Realtid

Vem äger vad på Östermalm?

Martin Lindgren
Uppdaterad: 24 mars 2011Publicerad: 24 mars 2011

Realtid.se testar app som kopplar ihop mobilkameran med fastighetsägarregistret.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fastighetsanalysföretaget Datscha, ägt av Stronghold och systerföretag till Newsec, har utvecklat en app där man kan se vem som äger en fastighet om man riktar mobilkameran mot den.

Appen bygger på holländska företaget Layars ”ramverk” och är utvecklat inne på Datscha av inhyrda fristående IT-konsulter.

Realtid.se får ett testkonto och cyklar efter en smidig installation iväg från redaktionen på Löjtnantsgatan 25 och sedan omkring på Östermalm i Stockholm.

Första testet görs vid Svea Torn, det 16 våningar höga cylindriska bostadshuset på Löjtnantsgatan 3. Och jodå, det verkar stämma: det står att Brf Svea Torn äger huset.

Tyvärr hänger sig telefonen – en Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro – när Realtid.se försöker göra en skärmdump, men efter en omstart fungerar det igen.

Cykelturen går ned mot Humlegården och korsningen Linnégatan/Sturegatan, dit Hemfosas och Kungsledens gemensamma bolag Hemsö tycks ha flyttat in att döma av en stor skylt på huset. Företaget äger äldreboenden och skolor, och jodå, hemsidan visar att de flyttade dit den 8 mars.

Här visar sig ett problem: eftersom det är så många hus verkar telefonen inte träffa riktigt rätt. Flera olika fastighetsbeteckningar visas om vartannat, några mer än andra.

I Realtid.se:s fall resulterar det i att fastigheten, som egentligen har beteckningen Humlegården 6, anges som Skvalberget 21. Denna fastighet ligger ett kvarter bort på Grev Turegatan 19, mittemot Datschas andra systerföretag ESNY:s showroom. Den såldes nyligen till Swecoägarna Nordströms och Gustaf Douglas fastighetsbolag Sparbössan av byggherrens ättlingar (se Realtid.se-artikel).

ANNONS

Nåväl, en skylt vid sidan av entrén till Linnégatan 2 visar att det är Humlegården som äger fastigheten. En annan skylt visar vilka som är grannar till Hemsö: bland annat bolaget Servisen, vars inbrott Realtid.se rapporterat om.

Åter till cykelturen. Kosan ställs mot Östermalm längs Linnégatan och en sväng görs ned mot McDonald’s på Nybrogatan för en fikapaus. Utanför Systembolaget spelar en man en av Brahms ungerska rapsodier på dragspel.

Huset bredvid McDonald’s på Nybrogatan 16 (se Realtid.se:s artikel om det) ser trevligt ut och kameran riktas mot det.

Lite olika uppgifter lämnas om ägaren. Efter ett par tryck på siduppdateringsknappen blir slutsatsen att Brf Sjömannen 7 äger.

När Realtid.se köper kaffe och jordgubbspaj och berättar om appen frågar McDonald’s-kassörskan om det går att se vem som äger huset hon arbetar i. Hon gissar att det är en man vid namn Erland, franchisetagaren som driver restaurangen inom det i Realtid.se nyligen omskrivna bolaget Tornado.

Det visar sig dock vara en bostadsrättsförening – förmodligen – när Realtid.se kollar saken utifrån gatan efter att pajen ätits upp.

Färden går vidare österut och mot de mindre butikstäta delarna av Östermalm. Ska det vara mindre felrisk här?

En vänstersväng in på en gata som verkar fridfull, Grevgatan, görs och ett godtyckligt hus väljs ut.

ANNONS

Det påstås heta Harpan 19, men en kontroll med Stadsbyggnadskontorets byggnadsinventering visar att kvarteret i fråga heter Lyran. Harpan är kvarteret bakom, och ”Harpan 19” är ett av husen längs Narvavägen.

Nåja. Dags att testa något av de fristående husen ännu lite längre österut.

Crescentstyret vänds mot cykelkungen Salvatore Grimaldis hemtrakt Diplomatstaden, och en högersväng in mot Ungerns ambassad görs eftersom Brahmsrapsodin finns i färskt minne.

Huset bredvid ser flott ut.

Här stämmer ägaren med skylten: Sveriges Advokatsamfund.

På parkeringsplatsen utanför den ärbara sammanslutningen står en smutsig Volvo XC70. Den är leasad från Leaseplan – något som inte går att se med någon mobilkamera-app Realtid.se känner till utan (än så länge?) måste kollas upp på Transportstyrelsens hemsida.

Solen börjar gå ned och det är dags att vända tillbaka mot redaktionen. Strandvägen väljs som färdväg, och ett hus ungefär mitt på får bli testobjekt: Strandvägen 19.

Appen testas nu från trottoaren utanför huset, och det verkar råda större tillförlitlighet: Strandvägen 19 ägs av Brf Ädelman Mindre 11 enligt appen, vilket åtminstone stämmer med kvartersnamnet.

ANNONS

Det är dock grannfastighetens bostadsrättsförening, visar en närmare kontroll.

För att se vilka som bor i fastigheten måste man gå ut på webben och titta – än så länge finns inget ”ratsit.se-lager” på Layar. Det är nämligen så det fungerar: olika företag kan bygga ”lager” som man installerar efter att ha installerat Layar.

Utanför Hotell Diplomat blir Realtid.se omkörd av en cyklist som filmar sin cykeltur med en kamera monterad ovanpå cykelhjälmen.

– Jag ska lägga ut det på Youtube, berättar han.

Han tycks alltså vara en sorts cykelvariant av Ghost Rider, motorcyklisten som filmar sina vansinnesfärder på allmän väg. I november rapporterade Realtid.se om Ghost Rider.

– Jag cyklade från Farsta i morse, och jag jobbar på Gröna Lund, fortsätter cykelfilmaren.

Framme vid Nybroplan kommer Anders Wall gåendes från höger. Kanske har han förberett årsstämman som ska vara i Beijer Alma på onsdag – han är styrelseordförande där, och företaget har sin Stockholmsadress på Strandvägen 5B.

Efter trafikgyttret i korsningen cyklar Realtid.se upp längs Birger Jarlsgatan mot Stureplan. Utanför Catellahuset går den kända kokboksförfattaren Monica Ahlbergs man Thommy Berggren med en plastpåse från NK i handen. Kanske har hans fru bett honom gå och handla lite delikatesser.

ANNONS

Tillbaka på redaktionen ligger ett par mail och skvalpar i inboxen med instruktioner om att det kan vara lite rörigt i Stockholm med kameraläget och att det finns ett kartläge man kan nå via en meny. Det ska vara säkrare – kameralägets tillförlitlighet avgörs av telefonens GPS- och kompasskvalitet, enligt Datscha.

Realtid.se testar kartläget genom redaktionsfönstret, och det verkar fungera.

Sedan kontaktas Datschas app-utvecklare Oscar Axelsson. Han säger att tjänsten kommer att erbjudas enbart inom ramen för Datschas ”silverabonnemang” och uppåt.

Silverabonnemanget kostar 69.500 kronor per år, och innehåller tillgång till Fastighetsregistrets kommersiella fastigheter (inte villor eller jordbruks- och skogsfastigheter) jämte diverse värderingstjänster.

Ska ni inte sälja en billigare variant till konsumenter, där enbart appen ingår?

– Nej, det finns inga planer på det. Appen är mera tänkt som en rolig add-on till dem som köper abonnemangen.

Axelsson förklarar att Datschas kunder är ungefär jämnt fördelade på tre kategorier: banker, konsulter med fastighetskoppling av olika slag, och fastighetsägare.

Det var lite krångel med att telefonen hängde sig och så. Jag har haft det problemet med Angry Birds också, beror det på min telefon?

ANNONS

– Ja, kanske. Vi har mest testat på Iphone ska jag erkänna, och det fungerade. Jag testade att spela Angry Birds på en billig Androidtelefon, och det fungerade inte alls.

Slutomdömet om appen blir hur som helst att det är en bra idé, men för optimal användning rekommenderas kanske inte Sony Ericsson X10 Mini Pro, och det kan vara värt att koppla in kartläget.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]